Podívejte se Na Jižní pól s princem Harrym

Podívejte se Na Jižní pól s princem Harrym

Tisk

jizni pol-200Vydejte se s členem britské královské rodiny princem Harrym na Jižní pól. Jeho královská Výsost princ Henry Charles Albert David z Walesu syn princezny Diany vás osobně provede nástrahami Antarktidy. Dvoudílný film kráčí ve stopách prince Harryho a mužů i žen nejen ve službách Jejího veličenstva, kteří vyrazili na nejdrsnější a nejchladnější výpravu ze všech: 335 kilometrů dlouhou cestu na Jižní pól. Uvidíte jej v premiéře v neděli 23. listopadu a o týden později, vždy od 21.00 hodin.

Na ohromujícím pozadí krajiny Antarktidy se odehrávají inspirující a dojemné příběhy zraněných vojáků ze všech koutů světa. Kamarádi ve zbrani z bitevního pole znovu spojili síly, když se rozhodli překonat svá zranění, která jim změnila životy. Odhodlání, neuvěřitelnou energii i nezdolného ducha skupiny budou těžce zkoušet nejvíce nehostinné podmínky života na naší planetě.

Britský princ Harry vyrazil na Jižní pól v rámci charitativní akce. Pochod pořádala organizace Walking with the wounded (Jdeme se zraněnými), která tak chtěla pomoci válečným invalidům. Na výpravu se vydaly celkem tři sedmičlenné expedice (tým britský, americký a společenství národů) a všechny dosáhly vytčeného cíle. Trasu, která byla delší než tři sta kilometrů, ušli za dva týdny.

Ed Parker, šéf expedice a spoluzakladatel charitativní organizace, dodává: „Vždycky jsme věděli, že to nebude snadné, ale to je to, co dělá výzvu tak vzrušující. Naším cílem bylo dokázat, že i přes zranění mohou tito mladí muži a ženy ještě dosáhnout velkých věcí. Byli jsme odhodlaní dostat všech dvanáct lidí zraněných ve válce na Jižní pól, a to jsme dokázali. Ten pocit je neuvěřitelný."

Družstvo s Harrym reprezentovalo Velkou Británii, další dva týmy Spojené státy americké a země britského Společenství (Commonwealth). V britské skupině byli vojáci a vojačky, kteří sloužili v Afghánistánu či v Iráku. V americkém týmu byl švédský herec Alexander Skarsgard známý ze seriálu True Blood: Pravá krev. Členem družstva Společenství, tvořeném veterány z Kanady a z Austrálie, byl zase anglický herec Dominic West, který hrál například v televizních seriálech The Hour nebo The Wire - Špína Baltimoru. Celkem bylo ve všech týmech 12 válečných invalidů. Někteří z nich přišli o ruku, jiní o nohu. Jeden z účastníků přišel dokonce o obě dolní končetiny a cestu absolvoval s protézami.

jizni pol2

Harry odletěl nejprve se svou skupinou do Kapského Města, odtud pak o dva dny později do Antarktidy, kde závodníky čekala aklimatizace. Účastníci expedice se potýkali s velmi silným větrem, který jim ztěžoval cestu. Podle prince ale tyto nepříjemnosti nikoho z žádného týmu neodradily. Sám Harry sloužil jako vojenský pilot v Afghánistánu, takže je na drsné podmínky zvyklý. Všechny týmy se nakonec vydaly k Jižnímu pólu společně a nezávodily.

Princ Harry říká: „Tito muži a ženy riskovali životy za svobodu, za svobodu nás všech a opět se postavili tváří v tvář tentokrát obrovské fyzické i psychické výzvě při cestě k jižnímu pólu, to jen podtrhuje jejich pozoruhodné vlastnosti.“

Pokus o dobytí Jižního pólu nebyl pro Harryho prvním velkým dobrodružstvím s charitativním nádechem. Výstup na Mount Everest mu ovšem překazily vojenské povinnosti a expedici na Severní pól musel opustit kvůli svatbě bratra Williama.

jizni pol3

Ohlasy

Daily Mail: „Tento dokument není jen oslavou hrdinství, ale přiměje vás i k úsměvu.“

Telegraph: „Přítomnost prince Harryho v tomto seriálu není jen laciným pozlátkem, ale pomáhá smysluplně vyzdvihnout mimořádné příběhy skutečných hrdinů.“

Daily Express: „Už jen účast válečných veteránů v této výpravě vypovídá o nepřemožitelném lidském duchu.“

jizni pol

Originální název: Harry's South Pole Heroes

Rok vzniku: 2014
Stát: Velká Británie
Hrají: Ibrar Ali, Guy Disney, Kate Philp, Duncan Slater, Prince Harry Windsor a další
Režisér: Alexis Girardet
Žánr: dokumentární mini série

Vysílání v ČR:
23. listopadu 21.00 Prima ZOOM
30. listopadu 21:00 Prima ZOOM


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jan Kaláb: „Na trojrozměrném graffiti i na sochách vůbec je nejdůležitější, aby byly pohledové ze všech stran. Jinými slovy, aby nevypadaly dobře jen z jednoho úhlu.“

jan kalab 200Přinášíme vám rozhovor s magistrem umění Janem Kalábem, kterého můžete znát také pod přezdívkami Splesh, Point či Cakes. Věnuje se graffiti, street artu a také velkoplošným obrazům ve městech. Taková díla můžete vidět napříkl...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Nataša Gollová dostávala role bezstarostných dívek, ale její život nebyl peříčko

natasa 200Kdyby na začátku své filmové kariéry Nataša Gollová vytvořila postavu princezny, možná by to byla ta nejněžnější a nejkřehčí princezna, jakou mohl kdy český film mít. Takovou roli však na Barrandově nikdy nedostala. Ale přece ji role éterických dívek...


Literatura

Jak se zbavit Mstivý Soni

jak se zbavit mstivy soni200V listopadu 2016 vydalo JaS nakladatelství šikovnou knížečku Jiřího Holuba s kouzelnými ilustracemi Juraje Martišky Jak se zbavit Mstivý Soni. Pokud hledáte vtipnou knihu pro děti, u které se zasmějí i dospělí, mu...

Divadlo

Báječně chytrá a jiskřivá konverzační komedie

Hvezda v pasti 200JOANNA: Vás nikdy neunavuje organizovat lidem život, komandovat je, vyžadovat jejich obdiv a poslušnost?
GARRY: Nikdy. Vychutnávám si to.

 

...

Film

Helsinská romance Karaoke blues vstupuje do českých kin

karaokeFinský režisér Aki Kaurismäki je ojedinělou postavou na poli světové kinematografie. Jeho filmy oplývající poetikou zaplivaných putyk, rozbitých půllitrů a dělnických čtvrtí dokázaly okouzlit diváky po celém světě. Se svým nejnovějším snímkem se však vydal žánrově pro něj n...