V květnu vyšla v nakladatelství Esence moderní kuchařka Anji Donnermeyerové Pečeme bez mouky. Nabízí nám přes 90 inspirativních receptů na nejrůznější dezertíky, moučníky a další sladké pochutiny v bezlepkové formě. Pokud vám chybí cukrářské tvůrčí vnuknutí, tady ho jistě najdete!
Bohužel, o autorce jsem se z knihy dočetla jen to, že tato kniha vznikla díky nesnášenlivosti lepku v její rodině. A další zajímavostí je, že fotografie v této knize nejsou ničím vylepšovány, aby vypadala co nejlépe. A že ty fotografie opravdu stojí za to! Až se člověku sbíhají sliny…
Hned na klopách a vnitřních obálkách nás uvítá 10 základních receptů na dortové korpusy bez mouky. S nimi pak můžeme vymýšlet, experimentovat a připravovat dobroty podle své chuti, případně podle momentálního stavu ledničky a spíže.
Kuchařka začíná osvětou, proč a jak péct bez lepku a upozorňuje nás, že víc a víc lidí se musí přizpůsobit bezlepkové dietě: buď trpí celiakií nebo mají alergii na lepek v pšenici. Upozorňuje nás, jak se vyvarovat chyb při takovém stravování, jak nakupovat a předkládá výčet bezlepkových výrobků pro pečení.
Samotné recepty se dělí na tři hlavní kategorie: Pohádkové dorty, Lahodné koláče a Drobnosti. Zaujaly mě neotřelé variace, například Angreštový dort, Koláč s pečenými jablky, Tvarohový koláč s polentou a maracujou a třeba pralinky, nejvíc přitáhly mou pozornost Mozartovy koule.
Kuchařka působí moderně a lehce, ale trochu mi vadí, že sice má rejstřík, ale nemá podrobný obsah. Každý recept je vždy na dvojstránce, kde jednu stranu zaujímá velká barevná fotografie a druhá ingredience a postup. Předkládané recepty působní neotřele a všechny jsem chtěla ihned ochutnat. Proto myslím, že budou inspirací i právě pro vás!
Pečeme bez mouky
Autor: Anja Donnermeyerová
Žánr: kuchařka
Nakladatelství: Esence
Rok vydání: 2017
Počet stran: 128
Vazba: paperback, klopy
Hodnocení: 85 %
< Předchozí | Další > |
---|