Metalové okénko - prosinec 2015

Metalové okénko - prosinec 2015

Tisk

mo 200Konec roku přináší introspekci a nese se v duchu bilancování. V posledním měsíci roce ztratil hudební svět hned dva velikány – nejprve to byl bývalý zpěvák Stone Temple Pilots a Velvet Revolver Scott Weiland a pak jedna z největších osobností metalové scény, zpěvák  Motörhead Lemmy Kilmister. Bez nich to nebude jako dřív, ale takový je život. Ale tak to je – něco končí, něco začíná…


Americká rocková banda Nonpoint počátkem roku půjde do studia, aby nahráli nový materiál jako nástupce desky The Return z roku 2014.

Nový videoklip k písni Blackest Magick In Practice z desky Hammer Of The Witches nám servírují britští bubáci Cradle Of Filth. Připomínám, že v současné sestavě mají hned dva Čechy – bubeníka Marthuse Škaroupku a kytaristu Ashoka.

Po dvou letech se s novým materiálem tento rok ohlásí i američtí sludge metaloví Crowbar, kteří již mají napsány čtyři písně.

Scott Weiland, bývalý zpěvák Stone Temple Pilots a Velvet Revolver, jehož poslední kapelou byli The Wildabouts, zemřel na následky požití drog 3. prosince ve věku 48 let.

Připomeňme si jeho tvorbu alespoň videoklipem:

Řečtí metalisté Rotting Christ vydají své nové album Rituals již 12. února. Těšit se můžeme na 11 písní i na hvězdné hosty, např. Vorpha ze Samael.

V březnu se konečně dočkáme nového alba industriálně laděných American Head Charge. Deska ponese jméno Tango Umrella a bude to první plnohodnostná deska po 11 letech! Sice v roce 2013 vydali geniální EP Shoot, ale já už se nemůžu dočkat delšího materiálu, byť půjde jen o 10 nových skladeb.

Moderní metalisté Killswitch Engage nám předkládají nový videoklip písně Strength Of The Mind z alba Incarnate, které má vyjít někdy v březnu.

Osmého prosince jsme si připomenuli jedenácté výročí smrti Dimebaga Darella, kytaristy kapel Pantera a Damageplan. Třináctého prosince jsme si připomenuli již čtrnácté výroční smrti geniálního hudebníka Chucka Schuldinera, který stál za kapelami Death a Control Denied. Jejich tvorba nebude nikdy zapomenuta.

Nová deska Roba Zombieho s šíleným názvem The Electric Warlock Acid Witch Satanic Orgy Celebration Dispenser by měla vyjít někdy začátkem roku. Zatím se ví jen to, že v půlce ledna se dočkáme první nové skladby.

Romantici Papa Roach do světa vypustili videoklip k písni Falling Apart z jejich alba F.E.A.R.

Lemmy Kilmister, legenda metalové hudby, opustil tento svět 28. prosince ve věku sedmdesáti let – kterých dovršil právě na Štědrý den. Bubeník Motörhead Mikkey Dee potvrdil, že kapela končí; bude však nadále žít ve vzpomínkách posluchačů. Stejně jako Lemmy.

Poslední den roku 2015 ukončila kariéru jedna z nejznámějších glam rockových kapel, Mötley Crüe. Učinila tak po 34 letech společné práce, to klobouk dolů! Dočkáme se DVD, kde budeme moct toto poslední představení shlédnout, ale dočkáme se taky řady rozhovorů a myslím, že to bude stát za to.

mo text

Zdroj foto: blabbermouth.net

Zdroj video: youtube.com


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Honza Jareš: „Je pro mě důležité, aby mě lidé vnímali jako umělce, nikoliv jako člověka, který nevidí a má to těžké.“

honza jares 200Honza Jareš se narodil v roce 1981 v Hradci Králové, své dětství prožil v Brně. Zde absolvoval základní školu pro nevidomé a souběžně Základní uměleckou školu Vítězslavy Kaprálové, obor zpěv a klavír. Poté se přestěhoval do Prahy a po něk...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Letní oddechovka Musíme zůstat spolu

musime zustat spolu 200U nakladatelství Moba vyšla v červnu kniha slovenské autorky Jany Benkové s názvem Musíme zůstat spolu. Pokud si chcete odpočinout a moc nepřemýšlet, můžete sáhnout právě po této knížečce.

Divadlo

a-á-a-á-a

kavarna 200Švandovo divadlo uvedlo v sobotu 28. dubna 2018 premiéru hry Kauza pražské kavárny. Na vzniku inscenace se podíleli sami herci divadla pod vedením Jacoba Erftemeijera, který hru také režíroval. Pražská kavárna – útočiště intelektuálních povalečů ...

Film

Želvy Ninja všechny naporcují

Zelvy Ninja 200Film Želvy Ninja (2014) navazuje na nekonečnou sérii filmů a seriálů o zmutovaných zvířatech, která mají tělo i mysl podobnou člověku. Reportérka April O'Neilová (Megan Fox) jim je na stopě, ale je s jejich osudy spojená víc, než si myslí....