Když má obraz větší hodnotu, než místo, ve kterém se nachází

Když má obraz větší hodnotu, než místo, ve kterém se nachází

Tisk

sotheby 200Teorie není špatná věc. Ale praxe a dlouholeté zkušenosti jsou k nezaplacení. A my můžeme být rádi, když nás chce nějaký odborník zasvětit do svého řemesla. Philip Hook nás ve své knize zavede do spletitého světa výtvarného umění a obchodu s ním.


Philip Hook vystudoval dějiny umění a jeho další život směřoval do aukčních síní – Christie ´s a Sotheby´s – jedněch z nejvýznamnějších aukčních domů na světě. Během své kariéry vystoupal po žebříčku v obou institucích až na místo nejvyšší. Mezitím byl také jedním z vystupujících odborníků v televizním pořadu Antiques Roadshow v britské BBC.


Ve své publikaci tak nechává nezasvěcené čtenáře nahlédnout do různých zákoutí práce v umělecko-obchodním prostředí. Přivítá vás do světa aukcí a utváření cen jednotlivých děl, do světa milovníků obrazů, stejně tak vypočítavých investorů. Na čem všem může záviset cena obrazu? Po pravdě je toho hodně – samozřejmě autor, ale důležitou roli může hrát i jeho osud – zemřel mladý? Měl nějaké psychické problémy? Cena jde nahoru. Jistě také téma – něco nepříjemného, temného, smutného? – Cena klesá. Dále barvy (modrá, červená a žlutá jsou top), ale také snadno rozpoznatelný styl a zařaditelnost do určité epochy.


Hook ale hovoří i o důvodech, proč lidé kupují umění a ne vždy jsou ušlechtilé – obraz zakoupený/ukradnutý kvůli praní špinavých peněz znáte určitě i z filmů (např. Rocknrolla). Kniha se zabývá ale i legislativními předpisy ve vybraných zemích – zvláště daňové stránky nákupu umění. A jak se vypořádat s pojištěním, když je nemovitost daleko levnější, než obrazy, které jsou v ní umístěné?

sotheby


Publikace ale není jen o obchodní stránce. Umění obecně má přece prvoplánově působit především na city sběratelů a obdivovatelů. Nejvíce emotivně působí hudba, pak divadlo a literatura, a výtvarné umění je až na chvostu žebříčku. Přesto Hook zmiňuje tzv. Stendhalův syndrom – „výjimečně silná emoční reakce na umělecké dílo – ceněná je upřímnost a spontánnost této reakce.“


Jedinou potíží této knihy je její obrazová příloha – není totiž barevná, což se přímo nabízí. Ano, můžete si zmíněná a vyobrazená díla najít třeba na internetu – ale když už zasednete k vytištěné knize, proč se otravovat technikou.


Nahlédnout do kuchyně uzavřeného uměleckého světa, kdo by neměl zájem? Po přečtení této publikace vás bude napadat mnoho otázek a myslím, že se na obrazy budete dívat od teď trochu jinak. Když připočítáte britský ironický trochu černý humor, je tu kniha, po které musíte sáhnout.


„Je pravda, že i sběratel bez vkusu občas zakoupí dílo mimořádné kvality, tak jako opice se samopalem občas trefí cíl, ale zřídkakdy se stává, aby se ve sbírce velkého sběratele objevil naprostý propadák.“


Snídaně u Sothebyho. Svět umění od A do Z
Autor: Philip Hook
Žánr: naučná
Nakladatelství: Kniha Zlín
Rok vydání: 2015
Počet stran: 400
Hodnocení: 80 %

            
Zdroj foto: www.knihazlin.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Markéta Baňková: Do fiktivních světů se ponořuji na dlouho – od začátku do konce!

malickost200Těšila jsem se na rozhovor s touto českou autorkou, především s otázkou, do jakéhože stavu vědomí se dostává při svém psaní. Protože tohle je opravdu talent, ať si o Maličkosti myslíte, co chcete. Má talent se dostat do čiré fantazie, vést př...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Výstava Jana Calábka: Věda, film a umění k potěše včel, básníků a botaniků

calabek200Uměleckoprůmyslové muzeum Moravské galerie v Brně uspořádalo výstavu Jana Calábka, brněnského profesora botaniky, ale především průkopníka vědecké kinematografie světového významu.

...

Literatura

Vražda s nápovědou

vrazda s napovedou200Catherine Shepherdová pokračuje ve spanilé jízdě detektivek a v červnu jí vyšla u nakladatelství Cosmopolis kniha Vražda s nápovědou z její populární série Julia Schwarzová a Florian Kessler. A jaký důmyslný případ bude patolo...

Divadlo

Splašené nůžky – tak trochu jiná hra

200divSplašené nůžky Paula Pörtnera lákají větou „detektivní komedie, ve které, o tom, kdo je vrah, rozhodujete Vy“! Právě tento styl, jenž zapojuje do příběhu diváky, dělá z této hry druhý nejdéle uváděný titul na světě. Ostatně, není divu. Ve Slušovicích je v N...

Film

Bez gravitace může být člověku nevolno

gravitace perexFilm Gravitace (2013) je uváděný jako jeden z nejlepších filmů současnosti. Speciálními efekty a impozantními záběry vesmíru je doslova přeplněný. Až je možná škoda, že se podobných filmů netočí víc.