Pavel Šporcl a Gipsy Way Ensemble: Gipsy Fire

Pavel Šporcl a Gipsy Way Ensemble: Gipsy Fire

Tisk

gip 200Supraphon vydal další cikánské hudbě věnovaný hudební disk jednoho z nejznámějších českých houslistů Pavla Šporcla. Po úspěšném Gipsy Way z roku 2008 přichází Gipsy Fire.

 

 

Gipsy Fire je výsledkem spolupráce Pavla Šporcla s kapelou Gipsy Way Ensemble (Nikola Sléz, Zoltán Sándor, Ján Rigó, Tomi Vontszemü) a vynikajícím slovenským akordeonistou Vojtechem Szabó. Společný projekt je realizován řadou úspěšných vystoupení, která pokračují v rámci Gipsy Fire – Generali Tour 2014 (seznam českých a moravských koncertů uveden níže). Část z energie koncertů je uchována právě na nově vycházejícím albu, které se může krom jiného pochlubit i tím, že bylo nahráno živě.  

Pro všechny je připravena další muzikální procházka temperamentní krajinou cikánské hudby, s jejíž rozmanitostí se posluchači mohli seznámit také na předchozím hudebním disku Gipsy Way - pod ním však kromě Pavla Šporcla byla podepsána také cimbálová skupina Romano Stilo. Již první výběr vynikal snahou o překročení stereotypů a zkostnatělých hranic v hudebním kánonu; díla slovutných klasiků se setkávala s lidovou tvorbou. Ani na albu Gipsy Fire není cikánská hudba prezentována jako klišé, či romantická kulisa, ale jako ozvěna specifického pocitu, se kterým lze k hudbě jako takové přistupovat, pocitu, který do jisté míry odráží touhu po nespoutaném životě. K tomu odkazuje také titulní, autorská skladba Pavla Šporcla.

gip 1

 

Playlist nabízí geograficko-kulturní směsici, od kousků evokujících rytmy čardášů a verbuňků až po známé filmové (a muzikálové) melodie. Výběr 12 skladeb otevírá „vážný“ Johannes Brahms, dále se však prostoru dostává mladším skladbám. Mezinárodního ducha symbolizuje např. tvorba maďarského houslisty Bély Babaie, muže, který ve Spojených státech proslul jako nepřekonatelný interpret cikánských melodií. Krom děl pevně spojených se zvukem tklivých houslí však na Gipsy Fire nalezneme i skladby, jejichž cikánská duše je ukryta jinde než v původu a životním stylu autorů, či interpretů. Ave Maria průkopníka argentinského nového tanga, Astora Piazolly, připomíná význam interpretace a jedinečnost cikánského stylu. Naprosto nový rozměr získávají filmové evergreeny Vladimira Cosmy, jejichž originální aranžmá zní na první poslech sice trochu nezvykle, ale velmi podmanivě. Výběr pak téměř symbolicky uzavírá kompilát písní z nadčasového muzikálu Jerryho Bocka Šumař na střeše, s námětem reflektujícím otázku jinakosti a tolerance mezi odlišnými kulturami.

Gipsy Fire určitě nezklame žádného milovníka smyčců, ani obdivovatele populárního českého virtuosa. Může také nenásilně otevřít dvířka ke klasické hudbě i těm, kterým se k nim dosud nepodařilo nalézt tu správnou cestu. Gipsy Fire je důkazem, že i vážná hudba může být plná spontaneity, a že i lidové písně v sobě mohou ukrývat krásu dokonalé harmonie.

Hodnocení: 86 %

Pavel Šporcl: Gipsy Fire
vydal Supraphon, 26. září 2014
www.pavelsporcl.com
www.supraphon.cz
 
Gipsy Fire – Generali Tour 2014
PAVEL ŠPORCL A JEHO GIPSY WAY ENSEMBLE
host programu: Vojtech Szabó – akordeon

30.11. Olomouc
1.12. Hradec Králové
2.12. Praha (Lucerna)
4.12. Ostrava
7.12. České Budějovice
8.12. Brno
9.12. Zlín
18.12. Plzeň
19.12. Teplice

www.facebook.com/pavelsporcl
www.pavelsporcl.cz

Fotografie převzata od: Supraphon ( www.supraphon.cz

( 1 hlas ) 


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Daniela Choděrová: Divadlo a kreativní práce jsou mojí bytostnou součástí

Daniela Choderova perexJe dvojnásobnou mistryní ČR v pole dance, což je tanec na tyči. Na scéně vystupuje ve vtipné komedii Cavewoman a je to podle ní jedna z nejlepších hereckých zkušeností. Vyzkoušela si také psaní scénářů a kromě divadla milu...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Rozhodla se zalhat nejlepší kamarádce. Jaké to bude mít následky?

Nejlepsi kamaradky perexElizabeth a Bry nemají vůbec nic společného. Jsou jako den a noc, ale jejich přátelství překvapivě funguje. Jsou nejen nejlepšími kamarádkami, ale jsou si i navzájem kmotrami svých dcer. Pro obě je největší prioritou bezp...

Divadlo

Zhudebněná biografie překrásného děcka

200divDo Hradce Králové soustředila své tvůrčí síly dvojice Baláš - Brousek, aby v originálním zpracování mohla na scéně Klicperova divadla znovu ožít smyslná blondýna s ještě smyslnějšími iniciály.

...

Film

Gradující drama Znovu a jinak. Najdete se v něm.

altCo je v životě nejdůležitější? Jít si vždy za svým snem i za možností tvrdého pádu nebo uspokojení z fádního života? Poslední film Jasona Reitmana nás zavádí do města Minneapolis v Minnesotě za Mavis Garyovou (Charl...