Mexická gotika jako z viktoriánské Anglie

Mexická gotika jako z viktoriánské Anglie

Tisk

mexicka gotika200V červnu vydalo nakladatelství Host pozoruhodnou knihu Mexická gotika - s luxusní obálkou a ještě lepším obsahem - od mexicko-kanadské autorky Silvie Moreno-Garciové. Měla jsme za to, že gotickému románu odzvonilo, ale jak se ukázalo, mýlila jsem se!


K autorce

Silvia Moreno-Garciová (* 1981) je mexicko-kanadská autorka fantastiky. Pracuje jako redaktorka a editorka antologií, píše pro The Washington Post a The New York Times. Je autorkou několika románů, jako například Signal to Noise (Signál k hluku, 2015), Certain Dark Things (Jisté temné věci, 2016) nebo Bohové jadeitu a stínu (2019, česky 2020). Její nejnovější román Mexická gotika (2020) se stal okamžitě po vydání bestsellerem — práva se prodala do deseti zemí a v současnosti se připravuje jeho seriálová adaptace.

K příběhu

Mladá a krásná debutantka Noemí Taboadová je svým otcem vyslána za svou sestřenicí na mexický venkov, aby zkontrolovala její fyzický i duševní stav. Noemí se do toho moc nechce, ale nakonec svolí a je zvědavá na sestřenčina pohledného a tajemného manžela Virgila Doylea. Dostává se na zchátralé rodinné panství High Place, kde železnou rukou vládne starý patriarcha Howard Doyle a začíná si uvědomovat, že tady něco neklape. Podaří se Noemí zlomit rodinné tajemství a zvítězit nad tajemnými mocnosti, které sahají za lidské chápání?

K protagonistce

Noemí Taboadová patří mezi mexickou smetánku, takže se jí dostalo a dostává toho nejlepšího vzdělání. Umí plynně anglicky, hraje na klavír a vybírá si vysokou školu. Je velmi emancipovaná zvědavá i zvídavá mladá žena, která má pro strach uděláno a umí si věci logicky odůvodnit. Přesto hlavně zpočátku působí ne zrovna sympaticky – jako zhýčkaná dámička, která se stará jen o to, jak módní má šaty a kolik nápadníků se kolem ní točí. Vykreslena je prostě velmi lidsky, není to typická hrdinka bez bázně a hany, co všechny a všechno zachrání a při tom se ani nezapotí – a to je na ní sympatické.

K prostředí

Nutno podotknout jednu zásadní věc, která začíná být zřejmá už v úvodu knihy, ale naplno se to dovídáme krapet později. A to, že vypravování je zasazeno do 50. let 20. století v Mexiku, takže i tento fakt má své specifické kouzlo. Ať už se jedná o patriarchální společnost, emancipaci žen nebo s touto dobou spojené sociální, společenské a politické aspekty.
Autorka nám naservírovala gotiku s velkým G: máme tu přísady jako je láska, téměř hmatatelný a všudypřítomný strach, napětí, tajemno. Nemluvě o zpustlém panství High place, kde jako by se zastavil život. Pán domu chtěl v nehostinné krajině daleko od lidí mít kus Anglie, takže vystavěl panství plus přilehlý Anglický hřbitov. Víc gotické to snad ani být nemůže!

K doporučení

Gotický román, takový ten pravý, co očekáváte hlavně od britských viktoriánských spisovatelů, jsem nečetla ani nepamatuju a bylo mi líto, že tento žánr vyšuměl. Mexická gotika však přinesla vše, co si může čtenář od tohoto žánru přát a dala vyprávění unikátní ženský hlas. Pokud máte rádi hororovou atmosféru s nezvyklými ingrediencemi a kontextem a knihy, co se čtou jedním vrzem, Mexická gotika čeká právě na vás!

mexicka gotika

Název: Mexická gotika
Autor: Silvia Moreno-Garciová
Žánr: horor, gotický román
Originální název: Mexican Gothic (2020)
Nakladatelství: Host
Rok vydání: 2021, pevná
Počet stran: 336
Hodnocení: 90 %

https://www.hostbrno.cz/mexicka-gotika/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jan Bendig: „Myslel jsem, že si minimálně do září nezazpívám. Ale naštěstí se to všechno změnilo a jenom v červnu mám přes 11 koncertů.“


bendig 200Jan Bendig má za sebou stěhování a je velmi aktivní na YouTube. Nedávno začal opět koncertovat a chystá nové písně i videoklipy. Zjistěte o něm více v našem rozhovoru!

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Superhrdinové nabití elektřinou

 

Uprchlík 200Příběhy lidí s nadpřirozenými schopnostmi patří již dlouhodobě mezi velice oblíbené. Společnosti Marvel a DC by o tom mohli vyprávět. I na knižním poli se občas najde nějaký ten superhrdina. Mezi ty nejnovější patří Uprchlík z cely 2...


Literatura

Včelička aneb odlišný svět dvou žen a jedno vzácné přátelství

vcelicka chris cleave„Británie je hrdá na svou dlouhou tradici poskytování bezpečného útočiště lidem prchajícím (sic!) před pronásledováním a konflikty“ (z příručky Život ve Spojeném království: cesta k občanství - Ministerstvo vnitra ...

Divadlo

Národní divadlo slavnostně zahájilo svou již 132. sezonu módní přehlídkou pro veřejnost

nd 200Při příležitosti otevření již „více než stoleté“ sezóny Národního divadla, byla pro veřejnost připravena akce módní přehlídky protagonistů čtyř odvětví Národního divadla - baletu, činohry, opery a Laterna Magiky. Moderace mó...

Film

Hrdinové Země bez zákona nemají s prohibicí slitování

zeme bez zakona plakatPremiéra americké gangsterky Země bez zákona, odehrávající se ve 30. letech v čase vrcholící prohibice, nemohla do Česka dorazit ve vhodnější dobu. Hlavní protagonisté, bratři Bondurantovi, v ní české publikum pro...