Dave Grohl je báječný Vypravěč

Dave Grohl je báječný Vypravěč

Tisk

dgrohl 200Po internetu běží nadšené reakce na první knihu slavného hudebníka Dave Grohla. I naše redakce se na tuto biografii zblízka podívala. A asi netřeba otálet s tím, že knihu prohlásíme literární senzací roku.

 

Koronakrize, kromě jiného, nás všechny donutila zpomalit, věnovat se věcem, na které jsme obvykle neměli čas nebo jsme je odkládali. A kniha Vypravěč je jedním z takových projektů. Dave Grohl zamýšlel vydat knihu vzpomínek už dlouho, ale nabitý hudební a rodičovský život mu nedával možnost tento sen realizovat. Pak ale přišla téměř nekonečná řada lockdownů a na svět pomohla i této knize.

Nejzásadnější momenty a neuvěřitelná setkání 

Určitě nečekejte žádnou nudnou řadu faktů z Daveova života. Jedná se spíše o ty nejzásadnější momenty a především neuvěřitelná setkání s hudebními vzory a idoly, která formovala jeho hudební nadhled.

Přestože Davea znám od celkem útlého věku, neměla jsem nutkání si o něm zjišťovat podrobné informace, a tak jsem se i přes dlouhou osobní historii spjatou jak jinak než s Nirvanou a čtení hudebních časopisů v teenagerovském věku, i já dozvěděla o spoustě zajímavých a překvapujících událostí.

Musím uznat, že styl psaní je tak přirozený, že máte pocit, jako by autor vedle vás seděl a prostě vyprávěl jednu šílenou historku za druhou.

Co určitě obdivuji je, že svůj život nijak nepřikrášluje, vidí se dost realisticky a nedělá ze sebe něco, co není. Věřím, že spousta jiných by si pravdu trochu poupravila, aby třeba nepůsobila trapně, toho se Dave očividně nebojí.

Čeho se taky nebojí, je používání peprnějších výrazů, ale jestli čtete tuhle knihu a vybrali jste si ji dobrovolně, zřejmě váš jemnocit nepotrápí. Na druhou stranu poslední dvě kapitoly jsou tak dojemné, že se někteří z vás jistě neubrání slzám.

Peprnější výrazy váš jemnocit asi nepotrápí, slzám se však nejspíš neubráníte

Kniha je jen výběr těch nejzásadnějších dosavadních momentů. Na konci Dave slibuje, že se chystá podělit o další detaily své životní dráhy. Zcela jistě by se v další knize věnoval náhlému úmrtí nejlepšího přítele a parťáka z Foo Fighters Taylora Hawkinse. Až v sobě alespoň zčásti zpracuje tuto tragickou událost, věřím, že najde sílu se s námi podělit o další kapitoly ze svého naprosto neuvěřitelného života.

dgrohl

 

Vypravěč/The Storyteller 
Autor: Dave Grohl
Překlad: Michal Čermák
Žánr: biografie a memoáry
Nakladatelství: Pangea
Rok vydání: 2022
Počet stran: 384

Hodnocení:  100 %             

Zdroj foto: www.kosmas.cz  

( 0 hlasů ) 


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Pro herce je největší trest, když nehraje, anebo hraje málo a malé role, říká Naděžda Chroboková-Tomicová

nadezda perexFilmové, respektive televizní publikum, si ji může pamatovat z filmu Nuda v Brně nebo nejnověji ze snímku Rudý kapitán, ze seriálů Strážci duší a Ordinace v Růžové zahradě. Avšak mnohem výrazněji na sebe Naděžda Chroboková-Tomicová upozornila nejednoznačnou pos...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Meg Masonová: Trýzeň a touha

Trýzeň a touhaGillian Andersonová této knize propadla. Vtipný román o hledání vlastní diagnózy ženou, která píše do online magazínu a krutě vyštvala svého muže, nakonec i sebe samu ze svého života. Co s tím? Ten emoční tobogán může znát spousta přetížených žen. Marta vám prostě bude sympa...

Divadlo

Nejznámější příběh lásky všech dob – Romeo a Julie v podání Baletu Národního divadla se v září vrátí do Státní opery

Romeo a JulieNejznámější příběh lásky všech dob, velké a nadčasové milostné téma, to je příběh Romea a Julie, který v baletním ztvárnění choreografa Johna Cranka uvádí Bal...

Film

Proměny filmového vyprávění

film perexPro vnímavější diváky narozené dříve než v 80. letech nebývají vrcholem filmového umu ani tak ohromující trikové efekty a formálně bezchybná klipovitá vypravěčství, nýbrž soustředěná výpověď o světě, v němž žijeme. Filmaři se odjakživa pokoušeli "něc...