Vánoční inspirace a dekorace aneb vyzdobme si naše doupata

Vánoční inspirace a dekorace aneb vyzdobme si naše doupata

Tisk

vanocni dekoraceNejen naše děti, ale i my považujeme Vánoce jistě za nejkrásnější období v roce. Vánoce přicházejí vždy ve stejnou dobu, aby nás donutily zastavit se a strávit s našimi blízkými příjemné chvíle a daly nám možnost obdarovat je milým dárkem. Vánoce nejsou jen vánoční stromeček a vánoční cukroví; v posledních letech se stává samozřejmostí, že vyzdobíme celý dům či byt vánočními dekoracemi.

 

Inspirujme se vánočními tradicemi

Vůbec bychom se neměli stresovat kvůli dárkům a dokonale vysmýčenému obydlí. Užívejme si vánoční svátky tak, jako to dělali naši předkové. Hypermarkety ani peníze totiž nebyly, a tak se věnovali tradičním zvykům, mezi něž patří například pořízení si adventního věnce se čtyřmi svíčkami. Věnec a svíčky sladíme s interiérem tak, že kombinujeme dvě, nanejvýš tři barvy. Svíčky zapalujeme postupně od první adventní neděle. Dětem a našim pejskům můžeme zakoupit čokoládový adventní kalendář, abychom jim usnadnili čekání na Štědrý den.

Bezpečně se zapálenými svíčkami!

Vánoce si neumíme představit bez intimní přátelské atmosféry plné pohody, kterou navodíme pomocí mihotavého světla svíček. Na zapálené svíčky si však musíme dát pozor, a proto je raději umísťujeme do svícnů a dál od textilií, závěsů a papírových dekorací.

vanocni dekorace

Vánoční aranžmá

V interiéru různě zavěšujeme vánoční postavy a jmelí. Mnohdy si kupujeme květinu - vánoční hvězdu, kterou si můžeme vybrat v červené nebo krémové barvě. Ubrus s vánočními motivy oživujeme, kromě vánočních ubrousků, kuličkami, hvězdičkami a ořechy. Dárky letos dáváme balené v různě velkých papírových taštičkách s vánočními motivy, protože nemáme na balení dárků většinou příliš čas. Darujeme-li více dárků jedné osobě, pak volíme stejný dekor, čímž odpadnou zmatky při jejich rozbalování pod stromečkem.

vanocni dekorace

Vyzdobíme girlandami

V posledních letech jsme si oblíbili girlandy i světelné řetězy, které upevňujeme kolem vchodových dveří, na fasádu domu, na balkón nebo zábradlí schodiště. Volíme ve variantě LED, protože oproti žárovkovému osvětlení získáme vyšší životnost a větší úsporu energie. Na okna nalepujeme fólie a obrázky na sklo s vánoční tematikou. Za oblíbenou dekoraci považujeme dřevěné elektrické svícny, které umisťujeme do oken.

vanocni dekorace

Vánoční ozdoby

Že si asi nedovedeme představit vánoční atmosféru bez osvětleného svítícího stromečku v našem obývacím pokoji? Klasické, poměrně nebezpečné svíčky však už od roku 1882 většinou nepoužíváme, hrozilo by velké nebezpečí požáru. Kromě moderních světelných řetězů zdobíme vánoční stromečky vánočními ozdobami již po staletí. Nejsme-li milovníci vánočních ozdob, které jsme podědili po prarodičích, pak volíme klasické skleněné. Na vánoční ozdoby se můžeme nechat namalovat také různé nevšední ozdobné motivy, vytvořené podle našeho individuálního přání. Za nejčastější náměty vánočních vzkazů považujeme osobní jména a obrázky oblíbených hraček a zvířátek. A pro fajnšmekry tip: v době módy medvídků si můžeme pořídit i vánoční ozdoby ve tvaru medvídků, ať jsou již skleněné nebo látkové.

 vanocni dekorace

Čistý design není k zahození

Za poslední léta stále více ustupujeme od vícebarevných skleněných ozdob, řetězů a pestrobarevných světýlek, dáváme přednost čistému designu a kombinujeme nanejvýš dvě barvy vánočních ozdob. Letos jsou v kurzu všechny odstíny šedé, doplněné barvou bílou, aby se nám vánoční stromeček neokoukal. Zvolené barvy pak můžeme použít pro ostatní vánoční dekorace a doladíme je s bytovými textiliemi, jako jsou ubrusy a prostírání.

vanocni dekorace

Vánoční cukroví

Cukroví považujeme za tradiční znak Vánoc, zejména na štědrovečerním stole bychom na něj neměli zapomenout. Buď si je sami napečeme, nebo si je předem objednáme v cukrárnách. Nejprve pečeme cukroví, které se musí rozležet, aby změklo a získalo tu správnou chuť. K těmto druhům patří vanilkové rohlíčky, medvědí tlapky a různé kokosové cukroví. Dalším v pořadí je linecké cukroví. Asi dva týdny potřebují k rozležení perníčky.

vanocni dekorace

Dekorace na zahradě

Zima přichází a venku se brzy stmívá. Můžeme vyzdobit naši zahradu zábavným osvětlením, přitom nemusíme mít obavy z velkých účtů za elektřinu. Většinu světel si pořídíme z energeticky nenáročných LED diod. Za samozřejmost považujeme veškeré bezpečnostní atestace a venkovní krytí.

Zdroj foto: internet


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jen dobrá týmová spolupráce je základem úspěchu, říká režisér Petr Soukup

souk 200Režisérem televizního pořadu Zpívá celá rodina je Petr Soukup, který už natočil celou řadů pořadů i videoklipů a léta spolupracuje i se zahraniční scénou. Jako producent získal prestižní ceny jako Anděl nebo Český lev, což jen dokládá jeho um, záběr a ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Velká hra dějin – Odhalení tajemných pravidel světa

hra perexkaCo je velká hra dějin? Kdo ji hraje? Kde, jak a proč? A kdo ji vyhrává? Na tyto, ale i další otázky se snaží dát odpověď kniha autorské dvojice Robert Bauval a Graham Hancock Velká hra dějin, kterou vydalo olomoucké nakladatelství ANAG. Kniha v...

Z archivu...


Literatura

Pastorův sexuální slovníček aneb Nestyďme se poučit

pastorkuv sexualni slovnicek pastorHumorný průvodce světem sexu se nám bude hodit na cestách, ve frontách, v tramvaji nebo pro pobavení na večírcích. Spousta skvělých témat, u kterých se rozhodně nudit nebudeme. A jistě se i něco přiučíme. Abeced...

Divadlo

Městské divadlo Zlín rozjíždí divadelní sezónu s Řidičem slečny Daisy

ridic slecny daisy 200„Předskokanem“ nové sezóny v Městském divadle Zlín bude komedie Řidič slečny Daisy v režii Petra Akimova. Premiéru bude mít v divadelním klubu Dílna už 26. srpna. Hlavní roli Daisy dostala jako dárek za věrnost zlínskému div...

Film

Film Zkrocená hora má deset let

zkrocena hora 200To mezi náma je na teď. Já teplej nejsem. - Já taky ne...  Kdo z filmových fajnšmekrů by si nevzpomněl na deset let starý americký film Zkrocená hora, který v sobotu 28. února reprízoval druhý program České televize.  I když snímek zí...