Výstava představuje historii kláštera založeného Karlem IV.

Výstava představuje historii kláštera založeného Karlem IV.

Tisk

Emauzy 200Emauzský klášter jako důležité duchovní centrum pražského Nového Města a evropské centrum slovanské hlaholské kultury 14. století. Tak se ho snaží představit výstava, která je od začátku května přístupná přímo v prostorách kláštera. Klášter Na Slovanech zvaný také Emauzy založil Karel IV. na konci roku 1347.

 

Výstava, která provede návštěvníky celým klášterem, je příspěvkem Akademie věd k letošnímu 700. výročí Karlova narození. Ukazuje faksimile vzácných rukopisů i model kláštera v jeho středověké podobě. Výstava potrvá do 21. listopadu. Podle historiků umění z Ústavu dějin umění Akademie věd patřilo založení kláštera Na Slovanech k nejvýznamnějším fundacím Karla IV.Ten do něj pozval z Chorvatska mnichy sloužící římskou – západní liturgii v církevní slovanštině, psané hlaholským písmem. Karel IV. povolal mnichy ze severní Dalmácie.

Emauzy1

Expozice provede návštěvníka prostory kostela, ambitu a přilehlé císařské kaple i kapitulní síně. V někdejším skriptoriu je představen vývoj slovanského písemnictví a jeho dopad na české a chorvatské písemnictví. Vystaveny jsou faksimile hlaholských textů, mimo jiné i proslulého Remešského evangeliáře.
Další část výstavy se věnuje unikátnímu cyklu nástěnných maleb v klášterním ambitu a v císařské kapli. Malby vznikly na konci 60. a počátku 70. let 14. století a jsou dílem anonymního malíře zvaného Mistr Lucemburského rodokmene, který dříve pracoval na Karlštejně. Cyklus nemá svým rozsahem a ikonografickým programem v Evropě obdobu.

Emauzy2

Klášter založil Karel IV. roku 1347. Úmyslem císaře bylo upevnit slovanské vztahy a přispět k odstranění rozkolu mezi západní a východní církví. Klášter se stal střediskem vzdělanosti a umění. Mezi studenty cyrilometodějského jazyka patřili Jan Hus, Jeroným Pražský a další. Vznikla zde řada iluminovaných literárních skvostů. Klášter s kostelem byly dokončeny a slavnostně vysvěceny arcibiskupem Očkem z Vlašimi za přítomnosti Karla IV., jeho syna Václava IV. a významných hostů 29. března 1372. Stavitel objektu není znám. Chrám má některé architektonické prvky, připomínající díla stavební hutě řízené tehdy Petrem Parléřem. Stavba trvala 24 let včetně vynikající umělecké výzdoby. Nástěnné malby se řadí mezi nejvzácnější památky české gotiky.

Emauzy3

Klášter prošel celkem bez úhony všemi historickými otřesy. Za husitských bouří přešel ke kališníkům, byla zde umístěna husitská posádka, a tak byl ušetřen zničení. Na počátku 17. století zde pár let bydlel astronom Kepler. Po Bílé hoře sem Ferdinand III. pozval španělské benediktiny, za jejichž působení došlo k barokizaci kláštera i chrámu.
Po roce 1880 byl klášter s kostelem přestavěn pro potřeby benediktinské kongregace. 14. února 1945 byl při americkém náletu na Prahu zničen kostel. Po roce 1947 byly restaurovány poškozené gotické fresky v ambitu. V následujících letech byl postaven nový železobetonový krov. V roce 1964 byla vypsána soutěž pro architektonické řešení střechy a věží zničeného kostela. Ze soutěže vyšel vítězně návrh ing. arch. F. M. Černého, pod jehož vedením byla místo požadovaných věží instalována moderní konstrukce, patřící k nejhodnotnějším projevům moderní architektury v Praze. Při rekonstrukci byly odkryty v kapitulní síni kláštera fragmenty nástěnných maleb a nápisů. Emauzy jsou národní kulturní památkou. 


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Podzim už je v plném proudu, ale jitra jsou zde tichá, říká Robert Rohál

robert rohal perex

Kulturou žije řadu let. Působil v novinách, kde napsal tisíce článků, později začal také fotit a psát knížky. Dnes Robert Rohál pracuje v jednom kulturním domě, ale nadále píše a publikuje, prezentuje své fotografické výsta...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Bývalý špitál v Českých Budějovicích znovu ožije

spit200Bývalý českobudějovický morový špitál prošel stavební obnovou a brzy znovu ožije. Budova, která v době svého vzniku sloužila jako útulek pro osoby nakažené infekčními nemocemi, prošla zásadní stavební obnovou a čeká ji nový život.  V nově zařízených prost...

Z archivu...


Literatura

Transformační klíč vám odemkne svět za bublinou

thovt perexRozdělte si tuto knihu na vícero dílů a čtěte jako pamlsek. Dost často jsem se totiž zastavovala, něco chtěla číst znovu, něco ve mne zarezonovalo víc, něco vůbec, něco jsem potřebovala vstřebat a někde stačilo pár vět a musela jsem knihu zavřít ...

Divadlo

I nadšencům patří prkna

zenitba tyjatr200Divadlo Tyjátr vzniklo v pěti lidech v roce 2002 pod Otrokovickou besedou. Nyní početnější parta nadšenců do divadla a hraní je zaměřena především na pohádky a komedie a nebrání se ani různým akcím města Otrokovice. Ve ...

Film

Natáčení Superženy jde do finále: zásnuby ve vodě a zrušení veselky

superzena 200Natáčení celovečerního filmu SUPERŽENA se pomalu blíží do cílové rovinky a ani tentokrát neminulo tvůrce natáčení ve vodě, které je pro snímek stěžejní. Herecká dvojice s Matoušem Rumlem a Evou Toulovou točila zásnuby přímo uprostřed Šonovské...