Zasmějte se u Světa úžasné Báry

Zasmějte se u Světa úžasné Báry

Tisk

Svet uzasne Bary200V Radioservisu vyšla knížečka Svět úžasné Báry od Barbory Janečkové Vítové. Nemá ani dvě stě stran, ale zaručeně si u ní odpočinete a pobavíte se.

 

Mě autorka zaujala tím, že studovala stejné vysoké školy jako já, bydlí nedaleko, a navíc se profesně věnuje marketingu a public relations. Díky tomu jsem nabyla dojmu, že mi její vyprávění bude blízké a nemýlila jsem se, a to i přesto, že nás dělí téměř generační věkový rozdíl.

V knize najdete desítky blogových zápisků na nejrůznější témata, a to především ze života. Především ženy se zasmějí například u kapitol Nemám co na sebe, Záhada plastových krabiček nebo V Posilovně. Na své si přijdou i milovníci čtení o cestování, kteří se s autorkou ocitnou například v Korejských lázních nebo u Mrtvého moře. V některých textech jsem se opravdu viděla a když jsem úryvky předčítala manželovi, tak jen přikyvoval a podle mě byl i rád, že v tom není sám.

Autorka píše jednoduchým a srozumitelným jazykem. Používá však mnoho přirovnání, která jsou často velmi trefná a na místě. Já jsem si je hodně užívala.

„Včera u nás eskalovala vánoční pohoda ve chvíli, kdy můj muž chytil při čištění akvária velkého přísaváka do malé sítky tak, že nešel vyprostit. Roztáhl ploutve jak Ježíš na kříži a velkou přísavkou místo úst se držel sítky jako helvétská víra. Než se ho podařilo zachránit, spálila jsem dva plechy lineckého. Ryby to přežily a my nakonec také. Vzduch se vyčistil, podlaha zametla, spálené cukroví vypadá jak z kakaového těsta a chutná jako dřevěné uhlí s jahodovou marmeládou. Vše se vrací do normálu.“ (str. 137)

Svět úžasné Báry byla pro mě moc příjemná oddechovka, u které jsem se hodně zasmála. Doporučuji tak tuto knihu teď do letních dní, kdy se člověku nechce trávit čas u nějaké složité literatury. A doufám, že v blízké době dojde i na autorkou zmíněný román, protože já si jej rozhodně nenechám ujít!

Barbora Janečková (1970) z Bystřice pod Hostýnem vystudovala žurnalistiku na UPOL v Olomouci a marketingové komunikace na UTB ve Zlíně. Pracovala jako novinářka, tisková mluvčí, PR manažerka a marketingová specialistka. Nyní se na volné noze věnuje copywritingu a publicistice. Je vdaná a má dospělou dceru. Pro potěšení svých přátel začala před lety psát blog o cestovatelských zážitcích s názvem Zoufalcovy zápisky, který je dnes součástí většího projektu Úžasná Bára. Její povídky byly součástí knihy Všemi smysly, publikovala řadu rozhovorů a článků v Hospodářských novinách, magazínech Heroine, Patriot a Žlutý. Některá humorná zamyšlení o životě v kůži Úžasné Báry načetla pro Český rozhlas Brno, nyní její drobné literární útvary vycházejí knižně. Rodné jméno Vítová je odkazem na silné rodinné pouto a vzpomínkou na nedávno zesnulého otce. Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript http://www.uzasnabara.cz/

Svet uzasne Bary

Svět úžasné Báry
Autor: Barbora Janečková Vítová, ilustrace Klára Karola
Žánr: beletrie
Nakladatelství: Radioservis
Rok vydání: 2023
Počet stran: 180
Hodnocení: 87 %

https://www.radioteka.cz/detail/crobook-857602-barbora-janeckova-vitova-svet-uzasne-bary


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Support Lesbiens: „Jsme tu přece pro fandy a ti musí slyšet na koncertech pecky“

support lesbiens 200Pohodlně se usaďte a přečtěte si rozhovor s jednou z hvězd festivalu Holešovská Regata, se skupinou Support Lesbiens. Za ni odpovídala stálice Hynek Toman, jež se nezalekl rozpa...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Jan Guillou popisuje plíživé kroky vedoucí k válce

cervena 200Jan Guillou se rozhodl popsat zběsilé dvacáté století v osmidílné sérii. Na projektu usilovně pracuje a v Česku jsme se nyní dostali ke třetímu dílu. Do doby, kdy se země pomalu dostávaly z trosek po první světové válce a téměř nevědomky se hnaly k...


Literatura

Horor pro dospívající se dočkal pokračování

sanct200Další část strašidelné série Asylum od Madeleine Roux je konečně tady. Tentokrát kniha nese název Sanctum a opět vychází u nakladatelství Jota.

...

Divadlo

Švandovo divadlo představuje dramaturgický plán na sezónu 2020/2021

Svandovo divadlo 200Klasický titul Cyrano z Bergeracu v novém přebásnění, světovou premiéru původní hry Srpnové světlo napsanou a zrežírovanou Martinem Františákem, adaptaci slavného románu 1984 George Orwella, světově úspěšné drama Ať vejde ten p...

Film

Návštěvní den na Barrandově - výlet do zákulisí české továrny na sny

navstevni den barrandovV sobotu 1. září se Barrandov Studio otevře veřejnosti. Nepropásněte jedinečnou příležitost k unikátnímu výletu do filmového zákulisí a poznejte, jak funguje opravdová „továrna na sny“. Jeden z největší...