Anders de la Motte uzavřel svou sérii ročních období

Anders de la Motte uzavřel svou sérii ročních období

Tisk

jarni obet 200Jarní oběť je závěrečným dílem z volné série oblíbeného švédského spisovatele Anderse de la Motta. Po Zimním ohni přichází jaro a s ním i oběť.

 

 

 

Děj knihy pracuje s motivem Valpuružiny noci, která je obdobou našeho pálení čarodějnic. S oslavou jsou spojeny různé rituály a také magická atmosféra. V roce 1986 se však tyto oslavy zvrtly a šestnáctiletá Elita Svartová je zabitá rituálním způsobem a je označována jako jarní oběť. Zbytek její rodiny beze stopy zmizí a život v malé vesnici pokračuje dál. Jenže každý si do života nese své démony…

Situace v malé obci se změní, když se o 33 let později do místního zámku nastěhuje mladá doktorka Thea Lindová. Dávná tragédie i místní legendy ji fascinují a navíc zjišťuje, že jí nejen její muž něco tají a že je vše propojené a jasné je jedno – místní nechtějí, aby se v tom vrtala a odhalila pravdu. Thea navíc nachází podobnosti mezi životem Elity a její minulostí.

Anders de la Motte v rozhovoru pro Knižní klub přiznal, že touto knihou zabrousil trochu do hororu a při psaní jej bavilo popisování přírody s motivem bažiny, ve které je zároveň hrozně moc života i rozkladu a smrti. Přiznám se, že toto na mě nijak děsivě nepůsobilo a části o přírodě jsem brala jen jako nedílnou součást děje. Hororově na mě v knihách působí spíše psychologické aspekty, které se zde nenacházejí.

Jarní oběť je psána velmi podobným stylem jako předchozí díly. Je zde událost, která se stala v minulosti, měla přesah do současnosti a pak někdo, kdo se snaží zjistit, jak to bylo. Ten často ještě něco skrývá a autor vše dávkuje postupně. V krátkých kapitolách se střídá aktuální rovina s tou minulou, čtenáři je servírováno hodně postav i situací. Na jednu stranu je toto schéma velmi čtivé, na druhou už to na mě v rámci čtvrtého dílu tolik nefungovalo a příběh mi také hodně připomínal Zimní oheň. Takže ve výsledku mohu říct, že kniha neurazí, ale ani úplně nenadchne a jsem ráda, že tato (byť volná) série skončila. Doufám tedy, že Motte přijde s něčím novým a těším se na to!

Anders de la Motte, bývalý policista, poté šéf ochranky jedné z největších IT firem, pracuje momentálně jako mezinárodní konzultant bezpečnostních služeb. Vydal trilogii akčních příběhů Geim (česky Game), Buzz a Bubble o zneužívání moderních počítačových technologií a sociálních sítí a dvojici napínavých krimirománů MemoRandom a UltiMatum z prostředí organizovaného zločinu. V rodném Švédsku patří k nejčtenějším a nejoceňovanějším autorům, jeho tituly vycházejí ve dvaceti sedmi zemích. Od roku 2016 vycházejí autorovy thrillery situované do jihošvédského regionu Skane a do jednotlivých ročních období: po prvním z nich, Konci léta, následoval Podzimní případ (2017), o rok později Zimní oheň a závěre patří titulu Jarní oběť. 

jarni obet

Jarní oběť
Autor: Anders de la Motte
Překlad: Helena Matocha
Žánr: thriller
Nakladatelství: Kalibr (Euromedia Group)
Rok vydání: 2021
Počet stran: 448
Hodnocení: 80 %

https://www.knizniklub.cz/knihy/364727-jarni-obet.html


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Flying Bulls létají skutečně skupinové přemety, výkruty a další figury v těsné formaci“, láká letový ředitel Vladimír Labuda na XVI. Acrobatshow

acrobatshow flying bullsMilovníci letectví všeobecně mají jistě v kalendáři zaznamenanou neděli 16. září. To se koná v Dlouhé Lhotě u Příbrami XVI. Acrobatshow- XII. Memoriálu M. Stáhalíka. Kromě špičkové letecké akrobacie, která ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Unesené děti se jí vrátily. Ale už to nejsou její děti

zlaticka perexLauren Tranterová porodila vytoužená dvojčata, Morgana a Rileyho. Krátce po porodu se v jejím nemocničním pokoji zjevila podivná žena, která chtěla vyměnit její děti za své příšerné tvory. Nepodařilo se jí to. Lauren své děti ubránila...


Literatura

Příručka mladých svišťů dostala (bohužel) nový háv

prirucka mladych svistu 200Příručky mladých svišťů vycházely v devadesátých letech a nakladatelství Egmont je zřejmě chtělo přivést zpátky do módy a vydalo ji jako další knihu z edice Kačeří příběhy.

 ...

Divadlo

„Panenky“ Dolls – hračky nebo iluze?

Dolls 200Dolls jako návrat do dětství, na samý počátek všeho. Dolls jako výpověď o nás samých. Ve zbrusu novém prostoru pro umění a divadlo Jatka78 bylo před několika dny představeno nové vystoupení Cirku La Putyka s názvem Dolls. Premiéru mělo ovšem již n...

Film

Jeden svět: Festival dokumentárních filmů v Ostravě již po dvacáté!

Jeden svetZačátkem dubna u nás proběhne filmový festival, na který se opravdu těším. Není ledajaký, žádný mainstream. Je dokumentární a nese na svých bedrech obrovské poselství. Ukáže nám, že všichni na světě máme práva. Jeden svět je festival dokumentárních fil...