SKEČBETL – Kdo z koho?

SKEČBETL – Kdo z koho?

Tisk

skecbetl perexKdo z koho? Či kdo s čím? Tak by mohla znít otázka položená zúčastněným výtvarníkům v uměleckém souboji Skečbetl v Plzni. A že jich bylo. Celý rok uběhnul od nultého, punkovějšího ročníku soutěže Skečbetl, kde se představil ten nejlepší výkvět výtvarníků u nás. Možná někdo z vás zaregistroval jeho konání na půdě univerzity za podpory projektu Kontejnery k světu. Účastníci bojovali statečně a dle všeho si tento den parádně užili. Za zvuku hudebního mixu jim ruce běhaly po „plátně“ samy.

 

 

 


skecbetl6

Skečbetl je velké kreslící klání pro všechny odvážné ilustrátory, kreslíře i malíře. Soutěží se ve dvou disciplínách. Digitální tvorba a tradiční kreslící, či malířská technika, familiérně označovaná jako "analog". Početná profesionální porota, spolu s diváky, v průběhu jednotlivých kol vybírá ty nejzajímavější výtvory. Vybraná díla postupují do dalších kol. Výtvarník má v jednom kole 91 minut na práci. Podobné souboje se pořádají všude po světě, v České Republice například v podobě akce RAW a Secret Walls.

skecbetl

Akce měla proběhnout už 6. a 7.6. v Moving Station. Nakonec však musela být uskutečněna během jednoho dne a to 6.června na Jižáku.
Všemu předcházela výzva výtvarníkům, kde se mohli tvůrci přihlašovat až do 16.5.

skecbetl1

Přihlásilo se velké množství výtvarníků a opět předvedli to nejlepší z nejlepšího, vydali ze sebe vše co mohli a měli a takhle to dopadlo. No posuďte sami, není to blaho? Vidět na vlastní oči jak na plátně rostou umělecká díla, tvořená právě teď a tady, tah po tahu, linka po lince, ve všech možných barevných variacích.

Jak různorodé styly tvorby se setkávají na jednom místě. Každý měl možnost si vybrat z toho co je jemu srdci nejbližší. Jen kdyby podobných programů zaměřených na výtvarnou scénu bylo více a byly lépe zpřístupněny široké veřejnosti. Doufám, že i já tímto článkem přispěji k širší povědomosti o perspektivních i méně známých výtvarnicích našeho světa.

skecbetl3

skecbetl5

K tomu jen dodávám, že podobná akce, FINÁLE RAW ART WRESTLING, proběhla 14.6.v Praze.

skecbetl7

skecbetl4

www.skecbetl.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Mít svůj „dream team“ je opravdu „dream“, říká zpěvačka Tereza Černochová

Cernochova perexŠiroké publikum ji prvně zaznamenalo, když se ještě vlnila v dívčím triu Black Milk. Později na sebe Tereza Černochová upozornila prvním sólovým albem Small Monstrosities, kde zpívala hlavně cover verze písniček z přelomu sedmdesátých a...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Dům kultury v Kroměříži nabídne i letos bohatou nabídku děl malířů a fotografů

vystava200Rozlehlé foyer Domu kultury v Kroměříži je už léta tradičním prostorem pro uspořádání výstav obrazů, fotografií a uměleckých předmětů vesměs tuzemských výtvarníků. Vstup je volný a výstavy zde navíc návštěvníci, kteří sem zajdou na koncerty nebo divad...


Literatura

Předvídá Fredrik T. Olsson hrůznou budoucnost?

oko200Už ve své prvotině švédský spisovatel Fredrik T. Olsson nabídnul zajímavé téma – rozluštění zprávy, která má zachránit celý svět před záhubou, ukryté v lidské DNA. Tehdy se spojil kryptolog William Sandberg a sumeroložka Janine. Tentokrát bude William vyj...

Divadlo

„Pravde veriť, pravdu žiť a pravdu brániť.“

masaryk stefanik 200Městské divadlo Zlín chtělo oslavit letošní významné výročí 100 let vzniku Československa originálně a velkolepě a také tak, aby se nejednalo o jednorázovou akci. Pustili se tedy do spolupráce s Divadlem Aréna Bratislava a za...

Film

Blíží se karlovarský filmový festival

56kviff perexCo si budeme nalhávat: mezi mezinárodními filmovými festivaly se ten karlovarský, ačkoli vydáván za jeden z nejdůležitějších, krčí jako příslovečná Popelka. Dopad rádoby velkolepé akce, letos již po šestapadesáté pořádané ve dnech 1. až 9. červ...