Mix žánrů: Gideon Devátá

Mix žánrů: Gideon Devátá

Tisk

gideon devata 200V květnu vydalo nakladatelství Host první díl zamýšlené trilogie novozélandské autorky Tamsyn Muirové s názvem Gideon Devátá. Jedná se o těžko popsatelnou kombinaci hned několika nesourodých žánrů s osobitou atmosférou nepoznaných světů. Necháte se nalákat?


Mladá a nadějná autorka

Tamsyn Muirová (* 1985) je novozélandská autorka hororů, fantasy a sci-fi. Většinu života strávila v Howicku a Wellingtonu na Novém Zélandu, v současnosti žije v britském Oxfordu. Debutovala úspěšným románem Gideon Devátá (2019), za který získala cenu Locus a byla nominována na ceny Nebula, Hugo, Dragon a World Fantasy Award. Na knihu navázala v roce 2020 pokračováním Harrow Devátá, kterou rovněž chystají k českému vydání. V současnosti píše závěrečný díl trilogie.

Synopse čtenáři nic moc neřekne

Máme totiž co dočinění se světem, který není jako žádný jiný. Vládne zde císař a ten potřebuje nekromanty a proto obešle všechny dvory, aby poslali své vyvolené a jejich rytíře k Prvnímu dvoru a společně byli silnější, než kdy dřív.

Nás zajímá hlavně Devátý dvůr, známý jako Strážci Zapečetěné hrobky, Dvůr zašitých úst nebo taky černé vestálky, kde železnou rukou vládne mladá, leč mocná Harrowhark Nonagesima, dědička Devátého dvora. Ta znepříjemnňuje život naší protagonistce Gideon Nav, pro kterou nemá pěkného slova a nenazve ji jinak, než Guma. Statečná Gideon strávila dětství na tomto dvoře, kde hraje prim staré náboženství a bezpočet kostlivců, a musela přetrpět mnohá příkoří. Naše hrdinka se pokusí o útěk z tohoto dvora, ale nakonec skončí tak, že je nucena dělat Harrow první rytířku, když tak dobře ovládá meč a boj.

Císař zadá dědicům všech dvorů nejroztodivnější hádanky a hlavolamy, aby zjistil, kdo je hoden stát se liktorem a pomáhat mu v jeho aktivitách. Vyvstanou však rozličné problémy, rozmáhá se mocenské pletichaření a nekromanti a jejich rytíři budou muset držet při sobě, aby vůbec přežili. Jak se změní vztah zapřisáhlých sokyň, Gideon a Harrow? Budou si oporou, aby mohly přežít, nebo jsou natolik rozdílné a paličaté, že to nepřichází v úvahu?

Zato naláká netradiční svět i výrazné hrdinky

Gideon Devátá se nedá zaškatulkovat do jednoho žánru, ani přirovnat k ničemu, co jsem kdy četla. Autorka přišla s originálním konceptem dvorů, nekromantského světa a jejich tradic a celé je to poměrně šílené. Nenechte se zmást, nejedná se o čistokrevné fantasy (ač to tak třeba ze začátku může vypadat), jelikož se zde objeví třeba i vesmírné lodě a další výdobytky moderní techniky.

Hlavním tahákem jsou kromě unikátního světa a společnosti rozhodně dvě hlavní hrdinky, Gideon a Harrow. Tak odlišné a přece v něčem stejné. Jejich vztah projde několika změnami a zatěžkávacími zkouškami, nicméně nějak mi to nepřišlo opravdové a uvěřitelné.

Koho naláká?

Pokud se nebojíte experimentů a svébytných světů s šílenými příběhy a zamotanými vztahy, zkuste se začíst do Gideon Deváté. Možná vás zpočátku odradí spousta postav, ale zase budete mít možnost zažít nečekané. A pokud vás kniha zaujme, pak vězte, že v listopadu vychází její pokračování, Harrow Devátá.

gideon devata

Název: Gideon Devátá
Autor: Tamsyn Muirová
Žánr: sci-fi/fantasy román
Originální název: Gideon the Ninth (2019)
Nakladatelství: Host
Rok vydání: 2021, pevná
Počet stran: 448
Hodnocení: 70 %

https://www.hostbrno.cz/gideon-devata/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Plastic People of the Universe. Vratislav Brabenec: „Jde o to, aby se člověk před každým blbým režimem nezačal klanět.“

200hudLegendární undergroundová kapela The Plastic People Of the Universe vznikla už v roce 1968 a její tvorba byla v počátcích ovlivněná zejména americkými Velvet Underground, Captainem Beefheartem či Frankem Zappou. Časem se z ní stala jedna z nejoriginálnějšíc...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Všeho schopní: švédský krimi debut roku

vseho schopni 200Napínavý psychologický thriller Všeho schopní od švédského autora Klase Ekmana nám v srpnu přineslo nakladatelství Kalibr. A že jde teda o pořádnou peckou, která zamává morálním kompasem a dokazuje, že v určitých chvílích si i zdánliv...


Literatura

Hellboy číslo 6 uzavírá s Podivnými místy jednu kapitolu

hellboy6 200Nakladatelství Comics centrum vydalo v únoru druhé upravené vydání Hellboye s pořadovým číslem šest a lákavým názvem Podivná místa. Poslední Mignolou kreslený díl přináší dva temné příběhy a ukazuje, jak komplexní je svět kolem Hellboye.

...

Divadlo

Nekonečno snů Michala Nesvedy

nekonecno snu200Bez mučení přiznávám, že jsem v neděli vstupovala do Vinohradského divadla v Praze poněkud skepticky. První, čeho si ovšem k mému velkému překvapení všímám, je velké množství lidí, které se tu ten den sešlo. Hmatatelné napětí prostupuje ...

Film

Seriál Černobyl vzbuzuje emoce diváků

serial-cernobyl-cernobyl-clanokWSpolečnost HBO uvedla 5 dílnou minisérii s názvem Černobyl, která okamžitě zaujala vysokou sledovanost a zájem široké veřejnosti.

 

 ...