Tomáš Průša přichází s debutovou deskou Černá a bílá

Tomáš Průša přichází s debutovou deskou Černá a bílá

Tisk

cerna a bila200Aktuální finalista festivalové přehlídky Blues Alive Aperitiv 2022 vydává, po několika EP, debutové album s názvem Černá a bílá, na které si přizval řadu velmi zvučných muzikantských jmen. Na albu je 10 skladeb, kde je Tomáš autorem textů i hudby. Křest proběhne 30. 5. 2022 v Malostranské besedě v Praze.

 

 

Kromě skvělé kapely ve složení Jan Sládek - kytary, Michael Nosek - bicí, Jan Neruda - basa a Ondřej Kříž - klávesy, harmonika, se na nahrávce desky objevili muzikanti z okolí kapely Druhá tráva: Luboš Malina - banjo, Josef Malina - housle a Luboš Novotný - dobro. Tomášův zpěv skvěle doplnila Jana Zenáhlíková a to zejména v titulním duetu Černá a bílá. Známý pražský DJ Mr. Ultrafino alias Daryl Baalki se pak postaral o zcela nečekaný remix skladby Váhám.

Tahle deska vznikla vlastně díky karanténě a nemožnosti hrát před publikem,“ říká Tomáš Průša a dodává: „Natočili jsme s Honzou Sládkem hrubá dema a řekli si, že to půjde. Tu desku jsem ale chtěl dělat s producentem, který by nám pomohl nejen se zvukem, ale i s celkovým výrazem písniček. Volba padla na Mishana Pajdiaka, který stojí za produkcí skupin jako Alvik, Divá Bára, Mirek Kemel nebo Pavol Hammel a další.“

Na desce se představují osobité texty zabalené do pestrého hudebního materiálu. Najdeme tam rockový sound stejně jako tradiční blues, ale i skladby s nádechem jazzu nebo country. První ryze rockový singl Geronimo vyšel už 29. 4. na všech digitálních platformách a je podpořen i výrazným lyric videem.

„Vůbec by mne nenapadlo, s kým se díky téhle desce hudebně potkám. Ať už jde o muzikanty, nebo lidi ze studia, tak co jméno, to dneska pojem, ne-li přímo legenda,” dodává Tomáš Průša ke skladbě spolupracovníků, kteří se na desce podíleli.

Deska vznikala ve studiu Sono za dohledu Milana Cimfeho a Adama Karlíka. Následný mix a mastering už měl plně v ruce Mishan Pajdiak.

cerna a bila

Tomáš Průša - BIO

Tomáš je zpěvák a písničkář, který píše už od mládí. Začínal jako čistokrevný folkař, ale postupem času jeho hudbu ovlivnily i další žánry jako rock, blues, nebo country. V roce 2022 se stal finalistou prestižní mezinárodní soutěže Blues Alive Aperitiv.

První veřejné vystoupení a nahrávky absolvoval s folkovým triem M.A.T.A v roce 1993. Nicméně pak se téměř dvacet let hudbě vůbec nevěnoval. Až v roce 2013 vznikl comebackový projekt Rock Folk People, se kterým vydal i stejnojmenné EP. V roce 2016 následovalo EP projektu Andband. V roce 2020 vydal už jako Tomáš Průša Band zatím poslední EP, které sklidilo pozitivní recenze titulů jako Headliner nebo Music Server.

cerna a bila prusa


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Básník Michal Talo: „Chcete-li vydat knihu, musíte si být jistí“

rok vepre michal 200Několik zvídavých otázek jsme položili mladému básníkovi Michalu Talo, který je autorem originální a osobité poezie skrývající se ve sbírkách Perly sviním, Jinak řečeno a Rok vepře

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...


Literatura

Pozor na sovu, která nehouká

sova200První detektivka Samuela Bjørka vyvolala obrovskou senzaci. Aby taky ne! Silný příběh s mnoha zápletkami a rozuzlením, které vyrazí dech, to každý autor hned na poprvé nezvládne. Jenže teď přichází další kniha, další díl a s ním spojená velká očekávání. J...

Divadlo

Blackbird

200divNárodné divadlo uviedlo 18. októbra v divadle Kolowrat v Prahe hru Blackbird podľa námetu Davida Harrowera. Hlavné postavy si zahrali Jiří Štěpnička ako Raymond a Jana Pidrmanová ako Una a vedľajšiu postavu dievčaťa stvárnila Matylda Blattná.

...

Film

Jiný příběh Sněhurky a sedmi trpaslíků

snehurka jiny pribeh plakat200Novodobé návraty k němému filmu a jeho poetice se zpravidla vyznačují nějakým ozvláštněním, které odůvodňuje užité postupy - zpravidla postřehneme laskavě ironizující náhled, pracující s obvyklými klišé zvolené...