Rád se nechám překvapovat, tvrdí herec, šansoniér a filmový historik Jiří Bartoň

Rád se nechám překvapovat, tvrdí herec, šansoniér a filmový historik Jiří Bartoň

Tisk

Barton rozhovor perexHerectví, zpěv, moderování, besedy, pedagogická činnost… I když Jiří Bartoň vystudoval filmovou a divadelní historii,věnuje se už mnoho let herectví a to nejen v divadlech. Už před časem nastudoval šansonový recitál, objevil se v několika seriálech domácí provenience a také v zahraničních filmech. Jako model nafotil dva kalendáře - a aby toho nebylo málo, je spoluautorem a supervizorem Velké knihy herců První republiky a protektorátu, která vyšla před dvěma lety v nakladatelství Petrklíč. Už loni se pustil do další knihy, což prozradí i následující rozhovor.

 

Filmy a herci první republiky a protektorátu se zabýváte řadu let. Napsal jste knihu, máte za sebou řadu besed v knihovnách a dějiny filmu také vyučujete na Mezinárodní konzervatoři Praha. Je pravda, že chystáte další publikaci?

Ano. Prací na nové knize se intenzivně, byť s menšími ozdravnými přestávkami, zaměstnávám už přes rok. Je to skutečně práce na delší dobu, vyžaduje velké vnitřní soustředění a trpělivost se sebou samotným. Jejím nedostatkem ovšem netrpím. Do tématu, které jsem si sám zvolil, ponořil jsem se se vší nadšenou odhodlaností. Ovšem i s vědomím velké odpovědnosti.

Barton rozhovor1


Publikace Velká kniha herců První republiky a protektorátu, na které se částí svých příspěvků podílí ještě druhý autor, nabízí portréty hereckých osobností. V čem se bude lišit příští kniha, jejímž autorem budete pouze vy sám?


Obsahem knihy minulé byly skutečně meditativní medailony jednotlivých herců. Kniha následující se k jejich dramatickým osudům vrátí, ale z jiného optického úhlu. Měla by se vztahovat k roku 1945, který drasticky uzavřel kariéry mnohých z nich a k oněm okolnostem, které konce těchto kariér ovlivnily či dokonce zapříčinily.


Jak dlouho a kde všude sbíráte materiály?

Materiály k této konkrétní knize jsem začal vyhledávat už v únoru 2020. Spolupracoval jsem dosud se Státním oblastním archivem, Archivem bezpečnostních složek, Vojenským historickým archivem a archivem divadelního oddělení Národního muzea, jehož badatelna sídlí v Terezíně. Do budoucna plánuji oslovit ještě další instituce.

Barton rozhovor2


Co vás nejvíce při studiu v archivech překvapilo?

Když pominu leckdy šokující obsah některých listin, překvapilo mě, kolik neprobádaného, nezpracovaného materiálu dosud v archivech leží. Přitom je ovšem nutno mít neustále na paměti, že pracujete s velmi citlivým, obsahově choulostivým materiálem, jehož hodnověrnost musíte neustále poměřovat na miskách vah.


Vedle toho, že jste filmový historik a vyučujete na konzervatoři, působíte jako herec a šansoniér. Loni jste hrál v jednom televizním seriálu a na slovenské televizi měl premiéru německý film, v němž také vystupujete. V posledním roce herecké práce výrazně ubylo, jak vnímáte rok letošní? Rýsují se nějaké příležitosti?

Ano, rýsují a já z nich mám velkou radost. Budu hrát v nové televizní detektivce Jiřího Stracha, jejíž pracovní název je "Docent" a točit bych měl také v celovečerním filmu "Reklama na Vánoce" mladého režiséra Aleše Kaiznera. Tento film byl roztočen už v roce minulém, ovšem kvůli karanténě jeho výroba dočasně stagnovala. Moc Alešovi a celému týmu přeju, aby se letos tento zajímavý snímek podařilo dokončit. Domluvenu mám také už z předchozího roku řadu besed i četné reprízy starých představení. A co mě čeká dál?  Netuším, ale jak s oblibou říkávám - na vše se těším. A rád se nechám překvapovat.

 Foto: archiv JB


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Daniela Krolupperová tráví léto v kraji Klíčníků…

200 danielaLetošní léto předvedlo různé podoby, kdy slunce pálilo o sto šest, na mnohé se nalepilo dovolenkové tempo (můj manžel ho nazývá „plážové“) a občas seslalo přílivy deště. Co dělají spisovatelé a ilustrátoři v létě? Jak se jim píše či kreslí pod sl...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Aké má Maťo Ďurinda plány?

durinda200Maťo Ďurinda, spevák zo skupiny Tublatanka, koncertoval na Cibula festivale v Holíči a svojou hudbou si získal celé publikum, ktoré rozospieval a roztancoval. Po svojom koncerte sa s nami podelil aj o svoje pocity a najbližšie plány.

...

Literatura

Láska v Positanu: letní romance jako vyšitá

laska v positanu200Nádherná Itálie, dobré jídlo a pohádková láska! To vše a ještě víc vás čeká v románu Láska v Positanu, který vyšel v srpnu u nakladatelství Ikar a jehož autorkou je Lucy Coleman. Nechte se nalákat na oddechovku, kde jedno léto v I...

Divadlo

Slávek Novák aneb Příběh opravdového herce

Slavek Novak perexCo uděláte, když narazíte skutečný příběh o skutečném umělci, který hrával hlavní role v Národním a zároveň sváděl ženy pod taktovkou STB, aby je režim mohl vydírat? Jste-li dramatikem, pravděpodobně napíšete hru. Jste-li vtipným a...

Film

Tlusté časopisy Kino-ikon a Iluminace opravdu existují

casop200Snad ke každému vědeckému oboru existují více či méně tlusté časopisy veskrze odborné, laickému čtenáři obtížně přístupné - a to jak zveřejňovanými texty, tak sehnatelností. Rovněž filmoznalci vydávají takové tiskoviny - na Slovensku je to Kino-ikon, u ...