„Balada o lásce mezi nebem a zemí“

„Balada o lásce mezi nebem a zemí“

Tisk

rytec kameji200V listopadu vydalo nakladatelství Jota kouzelný fantaskní příběh Ivana Fíly Rytec kamejí o síle lásky. Pokud máte rádi pohádky, fantaskní prvky a dokážete ocenit lásku, můžete se do knihy ponořit i vy.



O čem to je?

Nu o čem, o lásce přeci! O pocitu tak vzácném a ryzím, který se dá charakterizovat asi jen tak, jak říká sám autor: „nejkrásnější krásno všech krásen.“ Příběh o mocném Čaroději, který stvořil nesmrtelného člověka, o dívce Aitan, která viděla do minulých životů a o Eliasovi, eponymní postavě, který se stane milencem Aitan.

Kdo je autorem?

Ivan Fíla je filmový režisér, scenárista a pedagog. K jeho nejvýznamnějším dílům patří filmy Lea a Král zlodějů, oceněné na mnoha prestižních mezinárodních festivalech. Lea získala mimo jiné nominaci na Zlatý glóbus za nejlepší cizojazyčný film a Evropskou filmovou cenu, Král zlodějů byl v širší nominaci na Oscara a získal cenu za nejlepší evropský scénář. Mezinárodní úspěch mu otevřel cestu do Hollywoodu, kde na pozvání Stevena Spielberga napsal pro Studio DreamWorks a producentku Wendy Finerman (Forrest Gump) scénář The Betty Schimmel Story. Kromě hraných filmů natočil pro zahraniční televize dokumentární filmy Margarete Buber-Neumann – Německý osud, Kroky v labyrintu, Václav Havel – Česká pohádka, Hitler – Vyděrač, Mlha, Joschka Fischer a další. Román Muž, který stál v cestě je jeho literární debut.

Proč si knihu přečíst?

Jedna věc je literární obsah, který je tak těžce zařaditelný a nepopsatelný, až je z toho úzko. Možná to lze zaškatulkovat jako pohádku pro dospělé o lásce a magii, možná jde o magickou baladu z Prahy, snad to každý vnímá jinak. Magický román se surrealistickými prvky se v české literatuře jen tak nevidí a rozhodně ne v moderní době. Na mě osobně tam ale bylo těch fantaskních a nenormálních prvků až zbytečně moc. Velmi dobře mi ke knize sedly ilustrace pedagožky, spisovatelky a malířky Kateřiny Sidonové.

Jaký je můj verdikt?

Upřímně, čekala jsem něco trochu jiného a taky jsem knihu nečetla ve správné konstelaci, ač jsem si ji přečetla dvakrát. Čtenář musí mít bohatou představivost a vidět dál, než kam sahá příběh. Romantickým a zbloudilým duším se však tento nadčasový magický příběh lásky zalíbí.

rytec kameji

Název: Rytec kamejí
Autor: Ivan Fíla
Ilustrace: Kateřina Sidonová
Žánr: román
Nakladatelství: Jota
Rok vydání: 2019, pevná
Počet stran: 192
Hodnocení: 75 %

Knihu k recenzi poskytlo Knihcentrum.cz a vy si ji můžete koupit zde: https://www.knihcentrum.cz/rytec-kameji


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Můj repertoár je široký a rád odbočuji i do jiných stylů, říká houslista Pavel Šporcl

sporcl 200Fůru zajímavé a krásné práce má před sebou špičkový houslista Pavel Šporcl. Výjimkou není ani tato sezóna stejně jako ta příští. A pracovat bude, jak tvrdí v následujícím rozhovoru, i přes léto. Ještě před prázdninami - 11. června od 19 hodin - bude mít v nádherných prostorách...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Vzhůru na klíčky!

nakliceno 200Další malou a praktickou knihou vydavatelství Esence je Naklíčeno! Semnka, obilniny a luštěniny, která vás naučí vypěstovat si tyto zelené dobroty plné vitamínů.

...

Literatura

Prodloužená jízda vzpomínek Václava Kopty

prodlouzena jizda 200V březnu vyšla pod taktovkou nakladatelství Motto poměrně útlá knížka vzpomínek Václava Kopty s názvem Prodloužená jízda. Autor nás seznámí se svým dětstvím a rodinou, která ho formovala, ale podíváme se pod pokličku jeho prof...

Divadlo

Nora aneb Domeček pro panenky

nora D21 200V úterý 18. prosince se v Divadle D21 uskutečnila velkolepá premiéra klasické severské hry Nora (taktéž známé pod názvem Domeček pro panenky). Kultura21 vám přinesla pozvánku i rozhovor s režisé...

Film

Princezna rebelka bez meče a magických sil čelí mimořádnému nebezpečí

princezna rebelka200Animované dobrodružství z jednoho království, kde se malá uličnice a rebelka začne vydávat za princeznu. Přepych na hradě si ale dlouho neužívá, protože vyráží na dobrodružnou cestu za záchranou korunního prince. Pro filmové dobrod...