Richard Štipl v nově otevřené pražské galerii

Richard Štipl v nově otevřené pražské galerii

Tisk

richard stipl200Ve výjimečných prostorách nově vzniklé pražské JSP Art Gallery na Malé Straně je od 14. února do 12. dubna 2024 k vidění dílo česko-kanadského sochaře Richarda Štipla. Výstava nazvaná Cognitive Dissonance zahrnuje umělcovy plastiky a obrazy jak z poslední doby, tak i časově vzdálenější. Jsou zde i díla, která jsou veřejnosti představena poprvé. Malířská plátna odrážejí sochařskou tvorbu, a nabízejí tak nový pohled a novou perspektivu umělecké introspekce Richarda Štipla.

Richard Štipl se původně věnoval malířství a následně hyperrealistickým kolorovaným sochám, aby se později opět vrátil k malířskému plátnu. Ve svém díle se věnuje introspekci a revizi vnitřních procesů formujících vnější podobu lidského těla, zejména tváře. Pracuje především se svou podobou v určité archetypální transfiguraci psychologického zrcadlení tváře jakožto brány do vnitřních psychických i duchovních sfér.

Richard Stipl 1

„Richard Štipl ve snaze porozumět existenciálnímu tajemství sahá po historicky tradičních formách a obsah jeho díla bohatě těží z velikánů minulosti: Danta Alighieriho, Hieronyma Bosche, Franze Xavera Messerschmidta či Williama Blakea. Nejsou mu cizí ani texty kabaly, křesťanských mystiků či patristické spisy. Svým dílem nenastavuje zrcadlo pouze sobě, nastavuje je celé společnosti, a dokonce celé civilizaci. Štiplova cesta ke znovunalezení člověka vede skrze nalezení sebe sama. Cesta očistění vede skrze obnažení se, odhalení nejskrytějších poloh vlastní psyché. Na sebe nastavené zrcadlo obrací pak směrem k divákovi a stává se zneklidňujícím prorokem lidské kondice,“ říká k výstavě kurátor Jaroslaw Sebastian Pastuszak.

richard stipl2

Richard Štipl (*1968) se narodil v moravském městě Šternberk. V roce 1979 emigroval s rodiči do Kanady. V letech 1988–1993 studoval malbu na Ontario Colledge of Art v Torontu a získal prestižní kanadskou cenu Governor General’s Award (1992). Na začátku devadesátých let se vrátil do České republiky, do rodného Šternberka, kde se podílel na organizaci sympozií světového umění. Přednášel na VŠUP v Praze (2010) a New York Academy of Art (2011). Richard Štipl vystavuje po celém světě a je součástí mnoha významných veřejných i soukromých sbírek.

Richard Stipl plakat

Název výstavy: Cognitive Dissonance
Doba trvání: 14. února 2024 – 12. dubna 2024
Kurátoři výstavy: Lucia Rossi (IT), Jaroslaw Sebastian Pastuszak (PL/CZ)
Adresa: Lázeňská 287/4, Praha 1 - Malá Strana

Více informací: https://jspartgallery.cz/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Interview s Petrou Maxin - Čegiňovou

ceginova 200Petra Maxin – Čegiňová je scénaristra zo skupiny ABBA SLOVAKIA.

 

 

 

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

SLOVENSKÁ POCTA OSOBNOSTEM ČESKÉ KULTURY

zavacky perexV Českom spolku v Košiciach privítali na prelome starého a nového roka návštevníkov, ktorí fandia českému umeniu a tiež výtvarnému žánru kariportrétu. Pripravili pre nich netradičnú a zaujímavú medzinárodnú výst...


Literatura

Malý princ a planeta Slova


maly princ 200 200Nová dobrodružství inspirovaná nesmrtelným příběhem Antoina de Saint Exupéryho, Malý princ a planeta slova, s bonusem krátkého příběhu Malý princ, jak ho vidí Jerome Jouvray, slibuje dobrodružství blonďatého od...

Divadlo

Příhody lišky Bystroušky. Slavnostní otevření Janáčkova divadla po rekonstrukci

LB perexDalší fáze rekonstrukce budovy Janáčkova divadla je ukončena. Kolik se ozývalo škarohlídů, že se to k výročí sta let republiky nepodaří. Avšak 17.11. byl zahájen Mezinárodní hudební festival, věnovaný dílu Leoše Janáčka, právě operou, která zazněla ...

Film

13.ročník festivalu krátkého filmu: snímky (ne)jen pro náročné diváky

sff perexLetos proběhl v pražských kinech Světozor a Pilotů ve dnech 17.-21.1. 2018 v pořadí již  13. ročník festivalu krátkých filmů, který nabídl to nej pro filmové fajnšmekry z řad české i mezinárodní tvorby.

...