Kapele BraAgas vyšlo nové CD Bestiále

Kapele BraAgas vyšlo nové CD Bestiále

Tisk

bragas 200Dvě ceny Anděl, třetí místo v prestižním mezinárodním žebříčku World Music Charts Europe, desítky koncertů u nás i v zahraničí, pět vydaných alb i EP. To jsou BraAgas. Důvodů k rekapitulaci najdeme více, BraAgas se ohlídnou za uplynulými roky vydáním Bestiále - výběrem toho nejlepšího ze zveřejněných nahrávek.


„Tento výběr bereme jako takový dárek pro naše fanoušky. Na scéně se pohybujeme třináct let, některá starší alba už jsou v podstatě vyprodána a lidé, kteří si kupují naše desky přímo na koncertech, si o něco podobného říkali už dlouho. A nám odpadne Sofiina volba, když se ptají která z desek je ta nejlepší a kterou si mají vybrat :-)“ dodává s humorem sobě vlastním frontwoman Kateřina Göttlichová.

22 písní zaplnilo téměř celé CD, skladby byly znovu smíchány a dostaly nový mastering. CD vychází v exkluzivním digipacku na jehož tvorbě se podílela výrazná malířka své generace, Alběta Josefy.

BraAgas je převážně ženská kapela interpretující lidové písně z celé Evropy v originálních aranžích. Roku 2009 vydali Tapas, které získalo ocenění „Anděl“ v kategorii world music, roku 2012 desku Fuerte, která byla na toto ocenění nominována a o dva roky později album Yallah!, opět se ziskem ocenění „Anděl“ za world music. V roce 2018 kapela vydala album „O ptácích a rybách“, které se dostalo v červnu 2018 až na 3. příčku v mezinárodním world music žebříčku World Music Charts Europe.

Bragas1

Významnou část repertoáru BraAgas tvoří sefardské písně, skandinávský a balkánský folklor, libují si v "liché" rytmice a zpěvné melodice. Na posledním albu „O ptácích a rybách” se kapela zaměřila i na lidové písně z Moravy. BraAgas se ve svých úpravách lidové hudby snaží využít rozmanitosti původu jednotlivých písní, zajímavý zvuk dodávají etnické a historické nástroje, nad kterými se vznášejí skvělé ženské vokály. Vystoupili na předních festivalech jako Colours of Ostrava, MFT Zlatá Praha, Rainforest world music festival, EBU Folk Festival v Kolíně nad Rýnem, nebo festival Sur Jahan v Indii.

Křest Bestiále proběhne 2. září v pražském prostoru Gauč ve Stromovce, během večera zahrají všichni současní i bývalí hudebníci, kteří BraAgas prošli.

bragas album

Bestiále
Interpret: BraAgas
Datum vydání: 17.7.2020

Více informací: https://bit.ly/braagasindies


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

10. díl seriálu Březen, za kamna vlezem – nejlépe s knihou (tištenou, elektronickou, audio)

10 BMC perexBřezen býval měsícem knihy, starší ročníky si to dobře pamatují. Asi i v dřevních dobách býval touto dobou propad prodejů (i když se na ně asi tenkrát tolik nehrálo) a tak byl jarní měsíc vybrán jako vhodný ku čtení. Na nějaký čas nám, milovník...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Lovecraftova družina: Horor u Všech svatých

lovecraftova-druzina 200Bojíte se rádi? Máte rádi klasické horory a mystiku H. P. Lovecrafta? Pokud ano, vydavatelství XYZ vydalo v říjnu knížku přesně pro vás a vaše lekavé choutky! Britské duo Stephen Jones a John Llewellyn Probert čerpalo z ...

Divadlo

Lávka River Stage: nový rozměr divadla

Lavka River StagePosledního červencového dne startuje již třetí ročník originálního divadelního projektu na řece Vltavě Lávka River Stage. Pódium na hladině řeky, noční osvětlení a zajímavé vizuální zážitky už mají svou tradic...

Film

Rosemary má děťátko – hororová klasika, která nezklame
ImageKam až sahá láska matky k dítěti? Je pro něj schopna obětovat i svůj život? Klasika mezi filmovými horory s příznačným názvem Rosemary má děťátko vychází začátkem února na DVD.

...