Tvrdý jak voda - varování před totalitou "kulturních revolucí"

Tvrdý jak voda - varování před totalitou "kulturních revolucí"

Tisk

tvrdy jako voda perexTvrdý jak voda je tvrdá politická satira, román, kde se mísí humor a emoce. Univerzální lidské drama o povaze moci, nebezpečí pýchy a síly touhy, jež se valí navzdory všemu a všem, jen směr nikdo z nás nezná.

Román Tvrdý jak voda se odehrává v místech, kde se autor narodil, na Oradelské vrchovině uprostřed Číny. Je jaro roku 1968, zuří kulturní revoluce a hlavní hrdina, Kao Radboj odchází z armády, aby "přenesl plamen nového myšlení na rodnou hroudu".

Města už kulturní revoluce zasáhla, ale ještě zbývá domovina. Čchengský Kopeček, rodiště bratří Čchengů, myšlenkových otců neokonfucianismu, ideové základny čínského feudalismu, pyramidálního pojetí společnosti a mezilidských vztahů.

tvrdy jako voda Rudolf Cervenka s cinskou hudebnici

Dr. Rudolf Červenka, ředitel nakladatelství LEDA, s hudebnicí Di Xiaoqian na křtu knihy 2. 11. 2023 

Než to vše ve jménu revoluce vyhodí do luftu, potkává na nádraží Slivku, záhadnou, krásnou ženu. Hrdina má jasno: s touto soudružkou musí dělat revoluci. Ani ji nijak nepřemlouvá, ví, že revoluce není žádná besídka, oni dva jsou si konečně souzeni, tím spíše, že se jeho milá jmenuje Chung-mej, Rudá slivoň, Slivka. Však za ní na náspu ještě volá: „Pokud dnes zasadíme sémě přátelství, naše revoluční láska nikdy neuvadne!“

Název románu Tvrdý jak voda odkazuje na moudrost starého mistra Lao c': "Nic na světě není tak měkké a poddajné jako voda, a přece v tom, jak zdolává pevné a silné, ji nic nepřekoná. Proto ji nemůže nic zastoupit."

Autor mluví k nám, současníkům

Román srší humorem, ironií a množstvím dějových zvratů: sledujeme politické kotrmelce a převraty, intriky, úklady a sebevraždy, finanční tunely, lidové soudy a davové lynče, zmar stranických kariér i klikaté cesty vzácných rukopisů, dynamitových náloží a Maových bust. Budovatelský zápal a výmyky politických kariér se kříží s láskou, chtíčem a eroticky zabarvenými city. Navrch k tomu všemu i vlastnoručně vykopaným tunelem.

tvrdy jako voda Di Xiaoqian

Křest knihy stylově doprovodilo vystoupení paní Di Xiaoqian, která zahrála na tradiční čínský hudební nástroj guzheng s více než 2000letou historií.

Tvrdý jak voda je univerzální drama o povaze moci a o zrádných mělčinách pýchy, především ale o strhujících proudech lásky a touhy, jež podrazí nohy všem, protože nikdo není s to předpovědět, k jaké budoucnosti se vlastně valí. I když se jedná o dílo čínského autora a čínské reálie, zavádění "kulturní revoluce" může být vnímáno jako varování všem progresivním totalitářům nezávisle na místě a době.

Knihu dotváří vytříbený a citlivý překlad znalce čínské kultury a reálií Denise Molčanova. Českému čtenáři knihu přibližuje a pomáhá v lepší orientaci a plynulém čtení i takový drobný detail, jako je překlad některých čínských jmen do jejich českých významových ekvivalentů.

tvrdy jako voda Denis Molcanov

Překladatel Denis Molčanov představuje román Tvrdý jak voda

Vydání románu Tvrdý jak voda je součástí širšího edičního záměru nakladatelství LEDA. V krátké době bude následovat vydání Učebnice čínštiny a připravují se Stručné dějiny Číny.

O autorovi

Autor, Jen Lien-Kche (*1958, Che-nan, Čína), je současný čínský spisovatel, často označovaný za kontroverzního, protože některá jeho díla byla zcenzurovaná vládnoucí čínskou propagandou, byla zakázána nebo nesměla v ČLR vyjít. Neúčastní se oficiálních aktivit čínského Svazu spisovatelů. Je autorem mnoha povídkových sbírek, novel, mimo jiné "Služ lidu!" (česky 2005), a románů, například "Polibky od Lenina", "O čem sní ve vesnici Tingů", "Čtyři knihy" (česky 2013), "Rozpukov" (česky 2016), "Když vyhasne slunce", či memoárů "Tři bratři" a nositelem řady mezinárodních cen. Za své dílo obdržel Lu Sünovu literární cenu, Cenu Lao Še, Literární ocenění Snu v červeném domě, Cenu Franze Kafky nebo Hua-zong World Chinese Literature Prize a je pravidelně nominován na prestižní literární ocenění v zahraničí (Man Booker Prize, Prix Fémina, Principe de Asturias Prize for Letters). Žije a vyučuje literární psaní, literaturu na Lidové univerzitě v Pekingu.

tvrdy jako voda

Tvrdý jak voda (堅硬如水JIAN YING RU SHUI)
Autor:
Jen Lien-kche ( 阎连科; anglický přepis Yan Lianke)
Překlad:
Denis Molčanov
Obálka:
René Senko
Žánr:
Román, Světová beletrie
Nakladatelství:
LEDA, edice ASPER
Rok vydání:
2023 (v originále 2021)
Počet stran:
376

Hodnocení: 100 %

Zdroj foto: nakladatelství LEDA (obálka); vlastní ze křtu knihy
https://leda.cz/Titul-detailni-info.php?i=904


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Ozvěny ze Světa knihy/ BB art

BBcomicspoint perex20. mezinárodní knižní veletrh a literární festival Svět knihy Praha 2014 je sice již minulostí, ale protože zde zástupci redakce Kultury21 objevili spoustu novinek a skvělých knižních titulů a naví...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Žhavý led – další oddechovka od královny červené knihovny

zhavy led 200V říjnu vydalo nakladatelství Motto knihu žádané americké autorky Nory Robertsové Žhavý led. Pokud máte náladu na oddechové čtení s pořádnou dávkou romantiky, kde ale nechybí i akce, napětí a exotika, máme tu knihu přesně pro vás!


Literatura

Pes: Fakta, historie a vztah k člověku

pes 200V srpnu vydalo nakladatelství Esence přímo geniální knihu o nejlepším příteli člověka. Ádám Mikósi a kolektiv sepsali knihu s jednoduchým názvem Pes a podtitulem Fakta, historie a vztah k člověku – a to všechno v jedné knize!

...

Divadlo

Escorial: Soumrak padá na královský hrad!
Image29. únor je magické datum. Je jednou za čtyři roky a přímo vybízí k výjimečným událostem. Jednou z nich rozhodně byla premiéra inscenace Escorial: Soumrak padá na královský hrad!, debutové představení divadla J...

Film

Do Říma s láskou …a z Říma bez bolesti

Filmová tvorba Woodyho Allena je tak jedinečná a rozmanitá, že než abychom ji nahlíželi jako celek, lépe je si ji nejprve rozdělit do několika (přesněji tří) tvůrčích období. První skupinu tvoří jeho rané filmové grotesky, v nichž prokázal svůj pozo...