Modré okenice

Modré okenice

Tisk

motto 200Miluji povídky. Dobře napsané povídky, a to nehovořím o gramatické úpravě. Musím je přečíst jedním dechem a vědět, co jsem vlastně četla. Potřebuji zažít ten pocit sounáležitosti s postavami daného děje. Žel, tady jsem ten pocit neměla. Nejspíš je to jako s tím příslovím: „Někdo rád vdolky, jiný zase holky.“

 


Kniha je psána bravurní češtinou, s krásnými rozvitými souvětími, v pevné vazbě, zmenšeného formátu A5. Autorka zde popisuje ve 13 povídkách různorodou tematiku lidských osudů: Modré okenice, Lajka, Kam Ježíšek nechodí, Malá Astra, Výročí, Trhliny, Není chleba jako chleba, Amerika, Ariel, Zvířátka, Čapí hnízda, Ocásek, Září, kdy umřel Johnny Cash. Mladá žena toužící po jiném, pestrém životě s modrými okenicemi, chlapec na pokraji chudoby bránící cizí, ubohou němou tvář fenky, žena, věčná milenka, v očekávání příchodu svého dítěte, a mnohé až bizarní povídky, které by měly evokovat silné emoce působením tak rozličných a zvláštních charakterů jednotlivých postav.

S Ester se potkali na střední škole. Chodil do stejné třídy, ale ona si ho příliš nevšímala. Sedávala po barech s místními muzikanty, pila víc, než se na mladou dámu sluší, a chtěla se stát přinejmenším básnířkou, když pochopila, že z cirkusu nic nebude. Byl to právě Ťuti, kdo potom domlouval jejím kruhům pod očima a naučil ji vést takzvaný spořádaný život.

motto

 

Z příběhu přímo čiší sladkobolná nostalgie života s často jakoby nedokončenými situacemi. Tak nějak pořád čekáte a co bude dál? Jak to skončí? V čem tkví pointa příběhu? Z jednotlivých povídek pak mám pocit, že jde o fragmenty nikdy nekončících lidských osudů. Jako když jdete přelidněnou ulicí a občas zaslechnete nějaký rozhovor vám neznámých lidí, nebo zahlédnete scenérii přes zavřená okna, kdy zdánlivá hádka může být součástí společenské hry.
I tak jde o vcelku příjemné čtení. Formát knihy se dobře hodí pro čtení na cestách. Nenajdete zde vulgarismy či jiné nepříjemnosti. Setkáte se s různými tak neskutečně od sebe vzdálenými osobnostmi jednotlivých povídek.

Název: Modré okenice
Autor: Magdaléna Stárková
                
Nakladatelství: motto
Rok vydání: 2015
Počet stran: 149 s.
Hodnocení: 60 %

http://www.motto.cz/modre-okenice/

 


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Herec Tomáš David: „Vedu dialog s pánví, kastrólem nebo vidličkou“

200divvvMěstské divadlo Zlín si na novou sezonu sehnalo posily – dva Tomáše. Kromě Tomáše Červinky jde o Tomáše Davida, kterého jsme nyní pořádně vyzpovídali. Na prknech ho můžete vidět jako Pejska v pohádce O pejskovi a kočičce.

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Prý zavraždil svou první ženu. Co když to udělá znovu?


Jeji konec perexPatrick a Stephanie jsou dobře zajištěný a spokojený pár. Nedávno se stali rodiči dvojčat, a i když je péče o ně vyčerpávající, je Stephanie šťastná. Má všechno, co si přála. Pak ale do jejich života vstoupí Erica, žena z Pat...


Literatura

Když pravda vypluje na povrch a chůva se stane hrozbou

Dej si na ni pozor perexSarah Goldmanová chce začít znovu. Za sebou nechává nejen spoustu problémů a nepříjemností, ale především Holly Monroeovou, pohlednou mladou chůvu, kterou si s manželem Danielem najali na hlídání jejich malého...

Divadlo

Zábava aneb chi-chi, cha-cha, che-che

ypsilonka 200Začali jsme slovy dnes již jistě klasické pohádky. V té se snažili princeznu rozveselit učením smíchu. A smích, to má být přece zábava. A zábavu a její smysl si vzali na paškál v divadle Ypsilon prostřednictvím jednoaktového absurdního dram...

Film

Kniha o filmu Kuchař, zloděj, jeho žena a její milenec

kuchar perexNakladatelství Casablanca se ujala záslužného úkolu, jakým je vydávání knižních monografií o jednotlivých světově proslulých filmech. Tak se čtenáři mohli seznámit například s Metropolis, Občanem Kanem, Sedmou pečetí, Andrejem Rublevem, Matrixem ...