Herec Lukáš Janota slaví významné životní jubileum

Herec Lukáš Janota slaví významné životní jubileum

Tisk

Lukas Janota200Ve středu 4. října 2023 oslavil své 40. narozeniny dlouholetá herecká opora muzikálového souboru Městského divadla Brno Lukáš Janota.

 

 

Narodil se ve Zlíně a s herectvím se poprvé setkal už jako školák v dětských rolích ve filmu i televizi. Debutoval v roce 1994 jako Ivoš ve filmu Potkal jsem ho v ZOO, zahrál si také v televizním seriálu Medvědi nic nevědí (1994) a navázal rolí Pepíka Machačky v rodinné filmové komedii Artuš, Merlin a Prchlíci (1995).

Vystudoval hru na klarinet a saxofon na Hudební konzervatoři v Kroměříži a po maturitě odešel do Brna na Janáčkovu akademii múzických umění, kde absolvoval obor muzikálové herectví. Následně 1. prosince 2009 nastoupil do angažmá v Městském divadle Brno, jehož nepostradatelnou součástí je dodnes.

Je pravidelně obsazován do rolí muzikálových i činoherních, z těch nejvýraznějších za dobu jeho působení na prknech MdB zmiňme titulní roli v rockovém muzikálu Mozart! (2009), Morice v jazzrockovém muzikálu Probuzení jara (2009), zbrklého naivu Seymoura v hororové muzikálové komedii Kvítek z horrroru (2011), tajemné Zvíře v muzikálové pohádce Kráska a zvíře (2011), dále přichází Don Sancho v tragikomedii Cid (2012), Horatio v komedii Tři v tom (2012), Eddie v magickém muzikálu Pokrevní bratři (2012), Hippolytos v básnickém dramatu Faidra (2012), titulní postava v romantickém historickém muzikálu Zorro (2013), nezaměstnaný ocelář Malcolm McGregor v muzikálové komedii Donaha! (2013), bláznivý Jimmy v muzikálu Flashdance (2013), úředník newyorské pojišťovny Chuck Baxter půjčující svůj byt v komediálním muzikálu Sliby chyby (2014), titulní role ho neminula ani na činoherním poli, a to sice v romantickém dramatu Princ Homburský (2014), následuje úsměvný troll Nemotorus v rodinném fantasy muzikálu Let snů LILI (2015), titulní postava věhlasného genetika v rozpustilé operetce Mendel aneb Vzpoura hrášků (2015), Edgar v Shakespearově tragédii Král Lear (2015), telegrafista Harold Bride v osudovém muzikálu TITANIC (2016), titulní postava proslulého pistolníka v hudební komedii Limonádový Joe (2016), starostlivý bratr Charlieho Chaplina Sydney v životopisném muzikálu Chaplin (2017), legendární tajný agent James B. v bláznivé féerii Bítls (2017), Joey v disco muzikálu Horečka sobotní noci (2018), Sir Galahad v bláznivé muzikálové komedii Monty Python’s Spamalot (2018), Benjamin Coffin III. v rockové opeře RENT (2018), loďař Adrian Sanderson ve Stingově muzikálovém hitu Poslední loď (2019), svůj muzikantský talent zúročil mimo jiné coby mladý klavírista Ruden Fénix ve fantasy muzikálu Ráj (2020), diváky okouzlil také jako tajuplný, válkou poznamenaný Doktor Otternschlag v elegantně excentrickém muzikálu Grand Hotel (2020) či coby záhadný pán na panství Thornfield Hall Edward Fairfax Rochester v nedávno odderniérovaném romantickém muzikálu Jane Eyrová (2021) a k potěše publika si náležitě užíval své výstupy v postavách Leoše Janáčka v historické fresce Napoleon aneb Alchymie štěstí (2021) a Schikanedera v balábile Krokodýl ze Svratky aneb Mozart v Brně (2023).

lukas janota1

Kromě působení na domovské scéně hostuje i v pražském Hudebním divadle Karlín v titulní roli muzikálu Legenda jménem Holmes (2018) a v příštích dnech se zde své premiéry dočká i muzikál Anděl Páně (2023), kde se představí coby Hrabě.

Na svém kontě má Lukáš Janota i dvě širší nominace na Cenu Thálie, a to sice za roli pečujícího Dana v komorním muzikálu NE/NORMÁLNÍ (2022) a za roli dobrodružné příběhy milujícího obchodního cestujícího Edwarda Blooma v mystickém muzikálu Velká ryba (Big Fish), který je právě v těchto dnech na programu Hudební scény MdB.

lukas janota

Kromě tohoto kusu můžete Lukáše v současné době vidět například jako bavorského vévodu Štěpána v legendárním českém muzikálu Noc na Karlštejně (2014), v nesmrtelné české komedii s písničkami Světáci (2021) diváky dějem provází coby vtipný glosátor Muž v bílém a s velikou radostí si užívá roli omezeného Pana Wormwooda v kouzelném rodinném muzikálu Matilda (2023).

Od listopadu se na něj můžete těšit v titulní roli oslnivého Jaye Gatsbyho v činoherní dramatizaci slavného románu Velký Gatsby (2023), pro niž kromě hlavní herecké úlohy vytváří i hudbu.

Vedle herectví se totiž Lukáš Janota věnuje také komponování hudby a zvukové produkci. Je stále i aktivním hudebníkem, ale v poslední době jej zaměstnává hlavně studiová a divadelní tvorba. Jeho tvůrčí záběr je široký – do dnešního dne se stal autorem hudby pro několik divadelních her, televizních seriálů, rozhlasových spotů, počítačových her i mobilních aplikací a natočil také několik audioknih. Přímo pro Městské divadlo Brno složil hudbu k činoherním inscenacím Podivný případ se psem (2013), Santiniho jazyk (2019), Bella Figura (2021), Eliška/Rejčka (2022) a nejnověji se k nim přidá právě připravovaný titul Velký Gatsby, jenž bude uveden v české premiéře 4. a 5. listopadu 2023 na Činoherní scéně MdB.

Zdroj foto: Mětské divadlo Brno


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Signal festival je povinnost!

200signalPraha se chystá na festival světla – Signal. Půjde o půvabné videomappingové projekce, které přiveze dohromady 30 domácích i zahraničních umělců světového formátu. Praha bude zářit a svítit! Více nám o tom prozradili členové skupiny Telenoika a Caitl...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Českolipský divadelní podzim má ambice znovu vrátit této akci prestiž

ceskolipsky divadelni podzimLetošní, již 36. ročník festivalu Českolipský divadelní podzim má ambice znovu vrátit této akci prestiž, kterou měla před lety, kdy se do České Lípy sjížděly amatérské soubory z celých Čech i ...


Literatura

Poetika zločinu a jiné svérázy francouzského filmu

poetika zlocinuJe chvályhodné, když se nějaký filmový festival nebo nesoutěžní přehlídka rozhodne poskytnout svým příznivcům i něco trvalejšího než jen vzpomínky na uváděná díla. Nemám na mysli jen programové katalogy s nicneříkajícími propagačními textíky, ale zejména monogra...

Divadlo

Jubilejní 10. ročník festivalu Dokořán ukáže mnoho tváří hudebního divadla

dokoran 200Vážení příznivci hudebního divadla, festival Dokořán pro hudební divadlo se již stal tradiční divadelní třešinkou na závěr sezóny a také letos před vás předestře rozmanitou paletu pozoruhodných uměleckých počinů a nabídne vám odborně s pečlivostí vo...

Film

Filmy, panelové diskuze i taneční performance nabídne letošní festival Film a architektura

film architektura 200Pět dnů, dvacet mezinárodních a tuzemských snímků, diskuze s režiséry a odborníky nebo taneční performance. Festival Film a architektura zavítá ve dnech 30. září–4. října do sedmnácti měst. Desátý ročník svým programem zcela n...