Krajina paměti. Poválečný architektonický vývoj Lidic a Ležáků

Krajina paměti. Poválečný architektonický vývoj Lidic a Ležáků

Tisk

krajina pameti Lidice200V Lidické galerii se od 7. února koná výstava Krajina paměti, která se věnuje vývoji architektonického a krajinného ztvárňování pamětních míst Lidice a Ležáky, přičemž se zaměřuje jak na dobový kontext snah o různé formy připomínání a zpřítomňování historie, tak na jejich motivy. Každá ze sekcí výstavy je drobnou sondou do jednotlivých projektů a jejich uskutečňování. Záměrem je divákovi přiblížit, jakým způsobem různé generace a různé zájmové skupiny pohlížely a pohlížejí na pamětní místo v národní historii a na jeho fyzickou podobu.

Připomínání si minulosti je v Lidicích i v Ležákách ztvárněno hned v několika formách a úlohách, přičemž zde mají zásadní roli formy architektury a krajiny. Samotné místo paměti člověku často pro uchování vzpomínky nepostačuje, symbolicky nad ním vztyčuje své pomníky a památníky. Ty mu umožňují prožívat sebe sama jako součást komunity a pomocí tohoto prožitku se dokáže ztotožňovat i s místem, kde žije.

krajina pameti Lidice2

Od počátku přemýšlení nad ztvárněním poválečných Lidic bylo zřejmé, že prostor bývalé obce bude zachován prázdný, bez větších úprav, ponechaný tak, jak jej okupační síla vymýtila. Řešený prostor se tak při obnově rozdělil do několika celků, a to takzvané pietní území, památník, novou obec; takto je vnímáme doposud. Ač jsou samozřejmě mezi sebou tyto části provázané jak významově, tak vztahově, můžeme každé z nich přiřknout její úlohu: pro lidický žalov je to stále pro mnohé místo bezprostředních vzpomínek; památník v sobě obsahuje ustálení, vyprávění a kodifikaci historie; v obci pokračuje život dále.

krajina pameti Lidice3

V Ležákách bylo, na rozdíl od Lidic, zpočátku pomýšleno na proměnu samotného místa tragédie buď výstavbou nové obce či několika domů, ohlas měla i myšlenka výstavby obecně prospěšného zařízení. Tento úmysl zazněl i ve vládním usnesení z června 1945, „pokud k tomu bude vůle obyvatelstva“. Navrhována byla například ozdravovna pro pracující lid, domy pro pozůstalé po ležáckých obětech, škola. V prosinci 1945 byl však přijat návrh věnovat státu a československé společnosti projekt na úpravu pietního území vypracovaný architektem Ladislavem Žákem, který výjimečným způsobem propojuje krajinu a její užívání lidmi. Toto unikátní ztvárnění ležáckou krajinu definovalo až do dnešních dní.

krajina pameti Lezaky1

Na obou pamětních místech také bylo pomýšleno na výstavbu kaple či kostela ekumenického charakteru. V Ležákách měla kaple na vrchu Zárubka být dominantou území a završením Žákova projektu, k její výstavbě však nikdy nedošlo. Ani v Lidicích kostel nestojí, ač o jeho výstavbě bylo v minulosti uvažováno hned několikrát. Výstava proto představí různé návrhy na ztvárnění kaple či kostela v obou lokalitách, včetně nedávno skončené architektonické soutěže na dostavbu ležácké kaple, jíž se účastnilo 80 architektonických ateliérů. Vystavené exponáty byly zapůjčeny z několika institucí a běžně nejsou takto pohromadě prezentovány.

krajina pameti Lezaky3

Krajina paměti. Poválečný architektonický vývoj Lidic a Ležáků
Datum a místo konání: 7. 2. – 30. 4. 2013 Lidická galerie, Lidice
Pořadatel: Památník Lidice, Tokajická 152, Lidice
Zdroj informací: lidice-memorial.cz

Zdroj foto: autorka článku


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jean-Paul Didierlaurent o knize Čtenář z vlaku v 6.27

Jean-Paul Didierlaurent 200Francouzský spisovatel Jean-Paul Didierlaurent začínal s psaním povídek až v roce 1997 a přesto na sebe jeho románová prvotina Čtenář z vlaku v 6.27 strhává veškerou pozornost. P...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Svatý Václave, nedej zahynout nám ani budoucím!

svatyvaclav perexVýznamný státní svátek „Den české státnosti“ 28.září je tradičně spjat se sv. Václavem jakožto ochráncem české země.  Na jeho počest se každoročně konají zajímavé poutě a kulturní akce. Pojďme se podívat na život a p...

Z archivu...


Literatura

Lidí, kteří se nebojí být výjimeční, je mnoho

pribehy-pro-deti-ktere-se-neboji-byt-vyjimecne 200Ve vydavatelství Presco Group jedou na oblíbené vlně a přináší tak další knihu s Příběhy pro děti, které se nebojí být výjimečné s podtitulem Osudy skutečných kluků a ho...

Divadlo

Divadelní festival v Avignonu

avignon 200Největší, nejproslulejší, nejoblíbenější, nejnavštěvovanější... ještě mnoho dalších nej má divadelní festival  - či spíše festivaly - v Avignonu.

...

Film

Devátý ročník sci-fi festivalu Future Gate hledá stopy mimozemšťanů na Zemi

future gate 200Největší český festival sci-fi filmů a kultury Future Gate odstartuje 9. března pražskou část festivalu v kině Lucerna a následně se přesune do Brna. Kromě hlavní filmové soutěže, legend žánru a dokumentů přinese znovu i soutěž studentských f...