Od diska k pirátským baladám a zpět

Od diska k pirátským baladám a zpět

Tisk

zivo 200ŽIVO je nové jméno prověřené folkrockové kapely a její nové album nese název Morytáty a romance. Formace kolem písničkáře Ivo Cicvárka, kapela Velký svět (nominovaná na Anděla za první stejnojmenné album), zkracuje název a proměňuje se na ŽIVO. A hned nabízí nahrávku s náladou, jako když se nad ránem u hořící pneumatiky potká starý tramp s folkařem a hiphoperem, pustí si na otlučeném magneťáku rockovou klasiku a ryvolovky a zalomí palec, až praskne kost. Na albu hostovalo patnáct dalších muzikantů a zpěváků jako jsou Robert Křesťan, Norbi Kovács, Markéta Tulisová, Lada Šimíčková či Pavel Čadek.

 

Dá se sloučit nálada starých táborákových odrhovaček s baladickou poezií i hudbou, která využívá našlapanou rytmiku, elektronické zvuky i barvu akustických nástrojů? Během jara a léta 2022 vznikla deska temná a zároveň zábavná jako opuštěný tunel, kde někdo ukradl pražce a místo nich položil hrábě. Ale každý správný tunel končí světlem, i když se může zdát, že to je jen blikající displej téměř vybitého mobilu.

Morytáty a romance přinášejí 11 folkrockových příběhů, na jejichž pozadí tu a tam problesknou jiné hudební styly, které měl Ivo Cicvárek rád od dětství dodnes. Ačkoliv výsledný zvuk Morytátů je současný, pozorný posluchač může postřehnout disko náladu osmdesátých let, rockové sedmdesátky, ale i divadlo Semafor, dotek moravské baladiky - nikoliv však nápodobu lidovek! - i návrat až do 19. století k Nerudovi či francouzské poezii.

CD verze je navíc rozšířena o bonusovou píseň Do tváří, která vznikla korespondenčním nahráváním v době prvního covidového lockdownu.

Zvuk je primárně definován souhrou klavíru, kytar, samplů (Ivo Cicvárek), precizních bicích (Radim Grünwald), a baskytary (Jakub Lutner). Na desce hostuje řada dalších muzikantů: od zpěváků jako je Robert Křesťan a Darek Neumann ke zpěvačkám Markétě Tulisové, Veronice Bartošové a Ladě Šimíčkové. Brilantní kytarou přispěl Norbi Kovács a zvukem Hammondových varhan Jakub Zomer. Nechybí ani Pavel Čadek a jeho violoncello, cimbálem přispěl Michal Grombiřík, akordeonem Nikolaj Petruk. Celkově se na albu včetně CD bonusu podílelo 18 hudebníků!

zivo kapela

Nahrávka vznikla pod dohledem Michala Šindeláře a Jakuba Šimáněho (mix) ve špičkovém studiu Svárov a několika dalších studiích. O výsledný mastering se brilantně postaral Broněk Šmíd.

ŽIVO, Ivo Cicvárek a jeho parta opět dokazují, že český progresivní folk-rock může směle fúzovat s elektronikou a hledat nové výrazové možnosti. Ostatně i pro Iva tahle deska znamená úkrok stranou od klasické písničkářské osobní formy. Písně na Morytátech a romancích mají různé vypravěče, jsou výrazně epické, a osobní zkušenost, na kterou dříve Ivo jako autor sázel, je v mnohých písních schována až do druhého či třetího plánu. Seběhly se všechny příběhy tak, jak o nich ŽIVO zpívá a hraje? I kdyby ne, stát se takto mohly…

Ivo Cicvárek: „Léta jsem přemýšlel o vinylové dece, do které se otisknou klukovské noci u táboráků, pirátské písničky a staré krváky. Zároveň jsem ale nechtěl, aby se jednalo o trampskou dřevní nahrávku, víc mě zajímalo převést tenhle baladický pocit nejen do folk-rocku, ale třeba až do elektronického diska. A roky jsem měl strach pasovat se do role vypravěčů některých příběhů. Trochu jsem zestárl, a kde jsem cítil jiný hlas, pomohli mi hudební přátelé. Tak si tenhle úkrok do tmy užijte tak, jak jsme si ho při psaní, na zkouškách a ve studiu užili i my! Koneckonců, proč by to, co je černé, nemohlo být zároveň i zábavné.“

Vychází u Indies Scope

zivo cover

Více informací:

www.instagram.com/zivo_kapela
www.facebook.com/zivo.ivocicvarek
www.zivo.info
www.ivocicvarek.cz
www.youtube.com/channel/UChGTe8s89YLiHw6ci5Rzx7A


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Nechte se nalákat na Přehlídku netradičního filmu do Mladé Boleslavi

200fPřehlídka netradičního filmu se bude konat 26. až 28. září v Mladé Boleslavi a nabídne balkánskou kinematografii. Na naše zvídavé otázky nám u této příležitosti odpověděl Jan Černík, supervizor a vedoucí produkce festivalu a hlavní dramaturg Jan Gál.

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Desetiletá Julie a nejen její slovíčkové sny

200litTřetím titulem Petry Dvořákové je půvabná knížka pro malé čtenáře. Autorka se naprosto dokonale vžila do myšlení desetileté Julie, která je nesmírně zvídavá, zvědavě pozoruje okolí a snaží se uchopit a pochopit svět dospělých. Odevšad na ni „útočí“ slova –...

Divadlo

Hodně smutná „road-movie“

rumuni perexKdyž si v televizním programu nebo u anotací filmů přečtete „road-movie“, obvykle to je bláznivá (ne moc kvalitní) komedie plná alkoholu a těžko uvěřitelných situací. Co se ale stane, když si tento žánr vezme d...

Film

Láska bez bariér - romantická komedie, kterou musíte vidět

laskabezbarier-perex-novyJocelyn (Franck Dubosc) je úspěšný a bohatý podnikatel a nenapravitelný sukničkář. Aby ženu okouzlil, používá osvědčené postupy: vytahuje se, přetvaruje se a především neustále lže. Když jej nová he...