Kdo by nechtěl vesmírného kamaráda

Kdo by nechtěl vesmírného kamaráda

Tisk

berta a ufo 200Berta je nejmenší holčička ze školky s největšími brýlemi na očích. Protože je malá, občas se mezi dětmi ztrácí, a protože je brýlatá, občas jsou na ni někteří dokonce zlí. Naštěstí  odlesky jejích obrovských optických skel se dokázaly prodrat až do vesmíru, kde je zachytil malý Ufounek, co letěl kolem, a rozšifroval je jako volání o pomoc. Okamžitě přispěchal za Bertou a od toho okamžiku jsou ti dva spolu, jak to jen jde. Vzájemně se od sebe učí to, co druhý nezná. Pravá škola hrou.


Ufounek je zručný, silný a technicky dobře vybavený, proto opravdu mnohokrát Bertě, ale i jejím rodičům či kamarádům, pomůže ze zapeklitých situací. A že jsou to věci – kamarádčin pejsek uvízne ve výkopu, chybí čokoláda na dort a tak se letí na čokoládovou planetu, mamince s tatínkem se plní sen o cestě na konec světa či záchrana rodičů při cyklistickém výletě po jejich karambolu s dvojkolem.


Miroslav Adamec zpracoval do knižní podoby televizní večerníček, který je dílem jeho a Ivo Hejcmana. Děti tedy Bertu dobře znají a ještě nedospělé Ufo jim také nepřijde zvláštní. Proč by z vesmíru měly na Zemi lítat jen příšery, kterými nás straší nejeden sci-fi film? Televizní a dnes již knižní Ufounek je kamarád se vším všudy – svou lidskou kamarádku nikdy nenechá na holičkách, s ním se necítí být sama, s ním dokáže úplně všechno. Příběh rozvíjí fantazii, ukazuje čtenářům, jak se dá snít a že nic není nemožné, když se chce.


Výhodou příběhů je, že jsou tak akorát k večernímu předčítání před spaním – kapitoly jsou ani ne moc dlouhé a ani příliš krátké. Jen drobné potíže budou dělat obrázky Jitky Petrové, protože o nich si jistě budou chtít malí čtenáři-nečtenáři povídat. Vyznačují se totiž řadou detailů, které je třeba řádně rozebrat.  A tak nevím, jak to s tím spaním bude.

berta a ufo


Berta a Ufo je příjemná knížka pro příjemné večery, ale nejen pro ně. Dá se rozhodně číst i v pravé poledne. Vesele rozvíjí epizody večerníčku a přináší i nové momenty, které se do něj nevešly.  Kniha vyšla v péči Edice České televize.


Název:  Berta a Ufo
Autor:  Miroslav Adamec
Ilustrace:  Jitka Petrová
Vydáno: 2014
Stran: 128
Vydalo nakladatelství: Edice České televize
Hodnocení: 80 %

Zdroj foto:  Edice České televize


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Seriál k měsíci čtenářů: Knihovny pro K21, Hořice

brezen-mesic-ctenaru 200Regály plné knih, u počítače dáma či pán, který obřadně přebírá vracené knížky a zapisuje nově vypůjčené. Místnost specificky vonící – tak voní jenom tištěné publikace, stojící jako vojáci v řadách. V sále tichý šum, jak...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Červenákova nová knižní série Barbarič a Stein aneb Mrtvý na Pekelném vrchu

Mrtvy na pekelnem vrchu perexDetektivka má mít spád, určitý nádech tajemna, elementy překvapení a také nečekané zvraty. To vše úvodní román nové Červenákovi série o notáři Barbariči, kapitánu Steinovi a kaprálovi Jarošovi splňuje. A př...


Literatura

Příběh spředený jako pavučina

ospanku perexNebylo lehké pročíst se začátkem. Stejně jako k vám přicházejí sny, tak Katharina Hagena spřádá příběhy několika lidí. Zprvu se zdá, že každý jednotlivý příběh je tady sám o sobě, že se každý odehrává v určitém čase a prostoru ...

Divadlo

Kouzelný rodinný muzikál podle knihy Roalda Dahla

Matilda200V roce 1988 vydal hvězdný anglický romanopisec Roald Dahl knihu, která se vedle jeho dalších dětských knížek jmenuje vlastně obyčejně. Posuďte sami: Jakub a obří broskev, Karlík a továrna na čokoládu, Fantastický pan Lišák – a Matilda. Příběh malé hol...

Film

Let’s Dance: Revolution aneb filmová inspirace pro ctitele tanců „free style“

lets danceStačí krok a svět se změní. Do kin přichází čtvrté pokračování americké taneční série Let’s Dance, tentokrát s titulem Let’s Dance: Revolution. A taneční revoluce na pozadí rozpálených ulic v Miami plné úděsnýc...