Žár Kalifornie a podivný zločin: Pověz mi

Žár Kalifornie a podivný zločin: Pověz mi

Tisk

povez mi200V prosinci vydalo nakladatelství Kalibr mrazivý thriller Pověz mi od bestsellerové autorky New York Times Anne Frasierové. Druhý díl knižní série Kalifornské zločiny přináší svěží a rychle odsýpavý příběh s moderním podtématem závislosti na mobilu a nápadnými vyšetřovateli.


Ne známá americká spisovatelka

Anne Frasierová (*1950, vlastním jménem Theresa Weirová) je úspěšnou autorkou pětadvaceti knih, přeložených do více než dvaceti jazyků, a spisovatelkou, které nečiní nejmenší problém střídat žánry. Kniha Pověz mi je pokračováním série s Reni Fisherovou a Danielem Ellisem, jejíž první díl Najdi mě vyšel v Kalibru v roce 2022.

Turistika, závislost a nejeden zločin

Reni Fisherové a detektivovi Danielu Ellisovi není zlo cizí. Oba se stále potýkají s traumatickou minulostí. Právě ta je spojuje – stejně jako zločin, který musí vyřešit, než zemře někdo další. V kempu na kalifornské Pacifické hřebenovce je zavražděn průvodce a beze stopy zmizí tři mladí turisté. Jediným vodítkem je děsivé video z místa činu, které se objevilo na sociálních sítích. Dívku, jež ho zveřejnila, se nedaří najít. Jde o virální hoax, nebo se v lese děje něco zlověstnějšího?

Proč se začíst?

Přiznávám bez mučení, že na knize mě na první pohled poněkud povrchně zaujal osobitý přebal s havranem. Až na druhý pohled jsem zaregistrovala americkou autorku a taktéž fakt, že jde o knižní sérii. Poté jsem si přečetla anotaci a nechala se nalákat.

Byla jsem zvědavá na příběh ze slunné Kalifornie s jejím charakteristickým kouzelným prostředím, okořeněný problematikou závislosti na sociálních sítích. Navíc duo hrdinů, kteří jsou zatíženi minulostí a snaží se s ní postupně vyrovnávat, je mi sympatický. Nepovažuji tyto hrdiny za průměrné, naopak jim fandím. Tihle sympaťáci se autorce opravdu povedli.

Příběh má spád, rozplétá zašmodrchaný příběh a čte se jedním dechem, ale ačkoliv jde kniha číst jako samostatný příběh, doporučuji si přečíst předchozí díl, Najdi mě.

povez mi

Název: Pověz mi
Autor: Anne Frasierová
Série: Kalifornské zločiny 2. díl
Původní název: Tell me (2021)
Žánr: světová literatura, detektivka
Nakladatelství: Kalibr
Rok vydání: 2023, pevná vazba
Počet stran: 280
Hodnocení: 65 %

Odkaz na web: https://www.euromedia.cz/povez-mi/kniha/16041/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Joakim Brodén před Masters of Rock vzkazuje: „Ještě Jedno Pivo!!!!“

sabaton 200Metalovou kapelu Sabaton, v jejímž čele stojí charismatický Švéd s českými kořeny Joakim Brodén, není třeba příliš představovat. Češi si jejich hudbu plnou válečných motivů zamilovali a každé jejich vystoupení je...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

100 přešlapů pro (ne)milovníky češtiny

Červená propiska (perex)Ať už češtinu milujete, nebo nesnášíte, tahle knížka může být váš skvělý parťák na každý den. Procvičíte si v ní ty největší přešlapy českého jazyka a jednou pro vždy si uděláte jasno, jaký...


Literatura

Sny a podsvětí podle Jamese Hillmana

Hillman (2)

Pokud znáte amerického jungiánského psychologa Jamese Hillmana, pak bude tato nově vydaná kniha Sny a podsvětí z nakladatelství Portál pro vás opravdovou lahůdkou. Pokud jej neznáte, ale zajímáte se o Jungovu p...

Divadlo

THE SOUND OF MUSIC – LIVE!

TeSoundOfMusic perexKaždá nová adaptace muzikálu by v sobě měla mít to pověstné „něco“, co diváky přesvědčí, že právě ona by se měla stát jejich nejoblíbenější. Pořad „The Sound of Music - Live!“, který odvysílala ...

Film

Odvaha je jediným životním měřítkem, když něco opravdu chceme, uděláme cokoliv

Milovana

Dnes vám nabídnu tip na starší švédský kousek Till det som är vackert, u nás uvedený pod názvem Milovaná. V hlavní roli zde uvidíme Alicii Vikander - tento snímek jí otevřel dveře do světa filmu a upozornila jím na sebe. Za roli Katariny byla ocen...