Terminátor 2: Zničí nás umělá inteligence?

Terminátor 2: Zničí nás umělá inteligence?

Tisk

terminator 2 schwarzeneggerV roce 1991 se Američani přestávají mazlit s filmovými efekty a i když na to nemají pořád to nejlepší vybavení, na film Terminátor 2: Den zúčtování se dá koukat dodnes. Leckomu ukápne nostalgická slza, ale hlavní výhodou filmu i příběhu je jeho téměř bezchybné zpracování.

 

Hned v úvodní scéně se nacházíme ve válce budoucnosti. Poslední bojová technika s lidskou posádkou útočí na inteligentní automatizované robotické mašiny. Umělá inteligence - systém Skyline se totiž rozhodl vyčistit planetu od všeho, co by mohlo ohrožovat jeho existenci. Zajímavé je, jak s odstupem času ony modely robotů vypadají. Počítačovou grafikou zhýčkaného diváka může zvláštní plasticita modelů odradit, ale má v sobě něco živočišného. Tenkrát neexistoval ještě ani Windows, a tak si museli umět tvůrci poradit, jak to jen šlo.

Zpátky v přítomnosti hraje mladý kluk John Connor se svým kámošem na čtyřbitovém automatu Galaxian a podobné primitivní blbosti, kterými se tenkrát zabíjel čas. Teleportovaný robot (Arnold Schwarzenegger), maskovaný jako člověk, je v té době vážně něco nečekaného.

terminator schwarzenegger

Nehledě totiž na katastrofální zprávu a směr, kterým se příběh ubírá, těží film už dlouhá léta z něčeho úplně jiného. Prakticky v každé scéně nám ukazuje ohromnou informační rezervu mezi realitou dnešního dne a naprosto všední realitou budoucnosti. Ta sice dokáže být fantastická, ale s postupným polidšťováním Terminátorova osudu dospívajícím Johnem se ke konci filmu jeví už jinak.

Jak je možné, že se mladý kluk dozvídá takové věci a má u sebe robota z budoucnosti? John Connor je v budoucnu vůdce jakéhosi odboje, který systému Skyline neustále zatápí. A tak se vysílá do minulosti vyspělý, napůl tekutý zabiják, který ho má zavčas zlikvidovat. Jenže John dostává i svého bodyguarda.

terminator schwarzenegger

Ideální příležitost pro vylomeniny. Nechává ho skákat na jedné noze, poučuje ho o tom, jak je zabíjení špatné. Jeho vlastní Terminátor je tak trochu opožděný a neumí ani mluvit sprostě, natož myslet jako člověk. Trošku připomíná dobráckého autistu s nadlidskou supersilou. A možná proto si získává své sympatie.

Po sérii brutálních honiček se chystají k útoku. Daří se jim úspěšně likvidovat první prototypy inteligentních čipů, z nichž má zanedlouho vzniknout právě systém Skyline. Přátelství, které mezi robotem a budoucím vůdcem odboje vzniklo, se ukončuje opravdu jen s těžkým srdcem. Scéna sebevraždy Terminátora, dobrovolně klesajícího do bazénu rozpáleného kovu, aby zlikvidoval poslední známky umělé inteligence na Zemi, má něco do sebe.

Byl to od tvůrců dobrý nápad, protože je John i všichni okolo něj prezentovaný sice jako grázl, ale zároveň jako nějaký druh hipíka. Kdyby bylo vrcholem velkofilmu ono pseudopolitické téma vraždícího a chladného řídicího systému, nemohl by nic moc zajímavého nabídnout, protože jak sami tušíme, bojovat proti pokroku nemusí být cesta tím správným směrem.

terminator 2 bluray

Terminátor 2: Den zúčtování / Terminator 2: Judgment Day
Francie/USA, 1991, 137 minut
Žánr: sci-fi / akční / thriller / drama
Režie: James Cameron
Scénář: James Cameron
Hrají: Arnold Schwarzenegger (Terminátor T-800), Linda Hamilton (Sarah Connorová), Edward Furlong (John Connor), Robert Patrick (T-1000), Earl Boen (Dr. Peter Silberman), Joe Morton (Dr. Miles Bennett Dyson), S. Epatha Merkerson (Tarissa Dysonová), Castulo Guerra (Enrique Salceda), Jenette Goldstein (Janelle Voightová), a další
Hodnocení: 60%
Na DVD a Blu-Ray vydává Magic Box

Zdroj foto: Magic Box


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Saxofonista Milo Suchomel pokrstil svoj tretí album „... chcem robiť filmovú hudbu. Čakám na ponuky režisérov, kedy ma už konečne oslovia...“

Suchomel Rozh perexMilo Suchomel pokrstil 27. apríla svoj nový album Jazz In The City v priestoroch klubu Babylon v Bratislave. Patrí nielen medzi popredných hudobníkov na jazzovej scéne...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Divoká dvojka? Spíš potřeštěná

divoka dvojka 200Skvělou komedii, u které se od srdce zasmějete, najdete poslední dobou horko těžko. Nicméně se filmaři neustále snaží takový film natočit. Reese Witherspoon v jedné z hlavních rolí by mohla být pozitivní známkou úspěchu, ale…


Literatura

O mládí v Kundomočálu

vittula200Popmusic z Vittuly byla ve Švédsku vydaná v roce 2000. Už tehdy vyvolala velký rozruch. Čtenáři příběh považují za skvělou ukázku severského magického realismu. Knihu letos v češtině vydává podruhé nakladatelství Argo, i to určitě svědčí o oblib...

Divadlo

Největší příběh všech dob

Nejvetsi pribeh 200Hra Patricka Barlowa „Největší příběh všech dob“ (Greatest story ever told). Divadelní „road movie“ se vrací! Aneb všechny cesty vedou na Golgotu...

 

...

Film

Rosemary má děťátko – hororová klasika, která nezklame
ImageKam až sahá láska matky k dítěti? Je pro něj schopna obětovat i svůj život? Klasika mezi filmovými horory s příznačným názvem Rosemary má děťátko vychází začátkem února na DVD.

...