Výstavnictví slaví boom, lidé kvůli covidové odmlce lační po umění, také letos Galerie města Přerova nabídne řadu výstav

Výstavnictví slaví boom, lidé kvůli covidové odmlce lační po umění, také letos Galerie města Přerova nabídne řadu výstav

Tisk

vystavy prerov200Rekordních 17 800 návštěvníků prošlo vloni dveřmi Galerie města Přerova na Horním náměstí. Po letech 2020 a 2021, kdy covid změnil výstavní strategii a výstavám dominoval zájem o instalace ve veřejném prostoru, se situace vykrystalizovala tak, že lidé vyhledávají oboje. Kamenné galerie i tzv. krásu z chodníku.

 

„Jestliže táhnoucí se epidemiologická situace předloni a vloni vnesla do přerovského výstavnictví zbrusu nové trendy, jako byly pohledově přístupné výstavy 24 hodin za výlohami, nasvětlené pro noční vidění, pak letošek potvrdil zájem Přerovanů o krásno všeho druhu. Rádi se vracejí do naší galerie, zároveň lační po dalších typech expozic,“ nastínila nové přístupy k prezentaci umění ve městě kurátorka výstav a vedoucí Galerie města Přerova Lada Galová (na snímku).

vystavy prerov foto1

Nejnavštěvovanější výstavou v roce 2023 byla unikátní série dokumentující život ve městě objektivem světoznámého fotografa Jindřicha Štreita, jehož snímky vidělo za 8 týdnů přes 5 tisíc příchozích. Velkému zájmu se také těšily instalace ve veřejném prostoru, jako třeba kovaná plastika Sudičky na rondelu ulic Komenského/Šířava/Žerotínovo náměstí nebo adventní věnec na kovaných stojkách v zámeckém příkopu před galerií, oboje z umělecké dílny kováře Jiřího Jurdy ml.

Letos Městská galerie nabídne umělecké fotografie, olejomalby či retrospektivu o Dostavníčku

Nejnavštěvovanější přerovská galerie přichystala pro desetitisíce svých návštěvníků inovativní počin, s novým rokem vydává totiž leták s celoroční programovou náplní na rok 2023. K vyzvednutí je přímo v galerii na Horním náměstí, ve foyeru Městského domu nebo v Městském informačním centru.

„Náš výstavní plán na rok 2023 nabízí skvělé fotografie, tvorbu mladých výtvarníků i akademické malíře,“ zve vedoucí Galerie města Přerova Lada Galová. Hned první lednová výstava dá nahlédnout skrze Okna do ztracených světů do fenomenální tvorby Ladislava Kamaráda, českého horolezce a profesionálního krajinářského fotografa.

vystavy prerov foto2

Na něj kontinuálně naváže koncem února kolekce černobílých fotografií známých osobností umělecké branže Roberta Rohála, fotografa a publicisty, s výmluvným názvem Neobyčejně obyčejní – obyčejně neobyčejní.

Dubnová výstava se ponese v duchu světla. „Světla symbolizujícího věčnost, nehmotnost, božskou přítomnost, zjevení, osvícení, duchovní moudrost, inspiraci, intuici, lásku, radost a naději, jak komentuje svoji tvorbu autor olejomaleb a náš nový vystavovatel Jaroslaw Sebastian Pastuszak, který vystaví soubor Světlo v temnotě,“ těší se na nové přístupy kurátorka výstavy Lada Galová.

Autor podle ní volí formát, kombinuje techniku malby, pracuje s barevným kontrastem i kladením linií ve snaze postihnout a vyjádřit proudění energie. V jeho pojetí světlo symbolizuje a zosobňuje ducha, božskou oživující podstatu a manifestuje v kontrastu s temnotou a stínem neustálý koloběh protikladů. „Tmavá a světlá, plocha a linie. Sebastian Pastuszak si je plně vědom vlivu barvy na lidské vědomí, jejích symbolických významů. Osobně je mi to velmi blízké, sama preferuji barvy ryze světlé a pozitivní či všechny odstíny zlaté,“ vysvětluje volbu originální autorské kolekce obrazů Lada Galová.

Květnová vernisáž naváže na letitou tradici absolventských výstav výtvarného oboru ZUŠ Bedřicha Kozánka v Přerově, mladí výtvarníci předvedou kresbu, malbu, kombinované techniky, koláže i prostorové objekty. Červen pak dá nahlédnout pod pokličku deseti ročníků Dostavníčka s divadlem, kdy dosavadní historii festivalu ochotnického divadla připomene originálními plakáty, fotografiemi z představení i zákulisí, dochovanými komentáři a názory publika z FIX POPULI a dalšími exponáty.

„Následujíc hodová výstava se z galerie vysune i do veřejného prostoru, staronový vystavovatel Jan Dostál předvede překvapivé instalace v exteriérech kolem Bečvy i v ulicích,“ láká na letní podívanou Lada Galová. Chybět opět nebudou instalace na náměstí TGM 16 nebo velikonoční dekorace města pod hlavičkou galerie.

vystavy prerov foto3

Zdroj foto: Robert Rohál a archiv


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Seznamte se se slackline a gibbonem Markem Smolkou!

slackline smolka200Marek Smolka je členem českého národního týmu Gibbon Slacklines a jedním z organizátorů soutěží tohoto mladého dynamického sportu. Jedná se o balancování, chození, trikování a freestyle na natažen...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Obrazy si tvoria rám

verni200Dom umenia mesta Brna pokrstil vernisážou 9.3. vo svojich priestoroch tri nové výstavy. Hlavná z nich sa nazýva Barvometrie a otvára otázky pojmového i fyzického ohraničenia maľby.

...

Literatura

Kamil Bouška: Dokumenty

dokumenty200Málokterá básnická kniha na sebe poutá v poslední době tolik pozornosti jako triptych Dokumenty Kamila Boušky (doprovozený ilustracemi Jana Turnera). Svůj podíl na tom má i nominace na cenu Magnesia Litera, nicméně soubor rezonoval ještě dlouho p...

Divadlo

Sunset Boulevard, šperk ostravské muzikálové sezóny se blíží

sunset 200Velkolepý muzikál a především nádhernou hudbu - to slibuje česká premiéra muzikálového titulu Sunset Boulevard. Dramatický příběh s prvky hořké komedie, který začíná smrtí jedné postavy a končí šílenstvím druhé, režíruje na scéně Národního divadla mo...

Film

Done in 60 seconds aneb staň se hvězdným režisérem!

altCo všechno se dá zvládnout za šedesát sekund? Hodně. Skoro všechno. Nebo možná úplně všechno? Co třeba celý film? Nevěříte? Tak to se pak mýlíte, protože: „Jediná minuta vás může dostat na filmový festival v Karlových Varech a toho nejlepšíh...