Jak mít úspěšné dítě a proč je odhodlání, zvědavost a vytrvalost pro úspěch mnohdy důležitější než inteligence?

Jak mít úspěšné dítě a proč je odhodlání, zvědavost a vytrvalost pro úspěch mnohdy důležitější než inteligence?

Tisk

uspesne dite perexRJak již bylo před časem na našich stránkách avizováno, vyšla velmi zajímavá kniha Jak mít úspěšné dítě s podtitulem Proč je odhodlání, zvědavost a vytrvalost důležitější než inteligence amerického spisovatele a novináře Paula Tougha.  

 

 

Autor v této knize přemýšlí nad důvody, proč jsou některé děti úspěšnější než jiné. V čem skutečně tkví příčina neúspěchu některých dětí? Jaký dopad má chudoba na děti? Jak souvisí  neúspěch s neurochemickými procesy v těle? Proč mohou různé podpůrné zásahy státních organizací i soukromých fondů selhat? Jak je možné neúspěšné děti účinně podpořit a zajistit jim úspěch v životě? Jak rozetnout začarovaný kruh neúspěchu v problémových rodinách? Co můžeme jako země (USA) udělat, abychom výrazněji zlepšili životní šance milionů chudých dětí? Jak může kdokoliv z nás nasměrovat jednotlivé dítě – nebo celou generaci dětí – na cestu směrem od selhání k úspěchu?  

Tyto velmi závažné otázky si Paul Tough klade a hledá na ně odpovědi. Nespokojuje se s léty uznávanými hypotézami o vlivu inteligence na úspěch ve škole. Postupně se probírá zkušenostmi učitelů, žáků, lékařů, neurovědců, genetiků, psychologů a dětí z chudých rodin, jejichž příběhy zde rozebírá. Všímá si, jak je důležitá raná citová vazba mezi matkou a dítětem, podporování dítěte, jeho motivace, vůle dosahovat vytyčených cílů atd. Navrhuje řešení, jak zlepšit výsledky dětí ve studiu. Poukazuje na vliv rodiny na úspěšnost či neúspěšnost dítěte ve škole. Silné stránky charakteru, na kterých tolik záleží v úspěchu mladých lidí, nejsou podle vědeckých výzkumů vrozené, neobjeví se u nás zázračně jakovýsledek štěstí nebo dobrých genů. Jsou založeny na chemii mozku a jsou ovlivňovány prostředím, ve kterém děti vyrůstají. A to znamená, že my – společnost celkově – můžeme vývoj dětí nesmírně ovlivnit. Můžeme pomoci dětem rozvinout jejich silné stránky a dovednosti, od narození až po univerzitu. Rodiče jsou skvělým nástrojem pro tyto intervence, ale nejsou nástrojem jediným.  

Při čtení této knihy člověku dojde, že podobné problémy musí řešit každá společnost, které záleží na jejím rozvoji. A že se nejedná pouze o problém školního vzdělávání, ale současně o problém ekonomický a sociální.  

Kniha je psána velmi zasvěceně. Malou vadou na kráse je místy těžkopádný překlad Ireny Ellis. Hutný text se tak stává poněkud hůře stravitelným.  

Knížku Jak mít úspěšné dítě vřele doporučuji nejen rodičům, ale zejména všem odborníkům v oblasti výchovy a vzdělávání, kteří se na ministerstvu školství, v odborných ústavech a na našich pedagogických fakultách zabývají reformou našeho školského systému. Mohou se tak vyhnout chybám v přístupu ke vzdělávání znevýhodněných dětí, které již učinili jinde, ušetřit finanční prostředky, ale zejména změnou přístupu skutečně našim dětem pomoci.

Jak mít úspěšné dítě. Proč je odhodlání, zvědavost a vytrvalost důležitější než inteligence  

uspesne dite

Autor: Paul Tough
Přeložila: Irena Ellis  
Žánr: próza – beletrie  
Nakladatelství: Edika Brno  
Rok vydání: 2014  
Počet stran: 240  
Zdroj foto: Edika Brno

Hodnocení: 90 %

knihy.abz.cz/obchod/nakladatelstvi-edika/search?search_for_type=detail&

( 4 hlasů )

 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

KAMELOT: ”Rádi bychom Česko zařadili mezi pravidelné zastávky na našich turné.”

kamelot bandKamelot, sídlo bájného krále Artuše, si za svůj název zvolila prog-metalová skupina z americké Floridy. Po skvělém vystoupení na festivalu Masters of Rock se 15. listopadu znovu chystají přijet do Česka v rám...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Rok v českém lese stojí za to!

rok v ceskem lese 200V dubnu vydalo nakladatelství CPress nádhernou publikaci Rok v českém lese od autora Julia Klejduse. Čtyři roční období v jeho podání spolu s 600 unikátními fotografiemi si musí podmanit každého milovníka naší přírody!

...

Literatura

Idioti 21. století

idio200Vesna Tvrtković se narodila v roce 1982 v Sarajevu. Kvůli válce odtud v roce 1992 uprchla i se svojí rodinou do Prahy, kde se usadila, pracuje zde a žije spokojeným životem. V roce 2009 absolvovala obor tvůrčí psaní na Literární akademii Josefa Škvoreckéh...

Divadlo

Komédia Sladký domov na odozvu slovenského diváka ešte len čaká

Sladky domov 200V priestoroch Mestského divadla P. O. Hviezdoslava v Bratislave sa 5. mája uskutoční premiéra hry v slovenskom preklade Sladký domov od  maďarského autora Györgya Spiróa.

 

...

Film

Přátelský podvod aneb Mystifikace (nejen) v české literatuře 20. století

mys 200Historická sebereflexe českého národa o sobě samém mnohdy vycházela z podvržených podkladů, tvářících se přitom naprosto seriózně a důvěryhodně, ba státotvorně. Tak tomu bylo v případě Hájkovy kroniky, při sporech kolem Rukopisů. A stejná slova lze vztáhno...