Ocenění pro historická sídla - Historickým městem roku 2015 je Příbor

Ocenění pro historická sídla - Historickým městem roku 2015 je Příbor

Tisk

sidla200Historickým městem roku 2015 je město Příbor, rodiště Sigmunda Freuda. Vyhlášení výsledků soutěže, kterou pořádá Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska, se uskutečnilo 19. dubna ve Španělském sále Pražského hradu.

 

Titul historické město roku je součástí Ceny za nejlepší přípravu a realizaci Programu regenerace městských památkových rezervací a zón. Vítěznému městu Příbor náleží odměna milion korun. Ceny ministryně pro místní rozvoj za vynikající realizaci Programu regenerace a zároveň 100 tisíc korun získala města Jičín a Litoměřice. Ocenění časopisu Moderní obec obdrželo město Brtnice. Město Příbor prakticky dokončilo regeneraci centra městské památkové rezervace. To zahrnuje obnovu domů, historické zástavby, piaristické koleje a revitalizaci zahrad, infrastrukturu a úpravu  náměstí a ulic. Město pokračuje postupnou rekonstrukcí ulic ochranného pásma městské památkové rezervace, řady domů či rozšířením sítí cyklostezek, uvádí se v hodnotící zprávě Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska.

sidla

 

Příbor motivuje vlastníky kulturních památek podporou ze svého rozpočtu. Město se vyznačuje bohatým kulturním životem a spoluprací s venkovem a sousedními státy, dodává hodnotící zpráva.

Slavnostní akt předávání cen se uskutečnil u příležitosti Mezinárodního dne památek a sídel svolávaného ministrem kultury a ministryní pro místní rozvoj, předsedou Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska a prezidentem Českého národního komitétu ICOMOS ve spolupráci s Kanceláří prezidenta republiky.

sidla6

 

Krajští vítězové soutěže                                                                                                                                   Boskovice, Brtnice, Frýdlant, Jičín,Jindřichův Hradec, Karlovy Vary, Klatovy, Kutná Hora, Letohrad, Litoměřice, Luhačovice, Městská část Praha 1, Příbor a Šternberk.

ilustrační foto město Příbor, www.historickasidla.cz 


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Joakim Brodén před Masters of Rock vzkazuje: „Ještě Jedno Pivo!!!!“

sabaton 200Metalovou kapelu Sabaton, v jejímž čele stojí charismatický Švéd s českými kořeny Joakim Brodén, není třeba příliš představovat. Češi si jejich hudbu plnou válečných motivů zamilovali a každé jejich vystoupení je...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Moudrost starých Čechů jako kladivo na Němce

Moudrost 200Jakobsonova kniha Moudrost starých Čechů má zvláštní postavení v tvorbě svého autora. Proslulý literární historik a jazykovědec ruského původu Roman Jakobson (1896-1982), v meziválečném období spjatý s českým prostředím, ji sepsal za druhé svět...

Z archivu...


Literatura

Zásnuby nejsou červená knihovna

ZASNUBY 200Zásnuby bývají úžasným romantickým zážitkem. Člověk by tentýž romantický zážitek čekal i u románu Zásnuby od J. Courtney Sullivanové. Ale chyba lávky. Tento mnohovrstevný román v sobě skrývá totiž mnohem mnohem víc než jen červenou knihovnu.

...

Divadlo

Mirotické setkání loutek a hudby na ostrově u Dolejšího mlýna

miroticke setkani hudby a loutekChcete zpestřit prázdniny dětem i sobě? Přijeďte tedy v srpnu do Mirotic!  Od 9. do 11.srpna se zde totiž koná divadelní a hudební festival pro malé i velké: Mirotické setkání loutek a hudby

Film

Arvéd. Čemu všemu lze zaprodat duši?

Arved perexJiří Arvéd Smíchovský byl významný hermetik, okultista, vyznavač černé magie a mimořádně vzdělaný člověk s geniální pamětí. Aby dosáhl svého cíle, byl ochoten jít až k hranicím samotného pekla.

 

...