Pohádka o stvoření bude plná magie a hravosti

Pohádka o stvoření bude plná magie a hravosti

Tisk

MDZ Pohadka-o-stvoreni200Městské divadlo Zlín připravilo pro své nejmenší diváky zbrusu novou pohádku. Po Pipi dlouhé punčoše a Palečkovi přichází s další českou premiérou, tentokrát v režii Hany Marvanové s názvem Pohádka o stvoření. Nepůjde o biblické ztvárnění vzniku světa, ale o hravou a vynalézavou vědeckou fantazii. Malí i velcí diváci si ji poprvé mohou přijít užít v neděli 1. října ve 14.30 hodin ve Velkém sále.

 

 

“Uvidíte všechno, od velkého třesku, přes vznik hmoty až k vytvoření galaxií, sluneční soustavy i zrod a vývoj života na zemi. Budeme vám vyprávět všemi moderními prostředky, které divadlo umožňuje, pohybem a klauniádou, slovem, zpěvem, světly i projekcí. Vítejte ve výzkumném ústavu pro vznik vesmíru,” přibližuje dramaturg inscenace Vladimír Fekar.

Příběh pro děti napsal dramatik Patrik Boušek. Vystudovaný dramaturg má k vesmíru blízko, mnoho let se účastnil astronomických táborů, na nichž dělal lektora a spojení divadla a poznání je mu blízké.

“Už patnáct let jezdím na astronomické tábory, které pořádá Zlínská hvězdárna a právě díky nim jsem se jednak zamiloval do Zlína a jednak se dozvěděl většinu toho, co zaznívá v Pohádce o stvoření. Sice ze mě není vědec, jak si moje maminka přála, ale ve svých divadelních hrách se často snažím předat divákům radost a nadšení z pozorování vesmíru a světa kolem sebe. Myslím, že věda i divadlo k sobě mají hodně blízko - umí být krásné, zábavné a hlavně nekonečně fascinující,” doplňuje autor Patrik Boušek.

Režisérka Hana Marvanová dětským divadlem doslova žije. Je totiž uměleckou šéfkou Divadla rozmanitostí v Mostě a jak říká, tvorbu pro děti považuje za velmi důležitou:

“Velký sál Městského divadla Zlín je pro režiséra výzva. A když máte divadelně vesmírné prostory a máte na něm představit vznik a vývoj vesmíru, život na zeměkouli, a k tomu o tom všem hrát pro dětského diváka, snažíte se najít a objevit dostatečně zábavné, magické, okouzlující a zároveň co možná nejhravější prostředky. Proto jsme společně s celým tvůrčím týmem v Pohádce o stvoření přichystali projekce, klauniádu, magii světel, kroužení planet, malé chemické pokusy a další libůstky. Všechny nás to hrozně bavilo, tvořit o stvoření, a věříme, že ta naše radost z hravosti a tvoření se přenese na dětského, ale i dospělého diváka.“

Ke kmenovým hercům Městského divadla Zlín Josefu Kollerovi a Nikole Zavřelové v této pohádkové inscenaci přibude hostující Anna Randárová a studentky zlínské VOŠ Veronika Brajdič s Petrou Hovězákovou. Tým dále doplní také Kryštof Švehlík, nynější hvězda seriálu Sex O´Clock. Absolvent pražské konzervatoře a odchovanec uherskobrodské ZUŠ a tamního divadelního souboru se do Zlína vrací – účinkoval v MDZ již dříve v inscenacích Je třeba zabít Sekala a Povídky z jedné a druhé kapsy.

“Moc mě bavila celková vize, protože v pohádce si hrajeme nejen s prostorem, ale i projekcemi a děti se tak lecčemu přiučí. Zároveň je pro mě představení výzva z hlediska pohybové stránky, neb i ve škole, při hodinách baletu či akrobacie, jsem nebyl zrovna nejostřejší tužka v penálu a na špičky si třeba dodnes nedosáhnu. Zároveň jsem za tuhle příležitost velmi rád, protože pokud počítám správně, mám tu čest stát na jevišti zlínského divadla již potřetí v životě a zatím v největší roli. Za to samozřejmě děkuju a vážím si důvěry paní režisérky, pana dramaturga i celého inscenačního týmu, že jim to, lidově řečeno, nepotopím,” říká herec Kryštof Švehlík.

Chytlavé písničky, které v Pohádce o stvoření zazní, napsal skvělý hudebník a bývalý člen souboru Městského divadla Zlín Matěj Metoděj Štrunc, který zde zazářil například jako Hamlet. Nyní žije v Čechách a věnuje se intenzivně také muzice. Hudebního nastudování s herci se ujal Adam Caha. Mistr pohybové klauniády Michal Chovanec pak dodal pohádce i další hravý rozměr.

MDZ Pohadka-o-stvoreni plakat

Patrik Boušek a kolektiv: POHÁDKA O STVOŘENÍ

režie: Hana Marvanová
dramaturgie: Vladimír Fekar
scéna a kostýmy: Kateřina Doleželová
light design a projekce: Jakub Julínek
pohybová spolupráce a asistence režie: Michal Chovanec
hudba: Matěj Štrunc
korepetice: Adam Caha
výroba odborných rekvizit: Jaromír Ryšavý

Osoby a obsazení:
Řád, šéf výzkumného ústavu – Josef Koller
Paní Chaos, vedoucí oddělení – Anna Randárová, j. h.
Plus – Nikola Zavřelová
Minus – Kryštof Švehlík, j. h.
Pomocnice paní Chaos – Veronika Brajdič* a Petra Hovězáková* (studentky ZSVOŠU)

česká premiéra: 1. října 2023 ve 14.30 hodin ve Velkém sále

Více informací: www.divadlozlin.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Peter Nagy: Vždy som chcel byť pesničkár

Nagy perexV rámci stého výročia Slovenského ochranného zväzu autorského sme spravili pre našu redakciu rozhovor so spevákom, skladateľom, textárom, producentom a fotografom Petrom Nagyom.

 

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

RockOpera Praha zahajuje novou sezónu Trojou s Evou Urbanovou v roli bohyně lovu Artemis

evaurbanova 200Pražská RockOpera zahajuje novou divadelní sezónu, která se ponese na vlně festivalu RockOpera Europe 2022. V jeho rámci přivítá v září hvězdy liverpoolského rádia Bloodstream Conalla Longa a Martina Haryndu.

...

Literatura

„Taxikaření je jako bonboniéra, nikdy nevíš, co ochutnáš“

Priznani taxikaru 200V nakladatelství Jota vyšla kniha Přiznání taxikářů vycházející ze stejnojmenné facebookové stránky. Ta má nyní tisíce sledujících a věřím, že po tomto počinu čísla ještě porostou.

 

...

Divadlo

To nejlepší z hudebního divadla – to je festival Dokořán!

dokoran 200Letos v červnu Městské divadlo Brno opět nabídne průřez tím nejzajímavějším, co se odehrává v oblasti hudebního divadla na českých i zahraničních jevištích, a vás tak čeká pestrá ochutnávka pozoruhodných uměleckých počinů, které ukážou, co všechno n...

Film

Dny evropského filmu začínají



DEF perexJiž po osmadvacáté si můžeme vychutnat DNY EVROPSKÉHO FILMU, pořádané od středy 16. června 2021 nejen v Praze, ale i v dalších velkých městech – v Ostravě (od 17.6.) a v Brně (od 18.6). Přehlídka pak se pak shodně uzavírá v tentýž den,...