Alexandrie – detektivní pátrání v největší starověké knihovně

Alexandrie – detektivní pátrání v největší starověké knihovně

Tisk

altVšem, kteří si oblíbili sympatického detektiva (přesněji řečeno soukromého informátora) Marca Didia Falcona britské autorky Lindsey Davisové, přináší nakladatelství BB/art jeho devatenáctý příběh nazvaný Alexandrie.

 

 

Marcus, který má na práci odhalovat nemilé pravdy a zabývat se delikátními situacemi, si tentokrát udělá volno a zamíří s manželkou Helenou a třemi dcerami do Egypta navštívit dva ze sedmi divů světa, pyramidy v Gíze a Alexandrijský maják na ostrově Faru. Doprovod jim dělá Helenin mladší bratr Aulus, který se rozhodl studovat v proslulém alexandrijském Museionu (chrámu Múz), v němž byly uchovávány všechny poklady písemnictví a působili zde jako učitelé nejvýznamnější učenci té doby.

Rodina se ubytuje u Marcova strýce, ale hned druhý den po jejich příjezdu je hlavní knihovník, který byl u nich večer na hostině, nalezen ve své pracovně mrtvý. Marcus je jako císařův vyslanec místními úředníky, kteří si sami nechtějí pálit prsty v ožehavém případu, pověřen vyšetřením jeho smrti. Záhy však zjišťuje, že je Alexandrijská knihovna plná nejen  vzácných a učených svitků, ale i intrik, pletich a akademické řevnivosti, kdy se vedoucí jednotlivých „fakult“ snaží  různými způsoby získat uvolněné místo hlavního knihovníka.

Ačkoliv vypadá vyšetřování v knihovně jako poklidná záležitost, při níž nehrozí žádné nebezpečí, opak je pravdou. Ve studovně uklízeč nachází další mrtvolu, jednoho studenta sežere krokodýl z místní zoologické zahrady a Marcus se stane účastníkem nebezpečné honičky v útrobách samotného Alexandrijského majáku. Ke všemu ještě přijíždí jeho otec, který se živí ne vždy poctivými obchody. Že by měl něco společného s krádežemi a překupnictvím vzácných svitků?

alt

Lindsey Davisová tentokrát čtenáře  poutavou formou seznamuje s životem ve starověké Alexandrii a jejími památkami, s historií a fungováním Museionu a jeho proslulé knihovny a s osobou významného matematika a vynálezce Héróna Alexandrijského,  který jako první prováděl pokusy s praktickým využitím síly páry.

Pokud máte rádi historické detektivní příběhy a láká vás výlet do starověké Alexandrie, vyprávění Marca Didia Falcona vás určitě nezklame.
 
O autorce:

Lindsey Davisová se narodila v roce 1949 v Birminghamu. Na Oxfordské univerzitě vystudovala angličtinu, pak pracovala ve státní správě, od roku 1985 se plně věnuje literatuře. Dvacet let vydává prakticky jednu knihu ročně, většina z nich spadá do falconovské série. Autorčiny knihy jsou překládány do řady jazyků, v Británii také dramatizovány pro rozhlas i televizi a získaly významná ocenění. První cenu „CWA Ellis Peters Historical Dagger“ dostala v r. 1995 za svůj román Two for the Lions, který se umístil v první desítce bestselerů. Nedávno byla ve čtenářském průzkumu zařazena mezi 50 nejúspěšnějších autorů a v roce 1999 obdržela „Sherlockovu cenu“ za nejlepšího komického detektiva za vytvoření postavy Marca Didia Falcona. Získala také „Diamantovou dýku od Cartiera 2011“, což je prestižní cena Asociace spisovatelů detektivek (Crime Writers’ Association). www.lindseydavis.co.uk

Alexandrie
Autor: Lindsey Davisová
Překlad: Petra Andělová
Žánr: historická detektivka
Vydáno: 2012
Stran: 318
Vydalo nakladatelství: BB/art s.r.o
Hodnocení: 80 %

Zdroj foto: bbart.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Letní rozhovor s Magdalenou Wagnerovou

200 rozhovor„Rok co rok si naplánuji na léto nejvíc práce,“ řekla nám spisovatelka Magdalena Wagnerová

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Jedním dechem s Jitkou Zelenkovou

JZelenkova perexedním dechem. Přesně tak se čte knížka Jaroslava Kříženeckého a Jana Adama Jitka Zelenková - Sem tam. Pokud máte tuto zpěvačku rádi a navíc jste na ni „vyrůstali“, promítnete si všechno - kdy jste dostali její první gramofonovou desku, ...


Literatura

Freyju s Huldarem tentokrát spojí Panenka

panenka 200Královna islandské krimi Yrsa Sigurðardóttir přichází s další knihou! Tentokrát se jedná o pátý díl s Freyou a Huldarem s názvem Panenka.

 

...

Divadlo

V Činoherním klubu straší! Divadlo uvede v české premiéře westendový hit 2:22 – DUCHAŘSKÝ PŘÍBĚH

duch1Činoherní klub zahájí novou sezónu premiérou světově úspěšné hry britského dramatika Dannyho Robinse 2:22 – DUCHAŘSKÝ PŘÍBĚH v režii Braňa Holička. Vztahový thriller od autora populárních a oceňovaných podcastů BBC UNCANNY a THE BA...

Film

Velká jízda za tornády

torn 200Film V oku tornáda (2014) je o městě Silverton, kde se během pár dní objeví spousta tornád. Akční snímek je o jízdě v autech, lítání v autech a odfukování lidí i s budovami.

...