Hra Albion má silný příběh, mnohovrstevnatost i výborné herecké obsazení

Hra Albion má silný příběh, mnohovrstevnatost i výborné herecké obsazení

Tisk

albion200Návrat do krajiny svého dětství a po mnoha letech se zabydlet ve venkovském domě se zpustlou zahradou, kterou chce vrátit do dřívější podoby, to je příběh hlavní hrdinky Audrey Waltersové. Divadelní hra Mika Barletta Albion, držitele prestižního ocenění Laurence Olivier Award, měla premiéru přesně před pěti lety v Londýně – a byl to ohromný úspěch. V české premiéře ji v překladu Pavla Dominika a režii Patrika Lančariče uvedlo v sobotu 22. října Městské divadlo Zlín.

Už na samém začátku inscenace je publikum vtaženo do děje jednak příběhem a peripetiemi protagonistů, jednak postupně se proměňující samotnou zahradou. Tady musím ocenit scénografa Pavla Boráka, kterému se podařilo zaplnit nemalý jevištní prostor (pokud nepočítám nepřehlédnutelnou zídku a jedny schody) minimem nábytku a rekvizit, o to víc barvami a vůněmi. Ke kouzelné atmosféře přispívají i kostýmy (Markéta Sládečková), které herci převlékají do následujících obrazů a které lehce dotvářejí situaci za situací.

Právě tady se Audrey vrací po mnoho letech do domu svého dětství, jenž obklopuje obrovská zahrada, kdysi dílo slavného architekta Laurence Weatherguryho, a má jen jednu touhu – vrátit zahradě její někdejší slávu a lesk, zachovat kus impozantní historie pro budoucí generace a stvořit tak svůj Albion. V Londýně prodala dům a na venkově, který zná jak své boty, dokonce ji tam následuje i její manžel, se pouští s vervou do svého životního projektu.

Ovšem nesetkává se jen se sympatiemi svého okolí, to ani náhodou. Podporuje ji snad jen její manžel, i když tomu je asi fuk, jestli žije ve velkoměstě nebo ve vesnici. A pak se na scéně objeví i její dcera Zara i dávná přítelkyně Katherine. Právě jejichž setkání způsobí rozkol mezi nimi a Audrey. I když zná Katherine od vysoké školy, nikdy nešla do hloubky jejich přátelství, a vlastně nemůže ani pochopit, proč se do ní Zara zamilovala.

 albion foto1

„Silný příběh a tematická mnohovrstevnatost. To je to, co mě na Albionu přitahuje. Albion je jednou z těch her, která na půdorysu rodinného dramatu vypovídá o stavu současného světa,“ říká dramaturgyně hry Katarína Kašpárková Koišová, která potvrzuje i to, že právě uvedením této hry pokračuje zlínská scéna v jedné ze svých výrazných dramaturgických linií.

První dáma zlínského divadla Eva Daňková hraje svou šarmantní podnikatelku Audrey s přehledem a přesně. Na jedné straně je inteligentní a cílevědomá ve snaze uskutečnit svůj životní sen, na druhé straně jí chybí empatie a respekt pro své blízké. Velké role i velké téma vytvořily vynikajícím způsobem Marta Bačíková (Katherine) a Anna Randárová j. h. (Zara). Čtvrtou vynikající protagonistkou na jevišti je Markéta Holcmanová v roli Anny, její herecko-taneční kreace má silná místa.

Z dalších postav může diváky bavit zejména Gustav Řezníček (Paul Walters), Jan Leflík v postavě Laurence Weatherburyho, Štěpán Princ (Gabriel) a Helena Čermáková (Cheryl), která svým vzhledem tak trošku připomíná paní Tichou z filmové Aristokratky.

albion foto2

A resumé? Podle mého názoru je Albion úžasná hra s mnoha přesahy a v Městském divadle Zlín se dočkala perfektního zpracování. Jako první česká premiéra se může pochlubit skvělým překladem, báječným hereckém obsazením a samozřejmě režií, která má do tuctovosti či průměru hodně daleko.

Nejbližší reprízy inscenace Albion proběhnou do konce letošního roku 25. listopadu, 17. prosince a 22. prosince vždy od 19 hodin.

albion foto3

Zdroj foto: Marek Malůšek, Městské divadlo Zlín


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Monika Kopřivová: „Letošní rok patří stolním hrám, a proto věříme v úspěch titulů ‚Kouzla Vánoc‘ a ‚Jak to tenkrát bylo?‘“

monika koprivova 200Monika Kopřivová vytváří podnětné a neokoukané dárky pro celou rodinu. Začalo to právě před devíti lety, když dostala od svého téměř devadesátiletého dědečka sepsané paměti vydané v malonákladu. To jí vnuklo myšlenku, že by j...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Casting na popravu – události léta 1945 ve Švandově divadle

pankrac 200Válečné a poválečné období i po sedmdesáti letech stále láká ke zpracování mnoho umělců různých žánrů. Přece jenom tato doba s sebou přinesla naprosto neuvěřitelné situace a osudy. Jak by to vypadalo, kdyby se v jedné pankrácké cele potkaly Adi...


Literatura

Životní kotrmelce Hanky Dvorské

Zivot se mnou pekne cvici perexDalší knižní biografii ze série, kterou bychom mohli nazvat „inspirativní ženy - sportovkyně“ vydalo ve spolupráci s nakladatelstvím Euromedia Group nakladatelství Labyrint. Tentokrát dostala prosto...

Divadlo

Tereza Ramba a Eliška Křenková odehrají Amerikánku: V kleci už tento čtvrtek ze Safari Parku Dvůr Králové

amerikanka 200Další představení Amerikánky z plánované série Hrajeme pro medici se tento čtvrtek 30. dubna odehraje ve vnitřním výběhu pro hyeny ze Safari Parku Dvora Králové.

...

Film

The Words: Slova, která změní život

the words plakatŘíct pravdu, nebo žít se lží? Toto je dilema, které v menší či větší míře asi zná každý. Většinou jde jen o malé “bezvýznamné” lži. Pokud ale jde o vaši kariéru, která pro Vás znamená téměř vše, už to rozhodování není tak snadné.

...