Výstava Street Life v Napa galerii se toulá v uličkách feťáků

Výstava Street Life v Napa galerii se toulá v uličkách feťáků

Tisk
Image“Celek se skládá z detailů..” říká fotograf David Těšínský, který momentálně vystavuje v pražské Napa galerii, finišuje se závěrečnými přípravami na další samostatnou výstavu a plánuje spoustu dalších zajímavých projektů.

 




Výstava s názvem Street life odstartovala 20. ledna. Pojmenování slibující momenty z ulic skutečně odráží denní realitu velkých měst, konkrétně Berlína, Paříže a Prahy. Z první zmíněné metropole jsou k vidění fotografie převážně “punkáčů”, žijících v pro nás poněkud zvláštních subkulturách. Precizně zachycené detaily přinutí návštěvníky zastavit se a zblízka si prohlédnout zachycené emoce na tvářích. Kolekce “Prodloužený víkend v Paříží” odráží ironii jednoho z nejproslulejších měst světa. Kdo kolébku módy a umění navštívil a rozhlédl se kolem sebe, tak nemohl přehlédnout žebráky a lidi bez střechy nad hlavou. Zachycené pohledy, smířlivé úsměvy i oči studené či smutné se svou absurditou z fotek říkají své. Naprosto odzbrojující a vyvolávající husí kůži jsou ještě o to více snímky, kde jsou i dětská hladová kukadla. Ovšem největší syrovost je zachycená v našem hlavním městě.

Image

Každý je zná. Feťáky potulující se uličkami. A každý se jim raději obloukem vyhne. Ale David Těšínský ne. Podařilo se mu proniknout do skupinky lidí, jež propadli drogám a zachytit je v momentech tak intimních a zároveň hrůzostrašných. Něco jako upřímná zpověď beze slov zaujímá nejrozsáhlejší místo na výstavě. A také má proč. Bolestná realita lidí, kteří jsou nám tak vzdálení, se na moment rozplyne a pohled skrz fotografii nám dovolí hádat, co se skrývá v očích aktérů. Nejednomu proběhne mráz po zádech při pohledu na ztrápené postavy, na bezmocnost v úsměvech na snímcích a nad štěstím, které se dostává v dávkovaných porcích. Přistoupíte-li k fotografii blíže, možná ještě ucítíte vůni místa, kde byla pořízená, protože do detailu zachycené emoce jsou neskutečné.

Image

David Těšínský se bez váhání dá označit za naději fotografie v sociálním dokumentu. Většina jeho vrstevníků studuje na vysokých školách či se rozkoukává v prvním zaměstnání a možná sní, že jednou vyrazí do světa objevit jiné kultury nebo si odpočinout na pořádné dovolené. Tenhle fotograf ale sny vynechal a po skončení školy se vydal rovnou za oceán. A cestoval dál, poznal už třeba i Indii, Nepál, Ukrajinu. Podíval se za hranice české představivosti a s odvahou se vrhl do zachycení reality jiných mentalit, které jsou pro nás spíše raritou. S foťákem v ruce se noří do světa, kde jsou každodenní problémy běžné společnosti naprostou malicherností, beze strachu, s vysokým uměním v krvi. A tohle všechno je v jeho fotografiích vidět, možná právě proto je nelze přejít a zůstanou vám uložené v hlavě.

Image

Street Life je ke zhlédnutí a snímky ke koupi do 13. února. S koncem této výstavy startuje nová, tentokrát v Nota Bene, která potrvá zhruba měsíc. Tematicky je usazena do východních zemí. Nepál, Indie a Ukrajina ukážou, co všechno se objevilo v hledáčku. Kromě připravované výstavy David pracuje na dalších projektech a vytyčuje si další cíle svých cest. Vzhledem k tomu, že už procestoval vyjma Austrálie všechny kontinenty, tak s jeho poznávacím tempem brzy bude muset návštěvy opakovat. Ale stále jsou země, které ještě nenavštívil. Uvažuje o Kambodže a Vietnamu. Také pracuje na fotografiích, které doplní sbírku poezie "Cruor Bestia" Miroslava Sosoje a především na výstavě v Paříži.

“Žijeme v době, ve které žijeme a všichni mají svůj prostor na uvědomování a rozhodování. Vždy je čas pro změnu. Třeba právě teď.” Nezbývá, než souhlasit. Za nezávislého umělce se dnes považuje leckdo. S talentem to bývá už horší a s odhodláním bojovat proti předsudkům, nastavenému sytému a konvencím o to více. Naštěstí jsou skutečně lidé, kteří zážitek umí předat dál a zprostředkovat (nejen) emoce. David Těšínský je důkazem a jeho umění stojí za to!

Zdroj foto: archiv Davida Těšínského

 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Ostravská babská kapela Kapriola vydala CD Rebellion, houslistka Dona Michelle i sólovou desku

Kapriola CD (2)

Na Moravě jsou hezké a muzikální holky. Známá ženská rocková kapela Kapriola v průběhu doby kovidové změnila své osazenstvo, natočila nové album Rebellion a hlavní protagonistka kapely Dona Michelle má ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Máte brouky v hlavě? Pak The Beatles hraje!
ImageSkupina The Beatles (v překladu Brouci) byla, je a bude světově známá skupina pocházející z Liverpoolu. Tvořili ji čtyři členové John Lennon, George Harrison, Ringo Starr a ...

Literatura

Jiskřící román plný erotiky, nečekaných zvratů, lásky i nenávisti

Schody do nebeskeho pokoje200Dvoudílný román Lubomíra Müllera Schody do nebeského pokoje se odehrává na sklonku šedesátých let. Převratná doba plná očekávání, byla zakončena vstupem vojsk Varšavské smlouvy na území republi...

Divadlo

Talentovaní ochotníci si dali dostaveníčko na kroměřížském divadelním festivalu

divadlo200Celkem sedm inscenací se představilo ve dnech 18. - 21. května v rámci 16. ročníku Divadelního festivalu Ludmily Cápkové v Kroměříži. Vedle toho proběhlo pár doprovodných akcí – křest knižní publikace 70 let divadelního spolku v Kroměříži, koncert sk...

Film

Lidé podpořili snímek o bratrech Mašínech. První klapka padne už na začátku srpna

masin 200Celovečerní snímek o bratrech Mašínech režiséra Tomáše Mašína, scénáristy Marka Epsteina a producenta Petra Bílka dostal zelenou. Lidé tvůrcům v crowdfundingové sbírce na portálu HitHit.cz na jeho výrobu poslali více než jeden a půl milionu korun. V t...