Galerie v roce 2016 oslaví 220 let od svého založení

Galerie v roce 2016 oslaví 220 let od svého založení

Tisk

narodnigalerie 200V příštím roce oslaví Národní galerie v Praze 220 let od svého založení. To z ní činí jednu z nejstarších veřejných uměleckých sbírek. Výroční výstava na téma darování a velkorysosti poprvé propojí všechny galerijní budovy a sbírky.

Dějiny galerie v Praze se začaly psát 5. února 1796, kdy skupina šlechty a měšťanstva založila Obrazárnu Společnosti vlasteneckých přátel umění. V roce 1918 se Obrazárna proměnila v ústřední uměleckou sbírku nového státu. Zanícení a velkorysost zakladatelů Obrazárny, mecenášství i kulturní politika nově vzniklého státu, který mj. v roce 1923 nakoupil legendární díla tzv. francouzské sbírky, zásadním způsobem přispěly ke vzniku moderní galerie. Řada muzeí odvozuje svůj původ od daru či aktu štědrosti a šlechetnosti; nejinak je tomu i v případě Národní galerie v Praze. Rokem 220. výročí jejího založení budou proto rezonovat právě témata darování, filantropie, podpory současného umění, ale také dialogu a kultivace vztahu mezi veřejným a soukromým sektorem.

Rok 2016 bude ve znamení 700. výročí narození Karla IV., který se stane hlavní postavou rozsáhlého česko - německého výstavního projektu.

Dalším projektem připomene v příštím roce Národní galerie 30. výročí založení sbírky architektury.

Galerie bude hostit výstavu francouzského malíře Henri Rousseaua a představí díla renesančního malíře Lucase Cranacha st.

Dále bude zpřístupněn areál středověkého Kláštera sv. Anežky České se sochařským parkem a palác Kinských představí novou dramaturgii atraktivních krátkodobých výstav.

V roce 2015 prošla Národní galerie zásadní proměnou, spočívající v přijetí Koncepce rozvoje Národní galerie na léta 2015–2020. Jedním z cílů bylo v roce 2015 zvýšení návštěvnosti Veletržního paláce a jeho otevření se především mladším cílovým skupinám. Zaměření na mladé návštěvníky významně podpořilo zavedení vstupu zdarma do sbírkových expozic pro děti, mládež do 18 let a studenty do 26 let. Nejambicióznějším výstavním projektem byla výstava Umělci a proroci uspořádaná ve spolupráci se Schirn Kunsthalle ve Frankfurtu nad Mohanem; z doprovodných programů si velkou popularitu získal projekt letního kina na střeše Veletržního paláce. Kromě péče o sbírky, odborné činnosti a pořádání výstav Národní galerie nabídla pestrou škálu doprovodných a vzdělávacích aktivit napříč všemi sbírkami. Palác Kinských na Staroměstském náměstí bude od února 2016 hostit hlavní expozici výroční výstavy Velkorysost: Umění obdarovat, mapující identitu a poslání nejstarší české sbírkotvorné instituce.

Galerie1

Hlavním výstavním projektem starého umění bude v příštím roce výstava Císař Karel IV. 1316–2016 ve Valdštejnské jízdárně a v Karolinu. Výstava k 700. výročí panovníkova narození je první česko-bavorskou zemskou výstavou; po Praze bude mít své pokračování v Norimberku. Bezmála dvě stě exponátů zapůjčených z více jak stovky nejprestižnějších evropských a amerických muzeí, církevních i soukromých sbírek představí portrét významného vladaře oproštěný od zkreslujících nánosů ideologických předsudků. Výstavu doprovodní bohatý doprovodný program jak na české, tak i na bavorské straně.

Koncepce rozvoje Národní galerie klade mimo jiné důraz na postupnou revitalizaci dlouhodobých expozic jednotlivých sbírek. V příštím roce budou zahájeny významné změny ve dvou galerijních objektech – Klášteře sv. Anežky České a paláci Kinských. S výroční výstavou bude zahájena postupná revitalizace přízemního parteru paláce Kinských ve snaze nabídnout kvalitní veřejný prostor určený odpočinku a volnočasovým aktivitám, který by se měl stát centrálním objektem galerie i živým informačním centrem. Výstavní prostory paláce Kinských budou hostit nevýznamnější zahraniční výstavy; v září 2016 zde bude otevřena výstava Henri Rousseaua připravovaná ve spolupráci s Musée d'Orsay v Paříži.

V červnu bude veřejnosti nově zpřístupněn revitalizovaný areál Kláštera sv. Anežky České. Historii františkánského ženského a mužského kláštera připomene expozice lapidária a prohlídkový okruh, věnovaný osobnosti královské princezny Anežky, zakladatelky a první abatyše kláštera. Sochařským parkem ožijí upravené klášterní zahrady přístupné severní branou z Dvořákova nábřeží. Vstup do zahrad bude volný a kromě exteriérových soch a objektů nabídnou také prostor pro posezení, komunitní aktivity a kulturní program s cílem vytvořit zde programový zárodek motivující ke kultivaci vltavského břehu v této stále části Starého města.

Změny ve Schwarzenberském paláci se ponesou v duchu příprav nové stálé expozice manýrismu a baroka. Otevření nové expozice by mělo proběhnout v roce 2017. Byly zahájeny přípravy nové sbírkové expozice umění 19. stoleti, moderního a současného pro Veletržní palác. Změny ve stálých expozicích budou klást důraz na provázání dosud odděleně prezentovaného českého a zahraničního umění. Koncepce sbírek bude mnohem více vycházet z tematických aspektů, kulturně-společenského kontextu uměleckých děl či autorských a jednouživatelských souborů.

Galerie2

Tématem příštího roku bude pokračování odborné diskuze nad osudem Veletržního paláce a očekáváním a potřebami Národní galerie.

Kromě výroční výstavy, Karla IV. a Rousseaua představí Národní galerie v příštím roce také výstavní projekt Tři století americké grafiky, který do Prahy zavítá z National Gallery of Art ve Washingtonu.

Ve Šternberském paláci bude od června jako součást stálé expozice výstava Cranach ze všech stran prezentující, vedle maleb, také výsledky výzkumu, díky nimž se divák dostane pod povrch procesů vzniku Cranachova díla.

Snahou Národní galerie v roce 2016 bude zvyšování návštěvnického komfortu. Pro snadnější návštěvnickou orientaci bude zjednodušen systém vstupného. I v příštím roce budou v Národní galerii pokračovat dny volného vstupu související nejen s výročím galerie, ale i s celopražskými akcemi, na nichž se galerie podílí. 

Zdroj foto: Ctibor Čejpa, ngprague.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Pop-rocková skupina GAIA vystoupí ve zlínské Šopě s plejádou hudebních hostů

gaia200Zlínská kapela GAIA má v poslední době jeden zajímavý koncert za druhým. Zatímco v Přerově zahrála v neúplné sestavě skladby v tzv. unplugged verzi, v Kroměříži to už bylo v plné sestavě, kde si i zahrál saxofonista Radek Fufal Bednařík a hostující zpěvačk...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Vzpomínky osvětimského hudebníka


Trumpetista v Osvětimi - zdroj - albatrosmedia.cz (2)Lex van Weren byl nesmírně talentovaným a slavným trumpetistou. V padesátých a šedesátých létech minulého století působil jako dirigent populárn...

Z archivu...


Literatura

Covid 19 podrobně i emotivně

PandemiePandemie koronaviru ovlivnila knižní trh nejen tím, že zavřela kamenná knihkupectví. Zároveň nabídla i poměrně dost titulů, které v současné době obávanou nemoc probírají. Zřejmě prozatím nejpodrobnější z nich je Pandemie od českých autorů Michala ...

Divadlo

Tři mušketýři pod brněnskou oblohou

musketyrivbrne-perexDevátým rokem se v objektu Moravského zemského muzea, na Biskupském dvoře na Zelném trhu konala premiéra inscenace, která byla (jako vždy v minulosti) připravena právě pro tento nádherný prostor pod širým neb...

Film

Lego příběh

leg 200Lego příběh (2014) je už podle názvu takový reklamní tahák, který určitě obohatí nejednu domácnost novými stavebnicemi. Narozdíl od počítačových her, které na tohle téma vychází, je však film tak chytře udělaný, že se tvůrcům vyplatí mož...