Karel Wagner: Obrazy z Vysočiny

Karel Wagner: Obrazy z Vysočiny

Tisk

vytvarno wagner perexAž do 28. ledna 2018 mají všichni milovníci výtvarného umění možnost navštívit v Regionálním muzeu v Chrudimi výstavu souborného díla krajináře Karla Wagnera Obrazy z Vysočiny           

 

 

Malíř Karel Wagner (1886-1963) se narodil v Pastvinách u Žamberka v Orlických horách. Vyučil se v mlynářském oboru a jako mlynářský tovaryš se živil až do 1. světové války. Ve válce byl  raněn a vzhledem ke svému zranění se začal věnovat malířství. Jak sám o sobě píše: „K mlynaření neschopen, odhodlal jsem se splniti svůj sen, věnovat se malířství. Matka mně vyplatila otcovský podíl a já šel do Prahy studovat na ukrajinskou akademii.“ Než však nastoupil na akademii, jezdíval do Kameniček, kam ho přilákal odkaz Antonína Slavíčka, který přivedl na Vysočinu nejednoho umělce. Poznal zde i Františka Kavána a Gustava Macouna. S Gustavem Macounem si byli osobně i výtvarně velmi blízcí.
Na ukrajinskou akademii nastoupil Karel Wagner koncem 20.let 20.století. Byla to škola středoškolského typu, sloužila jako příprava k vysokoškolskému studiu. Docházku však Karel Wagner předčasně ukončil a v průběhu roku 1930 nastoupil k soukromé výuce u profesora Adolfa Zahela, u nějž absolvoval dvouletý krajinářský kurz. Za svým učitelem jezdíval Wagner v polovině 30. let do jižních Čech, kde vzniklo několik jeho obrazů s jihočeskou krajinou, a také do Jaroměře, kde se Wagner i na nějaký čas usadil. Vliv školy Adolfa Zahela je patrný zejména na kresbách z počátku 30. let z krajiny jižních Čech. Na svých malířských toulkách zavítal malíř kromě Kameniček také na Náchodsko, pobýval v Hradci Králové, v Praze, ale i v Kutné Hoře. Kočovný život 30. let ukončila 2. světová válka a v roce 1942 se Karel Wagner natrvalo usadil v Kameničkách.
 Námětově se Karel Wagner orientoval zejména na krajinná seskupení – břízy, potoky a říčky, rybníky, výhledy, ve všech ročních obdobích. Oblíbené byly také kostely, především kostel v Kameničkách, který pozoroval z okna svého ateliéru, a byl mu tak nepřetržitým námětem. Kromě krajin zachycoval Karel Wagner též různá zátiší, zamiloval si ale zejména kytice – pivoňky, chryzantémy, vlčí máky, šeříky.
 Přestože dílo Karla Wagnera zůstává poněkud stranou, zcela jistě patří do zlatého fondu českého výtvarného umění. Wagnerovo dílo se pravidelně objevuje na výstavách, zejména pak v Kameničkách. Jeho umění se stalo nedílnou součástí života obce a okolí, je zastoupeno v soukromých sbírkách, muzeích i galeriích.
 Na výstavě je ke zhlédnutí přes šedesát obrazů tohoto neprávem opomíjeného malíře oslavujícího půvaby české krajiny. K dispozici je i katalog obsahující všechna vystavená díla. Zájemci si mohou dokonce některé Wagnerovy práce zakoupit, protože výstava je z části prodejní.
 
vytvarno wagner01
 
Karel Wagner: Obrazy z Vysočiny
Místo a datum: Regionální muzeum Chrudim, Široká 86,  od 24.11.2017 do 28.1.2018
Otevřeno: denně kromě pondělí od 9 do 12 hodin a od 12:30 do 17 hodin

Zdroj foto a info:  www.muzeumcr.cz

 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Ježíš je mou největší srdcovkou, říká textař a libretista Michael Prostějovský

michael perex 1
I když je autorem textů k mnoha starším hitům, v posledních letech zazářil Michael Prostějovský především jako libretista světových muzikálů, které se v Česku hrají. Tím prvním byl Jesus Christ Superstar, ale přebásnil do češtin...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Slovácké muzeum v Uherském Hradišti zve na výstavu filmového výtvarníka Rudolfa Lukeše

vystava200Jednou z nejvýznamnějších doprovodných akcí letošní Letní filmové školy bude výstava, která poprvé v Uherském Hradišti představí filmové návrhy a výběr z ilustrátorské tvorby pozoruhodné osobnosti české poválečné výtvarné scény Rudolfa Lukeše. Výstava ...


Literatura

Jedinečný komiksový román

altS Jasonem Lutesem v románu Berlín – Město kamene navštívíme Německo roku 1928. Období, kdy Výmarská republika se zmítá v problémech, její ekonomika pokulhává, vláda porušuje podmínky příměří (vyzbrojování = peníze), nacistická st...

Divadlo

Velký Gatsby v režii Petra Gábora poprvé na českém jevišti

Gatsby 200Soubor činohry Národního divadla moravskoslezského čeká v divadelní sezóně poslední titul – česká premiéra dramatizace jednoho z nejslavnějších románů moderní americké literatury Velký Gatsby. Očekávaná inscenace, kterou připravil kmenový režisér a...

Film

Naomi Watts vdechla život Lady Di

200dianaAngličané se poprvé odvážili zfilmovat příběh Lady Di. Snímek zachycuje Dianu především jako obyčejnou ženu, jako oběť paparazzi a nešťastného sňatku s princem Charlesem. Nejoblíbenější osobnost své doby se tady ukazuje ve skutečném světle.

...