Pozvánka do soukromého muzea Staré krásnosti

Pozvánka do soukromého muzea Staré krásnosti

Tisk

krasnosti1ZPVážení čtenáři, jsem velmi ráda, že zde mohu představit naše rodinné muzeum Staré krásnosti. Jak už název napovídá, shromažďujeme a opatrujeme věci – tedy především hračky, panenky, kočárky, loutky a loutková divadélka z dob minulých, aby návštěvníkům předaly informace o tom, jak si dříve děti hrávaly, jaké hračky, nebo kočárek, měla jejich maminka, babička či prababička. Děláme to rádi.

Pokud si však někdo myslí, že provozovat soukromé muzeum je výdělečná činnost, tak ho hned vyvedu z omylu. Není, tedy ovšem pokud nemáte dotace. A to my nemáme a hrdě můžeme říci, že nemusíme nikomu děkovat, leda sami sobě. Je to pocit osvobozující, ale zároveň ta hrdost něco stojí.

Rozdíl mezi státním a soukromým muzeem je převeliký. Jako státní muzeum dosáhnete celkem v pohodě na dotace, zaměstnáváte paní v pokladně, průvodkyně, badatele, uklízečky, fotografa – toho pokud nemáte, můžete si ho objednat, určitě na to nějaké peníze z dotací budou stačit. Nemusíte se spoléhat na to, kolik přijde návštěvníků, čímž neříkám, že se státní muzea nesnaží návštěvníky přilákat na zajímavé výstavy a že to nedělají dobře.

U nás ve Starých krásnostech, čili v soukromém muzeu, je ředitel zároveň průvodcem, badatelem, fotografem, spisovatelem a uklízečkou. Musíme se snažit potencionálního návštěvníka nějak zaujmout, takže neúnavně dáváme příspěvky na facebook, který samozřejmě není všespásný, jak si mnozí myslí. Tam funguje teď a tady. Ale říkáme si, že třeba někoho na sociálních sítích zaujmeme, dá si nás do hlavy, a když přijede na Kokořínsko, navštíví nás.

krasnosti1Z

Dále k nám chceme přilákat i nejmenší návštěvníky, hrajeme loutková divadélka, buď u nás v muzeu, nebo ve školkách, pod širým nebem, na hradech a zámcích, na dětských oslavách, jarmarcích, zkrátka všude tam, kam nás pozvou. Náš loutkový soubor se jmenuje „Loutky starý Kotoučový“. Tedy loutky hrají skoro samy, my jsme tam jen do počtu, jejich tvůrci manželé Krčálovi jsou totiž loutkoví profesionálové a jejich 40–45 cm velké dřevěné marionety jsou prostě skvostné, mrštné a ohebné. Tylo loutky samozřejmě i vystavujeme a návštěvníci můžou shlédnout celou naši sbírku skoro čtyřiceti dřevěných marionet dělaných přímo pro nás.

K našemu muzeu patří ještě muzejní kavárna a Ateliér kšandy, vidle, špek.

Po prohlídce muzea mají návštěvníci možnost jít rovnou na druhý prohlídkový okruh nebo si dát na chvíli přestávku a v klidu si vypít kávu a sníst si i něco dobrého. To "dobré sladké" je vhodné i pro diabetiky prvního stupně, protože sami máme syna s cukrovkou a víme, jak je těžké mu dát nějakou dobrotu, když se neví, kolik sacharidů obsahuje.

Druhý prohlídkový okruh se jmenuje „Krásné pohádkovosti“. Děti si mohou v pohádkové stodole najít svoji oblíbenou pohádku, a pokud se nebojí, mohou jít i do strašidelného sklepa. Ateliér kšandy, vidle, špek, který můžete najít i na Fleru, je dalším doplňkem příjmu do muzea. Jedná se o trička, obrazy a jiné zajímavé věci, které si návštěvník může u nás koupit, a tím nás podpořit. V poslední době jsme vydali i pěknou sérii muzejních hrnečků (taktéž se dají zakoupit).

Staré krásnosti

Nesmím zapomenout ani na muzejní knihy, které si vydáváme samonákladem. V krátkosti představím alespoň tituly: Svatba v muzeu aneb pan správce vypravuje, básnické sbírky Lidství a Člověčina. Zanedlouho vyjdou i muzejní pohádky nejen pro děti s názvem Voda plyne a pohádky se vypravují.

Takže jak vidíte, na jedno muzeum je poměrně dost okolních aktivit, které nám pomáhají získávat finance.

Návštěvnost našeho muzea Staré krásnosti se řídí podle počasí. Máme zkušenost, že pokud je velký pařák, lidé jdou spíše na plovárnu a návštěvu muzea si nechají na chladnější dny. Já ale věřím, že po přečtení tohoto článku k nám v sezóně budou proudit davy (smích). Ostatně na to máme velký prostor i stolky na zahradě, aby si každý návštěvník mohl v klidu vypít kávu a jeho dítka si pohrát na písku. Z terasy nabízíme i možnost pozorovat živá zvířátka jakými je muzejní mini kůň Bugouš, kamerunské ovce a mlsná koza Alžběta.

Ještě bych chtěla zmínit naši půjčovnu retrokočárků. Je vhodná pro milovníky retra a historie, kteří si nemohou nebo nechtějí kupovat starý kočárek, přesto v něm alespoň na chvíli chtějí svoje dítko povozit a užít si tak chvíle minulosti.

Staré krásnosti

Vstupné do muzea na oba okruhy je pro dospělého 150,-, pro dítě 100,- a rodinné vstupné je 300,-.

Otevřeno máme každou sobotu od července do srpna od 10–16 hodin. Ostatní dny po soukromé domluvě na tel. čísle 773638165.

Adresa je Velký Újezd 95, 27735, okres Mělník - Kokořínsko

Za Staré krásnosti, Jitka Hrdličková, ředitelka, průvodkyně, badatelka, fotografka, spisovatelka a uklízečka.

www.starekrasnosti.cz

Zdroj foto: archiv


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Výtvarnice Iveta Autratová: „Výzva je pro mě všechno, co jsem ještě nenakreslila a co se mi líbí“

autratova200Začtěte se do rozhovoru s výtvarnicí a ilustrátorkou Ivetou Autratovou. Je autorkou naší hlavičky, tudíž můžete zjistit, jak kresba vznikala a co tomu předcházelo. Důležitým prvkem rozhovoru jsou i zvířata, která paní Au...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Historie železniční trati Otrokovice – Zlín – Vizovice

otrokovice vizovice200Prvotním hybatelem událostí, které následně vedly k vybudování železniční trati Otrokovice – Zlín – Vizovice, bylo přání vizovických občanů, aby bylo jejich město napojeno na železniční síť. První jednání ohl...

Z archivu...


Literatura

Alexandrie – detektivní pátrání v největší starověké knihovně

altVšem, kteří si oblíbili sympatického detektiva (přesněji řečeno soukromého informátora) Marca Didia Falcona britské autorky Lindsey Davisové, přináší nakladatelství BB/art jeho devatenáctý příběh nazvaný

Divadlo

Listopad ukáže prezidenta USA bez kalhot!

listopad200Myslíte si, že politika může být jen nudná a dokáže člověka jenom rozčílit? A co takhle sám prezident Spojených států amerických? Velevážená a celosvětově uznávaná osoba nemusí být jen taková, jakou ji známe z televize. Ve hře Listopad

Film

Složité romantické vztahy ve válce

tmavomodry svet 200Vážný romantický film Tmavomodrý svět (2001) je jedním z nejnákladnějších Českých filmů současnosti. Díky dobrému jménu tvůrců Jana a Zdeňka Svěráka do něj vlož...