Plakát jako zrcadlo moderních dějin

Plakát jako zrcadlo moderních dějin

Tisk

200vCentrum současného umění DOX v Praze uvádí výstavu Plakát v souboji s ideologií 1914-2014. Několik set exponátů pocházejících z českých i světových sbírek představuje pestrou škálu s politikou či sociální kritikou souvisejících plakátů, od ukázek klasické válečné propagandy po stále aktuálnější protestní kampaně. Expozice, nabízející unikátní pohled na světové dějiny, potrvá do 19. května tohoto roku.

 

 

Holešovický DOX dal opět prostor tématu, které reflektuje jeden z kulturních fenoménů společnosti. Výstava Plakát v souboji s ideologií 1941-2014 dovoluje návštěvníkům přihlížet proměnám (ale i stagnacím) strategií v oblasti manipulativních možností médií a propagandy.

Plakát (a zejména ten politický) je zcela specifickým médiem. Stačí připomenout, že nejednou během své existence balancoval mezi úlohou propagačního předmětu a uměleckého díla (lze zmínit např. graficky působivé české filmové plakáty let šedesátých nebo Muchovy reklamní plakáty z konce 19. století).

Námětem výstavy v DOXu je ale souvztažnost plakátů a (politické) ideologie. Tento zajímavý vztah se začal vyvíjet s příchodem první světové války, jejíž letošní sté výročí galerii k projektu inspirovalo. Kurátor výstavy Jaroslav Anděl k tomu dodává: „Plakát jako nástroj propagandy, má svůj počátek právě v první světové válce, kdy stát začal používat toto médium, aby pro válku získal podporu veřejnosti. Sloužily k tomu postupy a nástroje vyvinuté v reklamě, které démonizovaly nepřítele, vyzývaly k podpoře válečného úsilí nákupem státních obligací, k šetření potravin a jiných materiálních zdrojů, k podpoře vojáků a jejich rodin, nebo k dobrovolnému narukování.“

v

Expozice je přehledně členěna do deseti historicky řazených oddílů, které reflektují ideologické milníky dvacátého a počátku jednadvacátého století. Výstava Plakát v souboji s ideologií 1914 -2014 se nezastavuje pouze u klasických propagandistických témat, která bývávají ztotožňována s totalitárními režimy, byť i ty jsou zde zastoupeny. Poskytuje také rovnocenný prostor událostem a společenským tématům doby nedávno minulé – od fenoménu globalizace, terorismu a boje proti němu k projevům moderní občanské společnosti.

v2

Návštěvníky bude jistě lákat sekce Osvobození a studená válka (1945–1991), jež mapuje atmosféru světa rozděleného železnou oponou. V domácím kontextu pak určitě stojí za pozornost i část výstavy nazvaná Kolaps komunismu (1989–1991), kde je možné se přiblížit událostem sametové revoluce a následujícího období, které nadále zůstává pro mladší generaci dějinami spíše neznámými.

Plakát v souboji s ideologií 1914 -2014
14. 2. 2014 – 19. 5. 2014
Centrum současného umění DOX
Poupětova 1, Praha 7

Otevírací doba
Po: 10.00 – 18.00 h
Út: zavřeno
St a Pá: 11.00 – 19.00 h
Čt: 11.00 - 21.00h
So a Ne: 10.00 – 18.00 h

Vstupné (platné na všechny probíhající výstavy):
Dospělí: 180 Kč
Studenti, děti od 12 let, senioři od 60 let: 90 Kč
Rodinné vstupné (2 dospělí, 2 děti do 18 let): 300 Kč
Školní/skupinové vstupné: 60 Kč

Hodnocení: 100%

Další informace: http://www.dox.cz/cs/vystavy/plakat-v-souboji-ideologii-1914-2014

Foto: Centrum současného umění DOX

( 0 hlasů )

 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

V Etiopii se ve mně zrodila ta pravá vášeň pro fotografování

archiv Monika Navrátilová perex„Focení lidí mě naplňuje a věřím, že skrze objektiv dokážeme vytvořit zvláštní propojení,“ přiznává známá fotografka Monika Navrátilová, jejíž fotografie zdobí titulní stránk...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Holešovský zámek zve na rozsáhlou výstavu regionálních výtvarníků Letní iluze 2023

letni iluze200Na rozcestí Hané a Valašska - takové je téma 21. ročníku výstavy regionálních výtvarníků Letní iluze 2023. Výstava, jejíž zahájení proběhlo slavnostní vernisáží 29. června, je k vidění v holešovském zámku až do 3. září. Určitě se nejedná ...


Literatura

Když se probudíte do mrazivého tání a v lese za humny je mrtvola

mrazive tani perexKniha je prý originálním hlasem v šedi současné krimi a já říkám, krimi obecně nevnímám šedivě, ačkoliv pravdou je, že některé příběhy si jsou tak podobné, že splývají v jeden dojem. Kate Shugaková zanechává svůj vlastní otisk v pam...

Divadlo

Říjnové novinky na Dramoxu: divácky úspěšná Korespondence V+W i dojemných 4000 dnů

KorespondenceVW 1200x1200Online platforma Dramox.cz zahajuje podzimní sezónu hned několika diváckými hity. Pokud jste v Divadle Na Zábradlí nestihli jednu z nejúspěšnějších divadelních her posledních let Korespondence V+W, můžete se na ti teď podí...

Film

Evoluce: Krotitelé sci-fi hmyzu

altFilm Evoluce se od svého vzniku v roce 2001 těší stálé oblibě a nezestárnul dodnes. I na béčkové počítačové animaci totiž můžeme vidět, jak by se život vyvíjel, kdyby nešlo o náhodu, ale jakýsi akcelerovaný záměr.

...