Jsou Posedlí posedy. Znáte je?

Jsou Posedlí posedy. Znáte je?

Tisk
ImagePět přátel posedlých posedy. Předloni vydali knihu plnou jejich fotografií, vloni  představili světu originální železný stojánek inspirovaný konstrukcí posedů a co připravují letos? Nechme se překvapit.





Na seznámení s nimi je ale nejvyšší čas. Tak tedy, nezávislou uměleckou skupinu Posedlých tvoří  architekt Jakub Mareš, grafičtí designéři Jaroslav Mašek a Martin Bušek a andragožka Hana Čekanová. Dle dostupných pramenů se tato parta mladých tvůrců dala dohromady na jaře roku 2010 v plzeňském baru Anděl, aby rozčeřila stojaté vody Designbloku. Což je nejdůležitější česká akce týkající se  designu u nás. Na této prestižní přehlídce se prezentují jak zavedené mezinárodní firmy, tak noví tuzemští výrobci v oblasti designu, módy, nábytku a šperků.

A právě na Designbloku v roce 2010 na sebe Posedlí upozornili vydáním unikátní knihy s názvem Posedy, která se věnovala jedinému tématu - různým typům posedů v české krajině. Za knihu obsahující spoustu fotografií této hojně se vyskytující a designově často velmi svérazně řešené stavby, byli Posedlí nominováni na ceny Czech Grand Design 2010 v kategoriích Grafický designér roku a Objev roku. Kniha byla vydána v omezeném nákladu 150 ks a bohužel již není k dostání.

Image

Pokud vás ovšem myšlenka popularizace této druhé nejčastější stavby hned po rodinných domech u nás zaujala a rádi byste ji podpořili, můžete si zakoupit  železný stojánek ve tvaru posedu, vtipnou vystřihovánku či Posedlé pexeso  pouze na http://www.designbuy.cz. Celý projekt má je ještě jeden záměr a to, že představuje protipól jelenům, kteří se v českém designu údajně příliš rozmnožili.

Já osobně doporučuji vlastnit alespoň jeden exemplář již zmíněného multifunkčního stojánku. Jako prý neexistují dva totožné posedy, tak i tento osobitý doplněk interiéru lze využít nejméně na 400 způsobů. Já si ten svůj PO-SET ulovila ve Šporkovském paláci v Hybernské ulici přímo na Designbloku 2011. Inspirována přiloženým letáčkem s grafickými ukázkami jeho rozmanitého využití, u mě doma slouží jako stojan na cokoliv, co chci mít aktuálně na očích. Ať už jsou to nové náušnice nebo oblíbený časopis. Jeho přítomnost v mém interiéru ovšem nejvíce docením při váznutí konverzace. Jakákoliv návštěva se totiž vždy se zájmem dotazuje k čemu ta věc vlastně je a kde jsem k ní přišla.

Image

Tvrzení tvůrců, že stojan PO-SET (projekt 400v1 – Inspirováno posedy) je druhá nejpraktičtější věc na světě, hned po dobré teorii, si lze osobně ověřit na výstavě nominací na Ceny Czech Grand Design 2011 v Národním technickém muzeu. Výroční ceny Akademie designu České republiky si kladou za cíl upozornit odborníky i obyčejné fanoušky designu na mimořádné činy v této oblasti a tím jim pomoci lépe se zorientovat na scéně českého designu. Výstava Nominace 2011 trvá do 29. dubna 2012. Letos poprvé na ní vystavují  nominovaní, ještě před udílením cen, kteří v prvním kole nominací Akademie designu získali alespoň dva hlasy. Ceny Czech Grand Design za rok 2011 budou slavnostně vyhlášeny ve Stavovském divadle 10.března 2012. Záznam přinese Česká televize v sobotu 17.března 2012 na ČT2.


Fotografie autora pocházejí z expozice Posedlých na Designbloku 2011.

Zdroj:
posedli.cz, facebook.com/posedli, ntm.cz, 2011.czechgranddesign.cz                                      



 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Turistický seriál: Zámek Vizovice

Vizovice 200Milí čtenáři, s prázdninami jsme se u nás rozhodli podívat se pod pokličku různých turistických cílů. Seznámíme vás s životy kastelánů několika hradů a zámků, podíváme se na zoubek strašidlům a představíme pár muzeí. Nebudou ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Nechte se unést emocemi na výstavě Alfons Mucha eMotion

Mucha perexV prostorách Jízdárny Pražského hradu můžete ještě do 13. září letošního roku navštívit multimediální výstavu Alfons Mucha eMotion. Na digitálních obřích projekcí výtvarných děl za doprovodu dobové i současné hudby ožívají modelky z Muchových plakát...


Literatura

Mrtví prezidenti = Deadpool na hrad!

deadpool200Ztřeštěný Deadpool vtrhl v únoru nejen do kin, ale hlavně do našich komiksových končin díky nakladatelství Crew s Drákulovou výzvou. A ukázalo se, že poptávka po hláškujícím ne-tak-docela-hrdinovi je velká a proto nám vykutálený Deadpool přináší sv...

Divadlo

Cirkus Cirkör, Cahin Caha a Cirk La Putyka připravují pro Letní Letnou společný projekt Lacrimae

Unikátní představení, které se jindy a jinde nebude již opakovat, připravují pouze pro letošní Letní Letnou tři přední evropské soubory z oblasti nového cirkusu – Cahin Caha z Francie, Cirkus Cirkör ze Švédska a <...

Film

Celý život. Kronika 20. století a alpského údolí z pohledu jednoho muže

A Whole Life04Andreas vyrůstá na začátku 20. století s násilnickým strýcem na farmě v alpském údolí. Prožije dětství plné brutality a tvrdé práce, v osmnácti letech ale najde odvahu opustit svého utlačovatele. I když jej strýc částečně zmrz...