O památné hoře Blaníku a jejím kraji: Příběhy posvátných hor

O památné hoře Blaníku a jejím kraji: Příběhy posvátných hor

Tisk

big o-pamatne-hore-blaniku-a-jejim-kraj-I2N-503855 (2)Zajímá vás, jak je to vlastně s těmi Blanickými rytíři? Chcete poznat krásy českých a moravských hor? Úžasnou obrazovou publikaci O památné hoře Blaníku a jejím kraji od kolektivu autorů v čele se známým geologem Václavem Cílkem vydalo letos nakladatelství Dokořán. Kniha je věnovaná památce tří místních historiků a výrazným způsobem podporuje české vlastenectví.

Snad každý Čech, který prošel zdejším školským systémem, zná alespoň v náznacích pověst o hoře Blaníku, v níž spí rytíři, kteří přijdou české zemi na pomoc až bude nejhůře. Příběh o vojsku ukrytém v hoře, jež v určený čas přinese záchranu před hrozným nepřítelem, patří k základním topoi evropské tradice, která byla dále rozvíjena v rámci křesťanského Západu, jehož součástí jsou i české země. Nejde o motiv exkluzivně český, nýbrž o vyprávění, které je společné většině evropských, ba dokonce i indoevropských národů. (ukázka z knihy)

Kniha O památné hoře Blaníku a jejím kraji pojednává o přírodě a památkách regionu, který leží pod Blaníkem. Ten je víc než jen jedním z mnoha českých kopců, protože kolem něj se vytvářel kus identity českého národa. Psaly se o něm knihy, romantické příběhy i politické projevy a skládaly se básně, opery a hudební díla. Zhruba polovina knihy je proto věnována archeologii a mytologii nejenom Blaníku, ale celé rodiny našich posvátných hor. V mnohých z nich sídlily ochranitelské síly země a významní předkové. Poutě na hory, kde se dal prožít kontakt s něčím zázračným či alespoň nadosobním, dosáhly svého nejslavnějšího vrcholu v počátcích husitství. Jejich stopy ale můžeme vysledovat v setkávání náboženských sekt a později evangelíků od poloviny třináctého až do konce století osmnáctého a brzy na ně navázaly národní a politické tábory století devatenáctého až jednadvacátého. Kult hor začal před mnoha tisíci lety, proměňoval se a přeléval, ale dodnes neskončil.

Na co se v knížce můžete těšit? Uznávaný geolog Václav Cílek přibližuje, nejen z pohledu svého oboru, krásy české země. Soustředí se na oblast Blaníku a okolí řeky Blanice. Věnuje se chráněným přírodním rezervacím a posvátným územím. První část knihy je věnována přírodě a geologii, v druhé části se už autoři zaměřují na historii, genius loci, památky, archeologii, Blaník z pohledu národní kultury, literatury a umění. Nechybí ani pověst o Blanických rytířích, na kterou jsem byla obzvláště zvědavá. Poslední část knihy tvoří Příběhy posvátných hor a mýtické krajiny, v nichž se autoři věnují také dalším zajímavým místům naší vlasti. Kniha je plná barevných ilustrací, fotografií a map, které najdeme i na předsádce.

O autorovi:

Václav Cílek (* 11. května 1955) geolog, klimatolog, spisovatel a popularizátor vědy. Vystudoval Přírodovědeckou fakultu Karlovy univerzity, obor geologie ložisek. Přestože se ve své práci zabývá především změnami klimatu a prostředí, vývojem české krajiny a interakcemi mezi přírodou a civilizací, najdeme v jeho knihách přesahy směrem k literatuře,religionistice, filozofii, teologii, výtvarnému umění nebo hudbě všech žánrů. Za Krajiny vnitřní a vnější a Makom. Kniha míst byl vyznamenán cenou Toma Stopparda za rok 2004. V roce 2007 získal Cenu ministra životního prostředí "za výrazný přínos k popularizaci české vědy, zejména geologie a klimatologie". V roce 2009 mu byla udělena cena VIZE 97 Nadace Dagmar a Václava Havlových za to, že "svým dílem významně rozšířil lidský obzor, poukázal na méně známé jevy a souvislosti, napomohl včlenit výsledky vědy do obecné kultury a prohloubil alternativy lidského pohledu na svět, kosmos a základní otázky bytí". Václav Cílek spolupracuje s Českým rozhlasem a s Českou televizí, jako autor či spoluautor vydal přes třicet knižních titulů.

big o-pamatne-hore-blaniku-a-jejim-kraj-I2N-503855

Název: O památné hoře Blaníku a jejím kraji: Příběhy posvátných hor
Autoři: Václav Cílek, Lubomír Hanel, Václav Zemek a kol.
Nakladatelství: Dokořán
Počet stran: 264
Počet barevných ilustrací a fotografií: 250
Rok vydání: 2022
Hodnocení: 95 %

https://www.dokoran.cz/index.php?&;p=book&id=1297


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Básník Michal Talo: „Chcete-li vydat knihu, musíte si být jistí“

rok vepre michal 200Několik zvídavých otázek jsme položili mladému básníkovi Michalu Talo, který je autorem originální a osobité poezie skrývající se ve sbírkách Perly sviním, Jinak řečeno a Rok vepře

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Co se dělo za třicetileté války, když město obsadili vojáci

mestan a selma perexKnih o třicetileté válce vyšla dlouhá řada, avšak málokterá se odhodlala přiblížit každodennost válčení, ať již z pohledu vojáků nebo civilního obyvatelstva. Právě utrpení lidí ve zdevastovaných městech – nemluvě o venkově – se...

Z archivu...


Literatura

Detektivní případy s notnou dávkou nostalgie

altSherlocku Holmesovi se v českých luzích a hájích zrodil na začátku sedmdesátých let minulého století zdatný konkurent. Stejně jako jeho věhlasný britský kolega s bravurou a grácií řeší ty nejzapeklitější případy. Sympatického detektiva mají na svědomí výtvarník ...

Divadlo

Letní Grébovka s Divadlem MA v srpnu láká na 20 divadelních večerů pod širým nebem

letni grebovka 200Dvacet romantických večerů pod širou letní oblohou v půvabném prostředí evokujícím italský Řím… tyto a spoustu dalších výjimečných zážitků slibuje v druhé půli prázdnin Letní Grébovka s Divadlem MA. Oblíbený projekt komorní divadeln...

Film

Colette mezi sexuálním násilím a něžnou láskou

200filmPrózy Arnošta Lustiga, zpodobňující rozličné podoby holocaustu i jeho následků, už několikrát posloužily jako námět pro film (Démanty noci, Dita Saxová, Modlitba pro Kateřinu Horowitzovou, v televizi Modrý den). Nejnověji se mezi ně zařadila Colette. Lust...