Městské muzeum v Chrasti vzpomíná na oběti holocaustu

Městské muzeum v Chrasti vzpomíná na oběti holocaustu

Tisk

chrastecti zide 200Městské muzeum a galerie v Chrasti, které sídlí barokním zámku, bývalém letním sídle královéhradeckých biskupů, představuje v zámecké galerii výstavu nazvanou Chrastečtí Židé – transporty roku 1942, připomínající 70.výročí transportů místních obyvatel do terezínského ghetta - přestupní stanice do vyhlazovacích táborů na východě. Jednalo se o transporty Cf a Cg, které byly vypraveny 5. a 9. prosince 1942 z Pardubic.

 

V první výstavní místnosti je vylíčena historie židovského osídlení na Chrastecku, která započala až v 18.století po josefínských reformách, kdy se v Chrasti usadily první židovské rodiny. Zajímavá je i mapa Chrasti, do níž jsou vyznačeny domy, v nichž před 2.světovou válkou žili Židé. Nechybí zde ani úryvky z městské kroniky, které popisují život v protektorátě a protižidovská opatření, jež Židé museli snášet, a osudy jednotlivých židovských rodin. Informační panely návštěvníkům výstavy vysvětlují nacistickou politiku konečného řešení židovské otázky, historii a funkci terezínského ghetta a vyhlazovacích táborů na východě.

chrastecti zide 1m

Zbývající dvě místnosti jsou věnovány nejvýznamnějším chrasteckým židovským rodinám, které de facto v Chrasti vybudovaly první průmyslové závody a továrny, v nichž našlo stálé zaměstnání několik set lidí z místa i okolí, a díky nimž se Chrast v 19. století proměnila z provinčního agrárního městečka v město s rozvinutým lehkým průmyslem. Největší zásluhy na rozvoji města měla rozvětvená rodina Heislerů, kteří zde vybudovali hned několik výrobních závodů, jejichž historii připomínají informační panely, výrobky a dobové reklamy.

chrastecti zide 2m

Heislerovi v Chrasti založili továrnu na vyšívané dámské prádlo, továrnu na zpracování lidských vlasů (výroba paruk a vlásenek), továrnu na výrobu papírových špiček k cigaretám a doutníkům, jejíž výrobky se rozesílaly téměř do celého světa, a lučební (chemickou) továrnu na výrobu léčiv a opiátů (např. během 1.světové války zásobovala vojenské nemocnice a lazarety v celém Rakousko- Uhersku velkými padesátilitrovými barely kyslíčníku). Jednotlivé větve rodiny Heislerů zachycují i podrobné rodokmeny, jež jsou součástí expozice. Z chrastecké rodiny Heislerů pocházel i známý surrealistický básník a výtvarník Jindřich Heisler, který se během války skrýval v bytě malířky Toyen, s níž v roce 1947 emigroval do Francie.

chrastecti zide 4m

Návštěvu výstavy doporučuji nejen všem zájemcům o historii Chrasti a jejího průmyslu, ale všem, kteří si chtějí připomenout památku 32 spoluobčanů, kteří se stali obětí nacistické vyhlazovací politiky.

chrastecti zide 3m

Chrastečtí Židé – transporty roku 1942
Datum a místo konání: 6.12.- 20.12. 2012 Městské muzeum Chrast
Pořadatel: Městské muzeum Chrast, Náměstí 1, Chrast u Chrudimi

Zdroj foto: autorka článku


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

M. Nasir KHAN z Bali: Šperky z kokosu, perleti i plodů keřů

sperky200Šperky pro něj znamenají celoživotní zálibu, možnost realizovat se, dává do nich pozitivní energii. Ve svém obchodě na ostrově Bali nabízí M. Nasir Khan stovky originálních šperků, včetně extravagantních mohutných náhrdelníků. Všechny navrhuje a vyráb...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Láska v časech nenávisti. Kronika citů: 1929–1939

laska v časech nenávistiJedinečná kniha, která vás naprosto odzbrojí, oprostí od předsudků, pokud jste nějaké měli, a překvapí. Doporučuji číst u jídla, anebo na cestách, i když přiznávám, že čtení u jídla je fakt zlozvyk. Nakladatelství Host vydalo pu...

Z archivu...


Literatura

Poselství megalitů řeší tajemství známých kolosů

megality perexPrastaré stavby z obrovských monolitických kamenů se nacházejí na mnoha místech po celém světě a jsou proslulé svou tajemnou energií. Jejich existence vzbuzuje řadu konspirací poukoušející se vysvětlit nejen účel těchto konstrukcí, ale ta...

Divadlo

Příhody lišky Bystroušky. Slavnostní otevření Janáčkova divadla po rekonstrukci

LB perexDalší fáze rekonstrukce budovy Janáčkova divadla je ukončena. Kolik se ozývalo škarohlídů, že se to k výročí sta let republiky nepodaří. Avšak 17.11. byl zahájen Mezinárodní hudební festival, věnovaný dílu Leoše Janáčka, právě operou, která zazněla ...

Film

Silný a emocionální film Jeden život je příběhem jedinečného člověka, hrdiny

Jeden zivot 200V českých kinech běží od 1. února film Jeden život, jehož název vychází ze známého rčení, že kdo zachrání jeden život, zachrání svět. V případě osobnosti Nicholase Wintona je to přímo výstižné. Winton v době nacistického teroru zachránil ...