Jak zní konec světa? Post-hudba na novém albu popisuje realitu dnešních třicátníků

Jak zní konec světa? Post-hudba na novém albu popisuje realitu dnešních třicátníků

Tisk

post-hudba 200Po tradiční dvouleté odmlce se elektronické duo post-hudba vrací s novou deskou, pojmenovanou My všichni tady a teď. Album, které loni na podzim předznamenal pilotní singl FOMO, vychází opět ve spolupráci domovského labelu Bad Names a projektu Full Moon Forum.

 

Jedna z nejvýraznějších kapel pražské alternativní scény se na předchozím projektu věnovala životu uvnitř velkoměsta zasaženého globální pandemií, nová deska pokračuje v podobném duchu - na ploše deseti skladeb mluví o snaze vyrovnat se s obrazem světa, který už nikdy nebude jako dřív. Nové songy tentokrát vznikaly “postaru” s kytarou a stojí na silných melodiích obalených současnou produkcí.

„Vlastně je to nejvíc politická věc, kterou jsme kdy udělali,“ říkají songwriter Dominik Zezula a producent Tomáš Havlen. „I když ve výsledku tam převládá spíš smutek a snaha o nalezení nějakýho coping mechanismu. Planeta hoří, v našich městech mají auta víc práv než polovina jejich obyvatel, na dovolený se očekává, že budeš stejně k dispozici, a samotná možnost zaplatit každej měsíc nájem se mění v luxus. V normálním světě by tohle album nikdy nevzniklo.“

Také hudební stránka se změnila a propojuje experimentálnější stránku post-hudby s klasickým písničkářstvím. Silné refrény a živé kytary se kříží s tanečními beaty, ozvěnami UK garage i přetrvávajícími vlivy hyperpopu, hardcore a indie folku. A nad tím vším visí tíživé texty o konci světa, tak, jak jej vnímají dnešní třicátníci: „Poslední deska byla hodně experimentální, tentokrát jsme se víc soustředili na klasické popové struktury s velkými refrény, ale těch inspirací je pořád hodně - od indie folku přes UK garage a trap až po surf rock nebo black metal. V důsledku se nicméně pořád snažíme hlavně najít svůj vlastní zvuk,“ dodává Havlen.

post-hudba 1

Elektronické duo post-hudba je na pražské alternativní scéně dnes už zavedeným pojmem - po nesmělých začátcích mezi lety 2011 a 2013, kdy singer-songwriter Dominik Zezula a producent Tomáš Havlen vydali první tři EP, navázala kapela po šestileté pauze deskami Není se na co těšit (2019) a Svět na konci roku nula (2021).

Třetí album My všichni tady a teď vychází 13. února 2023 ve spolupráci labelů Full Moon Forum, který v roce 2023 podporuje v roce Ministerstvo kultury ČR a Bad Names. Kapela jej pokřtí v rámci jarního turné. Během března a dubna odehraje celkem devět koncertů v Ostravě, Bratislavě, Ústí nad Labem, Praze, Olomouci, Plzni, Brně a Litomyšli.

post-hudba album

post-hudba tour:
4. března Ostrava, Dock
23. března Bratislava, Nová Cvernovka
25. března Ústí nad Labem, Národní dům
30. března Praha, Fuchs2
4. dubna Olomouc, Kateřinská 10
5. dubna Plzeň, Pod Lampou
11. dubna Brno, Kabinet múz
12. dubna Brno, Kabinet múz
14. dubna Litomyšl, Kotelna

Zdroj foto: Štěpán Svoboda

Více informací:

Multilink: https://songwhip.com/posthudba/my-vsichni-tady-a-ted
https://www.facebook.com/posthudba
https://post-hudba.bandcamp.com/
https://www.fullmoonforum.cz
https://eshop.fullmoonzine.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Divadlo je magické, a jakmile mu jednou propadnete, je to láska na celý život

archiv Bára Kodetová 2Hraje, zpívá, je maminkou tří nadaných dcer. Sama pochází z rodiny s bohatou hereckou tradicí, a tak již od dětství byla Bára Kodetová přesvědčená, že bude herečkou. Vždycky ráda zpívala, al...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Bosá dívka plná lidských osudů

bos divkaBosá dívka je název švédského rodinného thrilleru Kateřiny Janouchové, spisovatelky a novinářky českého původu, která žije ve Švédsku. Ústřední postavou knihy je porodní asistentka Cecilie Lundová, která oslavila čtyřicáté narozeniny a bilancuje…

Divadlo

RockOpera Praha zahajuje novou sezónu Trojou s Evou Urbanovou v roli bohyně lovu Artemis

evaurbanova 200Pražská RockOpera zahajuje novou divadelní sezónu, která se ponese na vlně festivalu RockOpera Europe 2022. V jeho rámci přivítá v září hvězdy liverpoolského rádia Bloodstream Conalla Longa a Martina Haryndu.

...

Film

Přísloví praví: když se kácí les, létají třísky

ruzena polsky filmPolský režisér Wojciech Smarzowski na sebe upozornil již ponurým dramatem Dům zla, kde uhrančivě rozehrál až ke zločinu vedoucí patologické vztahy jak mezi lidmi, tak ve společnosti, a ...