Šestý ročník festivalu Věčná naděje zahájí Verdiho Requiem ve výjimečném provedení

Šestý ročník festivalu Věčná naděje zahájí Verdiho Requiem ve výjimečném provedení

Tisk

vecna nadeje 200Ve dnech 23. 2. - 30. 3. proběhne šestý ročník festivalu Věčná naděje. Zahajovací koncert představí 23. února v kostele sv. Šimona a Judy v Praze Requiem Giuseppa Verdiho v provedení, které proběhlo v terezínském ghettu roku 1943 - se sólisty, sborem a klavírním doprovodem. Vystoupí Český filharmonický sbor Brno pod vedením sbormistra Petra Fialy a sólisté Jana Sibera, Jana Sýkorová, Tomáš Černý a Jozef Benci s klavírním doprovodem Heleny Fialové za řízení dirigenta Tomáše Braunera.

 

Věčná naděje nabídne také koncerty Iva Kahánka, Krása Quartetu, Tria Bohémo, přednášku o hudbě v ghettu Terezín či filmovou projekci dokumentu Defiant Requiem a mnoho dalšího.

vecna nadeje1 Trio Bohémo

„Nápad na uskutečnění Verdiho Requiem ve mně zrál od roku 2020, kdy jsem přijal pozici festivalového dramaturga. Ale není provedení kolosálního díla za doprovodu jediného klavíru bláznivou ideou? Není, ubezpečil mě sbormistr Petr Fiala. Díky konotacím jde o velmi silný příběh, který stojí za provedení, za reprízu, za dramaturgickou zmínku do naší pomyslné kroniky. Podnětem bylo i letošní 80. výročí tzv. terezínského provedení, výročí 210 let od narození Giuseppe Verdiho a významné životní jubileum Petra Fialy,“ říká dramaturg festivalu Věčná naděje Petr Nouzovský.

Rafael Schächter byl československý hudební skladatel, pianista a dirigent židovského původu, který se aktivně podílel na kulturním životě v terezínském ghettu. Díky neutuchající touze po provozování milované hudby, která ho neopustila ani v tragických chvílích jeho života, vznikla neopakovatelná představení Figarovy svatby, Prodané nevěsty či Requiem Giuseppe Verdiho. V případě Verdiho velkolepého díla se jednalo o největší hudební projekt, který se v Terezíně uskutečnil.

vecna nadeje 2 ČFSB

Novodobé reprízy tohoto tematického programu včetně promítání filmu Defiant Requiem proběhly v Terezíně v rámci MHF Pražské jaro a taktéž v Katedrále sv. Víta, však vždy ve verzi symfonické čili za doprovodu orchestru. Věčná naděje představí historickou rekonstrukci terezínského provedení, které se uskutečnilo šestnáctkrát vždy pouze za doprovodu klavíru. Půjde o emocemi nabitý večer ve svrchovaně profesionálním provedení. Na koncertě se představí jedno z nejlepších evropských sborových těles Český filharmonický sbor Brno pod vedením sbormistra Petra Fialy a šéfdirigenta FOK Tomáše Braunera. Sólisty večera budou 23. února v kostele sv. Šimona a Judy v Praze Jana Sibera, Tomáš Černý, Jana Sýkorová a Jozef Benci. Promítání dokumentárního filmu Defiant Requiem, nominovaného roku 2014 na dvě ceny Emmy Awards v kategoriích zpravodajství a dokument, proběhne 9. března v Bio Oko.

Festival dále uvede benefiční klavírní recitál Iva Kahánka v Zrcadlové kapli Klementina, Krása Quartet s přednáškou Prof. PhDr. Lubomíra Spurného a Ph.D., Evy Hazdrové-Kopecké ve Winternitzově vile, Trio Bohémo v kostele sv. Vavřince či speciální koncert Terne Čhave v pražském Vzletu. Přímo pro Věčnou naději vzniklo ve spolupráci s Terne Čhave pásmo romských písní, které v koncentračních táborech vznikly nebo s romských holocaustem souvisejí. Kromě Verdiho představí hudebníci dílo Hanse Krásy, Ludwiga van Beethovena, Pavla Haase, Gideona Kleina, Franze Schuberta, Bély Bartóka, Dmitrije Šostakoviče či Benjamina Yusupova.

vecna nadeje Terne Čhave

„Terezínští autoři dávají světu naději. Naději v to, že jejich hudba má šanci na přežití, i když měla být navždy umlčena,“ dodává Nouzovský.

Festival Věčná naděje se od roku 2017 systematicky věnuje prezentaci děl hudebních skladatelů i hudebníků tvořících v těžko představitelných podmínkách koncentračních táborů během 2. světové války. Vstupenky na festival Věčná naděje a detailní program naleznete na vecnanadeje.org


Program 6. ročníku festivalu Věčná naděje

23. 2. 19:30
Terezín 1943 – Giuseppe Verdi: Requiem
Kostel sv. Šimona a Judy

Český filharmonický sbor Brno
Petr Fiala – sbormistr
Tomáš Brauner – dirigent
Helena Fialová – klavír
Jana Sibera – soprán
Jana Sýkorová – alt
Tomáš Černý – tenor
Jozef Benci – bas

1. 3. 19:00
Přednáška o hudbě v ghettu Terezín + Krása Quartet
Winternitzova vila

Prof. PhDr. Lubomír Spurný, Ph.D. – mluvené slovo, projekce
Eva Hazdrová-Kopecká – mluvené slovo

Krása Quartet
Hans Krása – Téma s variacemi
Ludwig van Beethoven – Smyčcový kvartet e moll „Razumovský“, op. 59 č. 2, 2. věta
Pavel Haas – Smyčcový kvartet č. 2, 1. věta

8. 3. 19:30
Ivo Kahánek: Klavírní recitál – benefiční koncert
Zrcadlová kaple Klementina
Vstupné zdarma na základě registrace

Gideon Klein – Sonáta pro klavír č. 1 (1943)
Franz Schubert – Impromptus pro klavír D. 899, op. 90 (výběr)
Pavel Haas – Suita pro klavír, op. 13
Béla Bartók – Sonáta pro klavír, Sz. 80

9. 3. 18:00
Defiant Requiem
Bio Oko
Devadesátiminutový dokumentární film, který byl roku 2014 nominován na dvě ceny Emmy Awards v kategoriích zpravodajství a dokument.

21. 3. 19:30
Terne Čhave: Romská hudba v době nesvobody
Vzlet

30. 3. 19:30
Trio Bohémo: Svatovavřinecká koncertní sezóna
Kostel sv. Vavřince

Kristina Vocetková – violoncello, Matouš Pěruška – housle, Jan Vojtek – klavír
Ludwig van Beethoven – Klavírní Trio č. 3 c moll, op. 1
Dmitrij Šostakovič – Klavírní Trio č. 1 c moll, op. 8
Gideon Klein – Ukolébavka
Benjamin Yusupov – Klavírní Trio č. 2 'Z židovských tradic'

Zdroj foto: Dušan Sviba

Více informací:

Vstupenky: https://goout.net/cs/vecna-nadeje-2023/szjowsu/

vecnanadeje.org
facebook.com/vecnanadeje
instagram.com/festival_vecna_nadeje


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Štěpánka Živčáková: Na besedách se snažím vytvářet bezpečný prostor

Zivcakova perexŠtěpánka Živčáková je žena, která miluje výzvy. Tou aktuální je pro ni pořádání besed na téma deprese. Tato nemoc jí před deseti lety zcela nečekaně vlétla do života. Jako hurikán, který vše zničil, aby mohlo vyrůst něco nového. Svůj příběh...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Elizabeth Finch pojednává o obdivu k pozoruhodné osobě a přehoupává se k eseji

Elisabeth Finch

Román Elizabeth Finch se nachází někde mezi beletrií a filosofickou esejí. Kniha je určená především náročnějším čtenářům, kteří se nebojí určitých polemik. Případně taky bude Elizabeth Finch pro nadšence Juliana Barnese – zpravidla každá jeho kniha, více či m...

Divadlo

I nadšencům patří prkna

zenitba tyjatr200Divadlo Tyjátr vzniklo v pěti lidech v roce 2002 pod Otrokovickou besedou. Nyní početnější parta nadšenců do divadla a hraní je zaměřena především na pohádky a komedie a nebrání se ani různým akcím města Otrokovice. Ve ...

Film

Import-eksport a vztah dvou lidí z odlišných kultur
ImageJiž od středy 15. února není chladno jen ve vzduchu, ale také v pražském kině Atlas, v brněnském Artu a ostravském Minikině. Severská filmová zima servíruje divákům ochutnávku toho nejlepšího ze švédské, norské a finské kinematografie. Čtvrtek 16. ú...