Rozhovor s jednou ze zručných umělkyň sesterského dua Malypetrovy!

Rozhovor s jednou ze zručných umělkyň sesterského dua Malypetrovy!

Tisk

malypa perexVytvořit šperk, který svými vlastnostmi bude odpovídat představám potenciálních zákazníků, to není jen tak. Chce to nemalou dávku šikovnosti a trpělivosti, bez toho se zkrátka příkladný výrobce prostě neobejde.  O tom by mohla říct své Jana Malypetrová, devatenáctiletá studentka pedagogické fakulty z Krásné Lípy. Umělkyně, která přijala pozvání k rozhovoru, se věnuje výrobě šperků, které patří mezi elegantní lůžkovou bižuterii.

 

Co stojí za tvým pseudonymem, proč je to právě „malypa“?  
Vybrat jméno byl samozřejmě velký oříšek. (směje se) Nechtěly jsme nic komplikovaného. První věc, co nás napadla, bylo zkrátit naše příjmení. A jelikož jsme holky Malypetrovy, tak proto naše malypa.

malypa vizual

Říkáš, nechtěly jsme nic komplikovaného, spolupracuješ tedy ještě s někým dalším?  
Ano, spolupracuji. V našem obchůdku také najdete šperky z různých korálků, stužek, perliček nebo také čelenky. Tohle všechno vyrábí moje úžasná a velmi šikovná sestra Katka. Dalo by se říct, že jsme takové sesterské duo. (směje se) A aby toho nebylo málo, tak nám někdy ráda pomůže naše maminka, která ve své volné chvíli vyrábí hlavně šperky pro děti.

Pryskyřice se často používá coby složka pro tvoření lůžkových náušnic. Používáš ji i ty?  
Pryskyřici jsem používala více jak rok. Bohužel přišly jisté komplikace s výrobou, pryskyřice mi nechtěla zasychat, maminka začala být na pryskyřici alergická… No prostě jsem měla jakousi krizi. (směje se) Výroby šperků jsem se však nechtěla vzdát, a tak jsem hledala různé alternativy.  Když moje sestra hledala komponenty pro její tvorbu, náhodně narazila na tzv. epoxy čočky. Ihned jsem je na vyzkoušení objednala a pustila se znovu do výroby. No a je to přesně to, co jsem hledala. Takže teď už pracuji pouze s epoxy čočkami, které mají jednu velkou výhodu; šperky vám dokážu vyrobit během jednoho dne

malypa kolaz naus

Kde sháníš výrobní komponenty?  
To je různé. :-) Prodejců jsem vystřídala hned několik, ale už jsem ve fázi, kdy jsem věrná pouze ověřeným dodavatelům. Můžu však prozradit, že většina komponentů je z fleru.

Jak dlouho se už jejich výrobě věnuješ?  
Výrobě šperků se věnuji přibližně 2 roky. Vše to začalo tím, že jsem si na fleru vyhlédla krásnou soupravu z pryskyřice. Cena mě bohužel zarazila a říkala jsem si: „ To vážně mám dát za jednu soupravu takových peněz?“ A tak jsem začala hledat na internetu, co taková výroba obnáší, nakoupila materiál a bylo to.

Pracuješ také s kabošony (muglemi) pro tvoření bižuterního setu? Pokud ano, o co se vlastně jedná?  
Kabošony někdy použije maminka k výrobě náhrdelníků, nebo je sestra zakomponuje do svých šperků. Jsou to vlastně odlitky z barvené pryskyřice, takže se k našim šperkům bezvadně hodí.

Z čoček, které jsou k výrobcům dispozici, používáš tu s epoxy zaměřením. Mohla bys popsat, co je principem čočky? Proč epoxy?  
Epoxy čočky jsou velice kvalitní, průhledné a vysoce lesklé, což dokonale napodobuje klasickou pryskyřici. A také proto tyto epoxy čočky vznikly.

malypa kolaz1

Jaký je tvůj názor na čiré skleněné čočky, jež se taktéž prodávají pro zaplnění lůžkových náušnic, náhrdelníků, prstenů?  
Bohužel čiré skleněné čočky jsem zatím nevyzkoušela, a tak je nemohu ohodnotit. S epoxy čočkami jsem zatím velice spokojena, a tak zůstanu u nich. Ale nikdy neříkejme nikdy… (směje se)  

Z předchozích odpovědí vyplývá, že máš lepší zkušenosti s čočkami, než s křišťálovou pryskyřicí. Co bys doporučila potenciálním výrobcům náušnic?  

Obojí má své výhody i nevýhody. Například epoxy čočky vyjdou dráž, ale s pryskyřicí je více práce. Doporučuji určitě vyzkoušet obojí, abyste zjistili, co vám bude více vyhovovat.

Co patří mezi nejčastější motivy, o které si zákazníci říkají? A naopak, setkala ses někdy s opravdu neobvyklým přáním?  
V poslední době hodně vyrábím loga různých firem jako je Nike, Adidas, Roxy a další. Hodně lidí chce mít stále u sebe svůj idol, a tak chtějí vyrobit motiv například s Audrey Hepburn, Edith Piaf nebo Marilyn Monroe.  Moc neobvyklých přání jsem neměla, ale jedno mi utkvělo v paměti. Paní chtěla vyrobit prstýnek s motivem své malé dcerky. Je vidět, že ve fantazii se meze nekladou a vyrobit lze naprosto všechno.

malypa kytka

Se kterými z lůžek (ať už stříbrnými, měděnými nebo bronzovými) se ti pracuje nejlépe a proč?  
Nejčastěji pracuji se stříbrnými. Dalo by se říct, že teď už pracuji JENOM se stříbrnými. (směje se) Myslím si, že právě tyto chtějí dámy nejvíce.

Tím, že do lůžka každé náušnice můžeš použít libovolný motiv, je ti k dispozici téměř nekonečné množství námětů. Odkud návrhy čerpáš? Kde všude se dají sehnat?

Úplně první motivy jsem si koupila na fleru, abych je vyzkoušela. Druhou „várku“ už jsem se pokusila vyrobit sama. Motivy si tisknu doma na fotografický papír, čímž zajistím, že se motivy nerozmažou, vydrží a jsou lesklé.  Návrhy si vybírám na internetu a poté následuje (někdy ne jednoduchá) úprava v grafickém programu. A kde se dají sehnat? Určitě na již zmiňovaném fleru, kde se prodávají celé archy s motivy. S ničím jiným zkušenosti nemám.

Jakým výběrem produktů, ze kterého potenciální  zákazníci mohou vybírat, se můžete pochlubit?  
Obě dvě, já i moje sestra, vyrábíme náušnice, náhrdelníky a prstýnky. Tudíž lze vyrobit celá souprava. Jako novinku teď mám krásná kosmetická zrcátka, také s vaším vlastním motivem.

malypa zrcatko

Co stojí za vznikem tvých bižuterních předmětů? Můžeš lehce osvětlit, na jakém principu funguje výroba vašich náušnic?
I já jsem se jednoho dne chtěla zkrášlit těmito krásnými doplňky, ale cena mi nedala spát. Proto jsem si řekla, že si šperk vyrobím sama. No, a tak začala moje záliba ve výrobě těchto šperků. Hlavní princip naší výroby je takový, zanechat cenu co možná nejmenší. Tak, aby si naše šperky mohl dovolit opravdu každý.

Kde vás možní zájemci mohou najít?  
Náš obchůdek najdete na internetové adrese: www.fler.cz/shop/malypa.  Já i sestra máme také profily na votočvohoz. Moc rády vás zde uvidíme.

(http://www.votocvohoz.cz/uzivatele/179179-malyjana , http://www.votocvohoz.cz/uzivatele/272117-chamel )

( 0 hlasů )

 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Vše co jste chtěli vědět o baletu a báli jste se zeptat

bero 200Položili jsme několik otázek ředitelce Baletního studia Regina paní Regině Blažkové Holubové a díky tomu vám přinášíme jedinečný rozhovor nejen o tomto baletním studiu. Dozvíte se, na co je balet dobrý, proč by jej měly ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Mezi postáváním u klouzačky a mixováním ovoce vedu online čtenářský klub, říká vítězka naší soutěže

Alžběta Janečková

Alžběta Janečková, která žije s manželem a dvěma malými dětmi ve Španělsku – na západním pobřeží poblíž Santiaga de Compostela, se stala vítězkou naší literární soutěže nazvané Nejlepší d...


Literatura

Sbohem, cizinko aneb román o vztazích s detektivní zápletkou

sbohem cizinko daniela kovarova"Neporovnávej svůj život s jinými. Nemáš potuchy, čím museli projít.“
Regina Brett

...

Divadlo

Egon Tobiáš: Ten kůň nelže aneb divadelní hra s živými koni, herci a hudebníky

ten kun nelze egon tobiasV rámci projektu Jiřího Ondry a Egona Tobiáše Velký třesk na Malé scéně jsme se zúčastnili premiéry inscenace s tajemným názvem Ten kůň nelže. A nelhal! V netradičním di...

Film

Prožijte si film Rybaření a rybářské rozprávění a nechte se prozářit chorvatským sluncem

rybareni200Do kin vstupuje filmová adaptace klasického díla chorvatské literatury Ribanje i ribarsko prigovaranje v magickém zpracování režiséra Milana Trence.

...