Seriál k měsíci čtenářů: Knihovny pro K21, Hořice

Seriál k měsíci čtenářů: Knihovny pro K21, Hořice

Tisk

brezen-mesic-ctenaru 200Regály plné knih, u počítače dáma či pán, který obřadně přebírá vracené knížky a zapisuje nově vypůjčené. Místnost specificky vonící – tak voní jenom tištěné publikace, stojící jako vojáci v řadách. V sále tichý šum, jak čtenáři listují, tiše rozmlouvají s pracovníky, radí se s dalšími čtenáři. Tvůrčí atmosféra, dá se říci. Knihovnice a knihovníci se dostanou téměř ke všem titulům, které vychrlí nakladatelé, mají možnost je alespoň prolistovat. Také vidí, jak jde který příběh na dračku, jak se o něj jejich čtenáři „perou“ či nikoli. A tak jsme oslovili pracovníky knihoven, aby nám prozradili, které knížky s chutí přečetli sami, které se nejvíc líbily jejich čtenářům a jak se vůbec rok 2012 v knihovně vyvedl.

Odpověděly nám Stáňa Najmanová a Hana Škvrnová z Městské knihovny v Hořicích.

Které knížky byly u vás v loňském roce největším hitem? (cca 5) O které měly nejvíce zájem děti a o jaké dospělí? Čím čtenáře oslovily, co myslíte? Patří i mezi vaše favority?

Dospělí čtenáři se asi nejvíce ptali (a stále ptají) na Vlastimila Vondrušku a zejména Přemyslovskou epopej, dále pak Tajnou knihu I. Obermanové a Mráz přichází z Hradu M. Viewegha. V dětské oddělení jsou to Deníky malého poseroutky a Upíří deníky.

Preferují čtenáři díla českých nebo zahraničních autorů?

V dospělém odd. to jsou asi čeští autoři, ale u dětí spíše zahraniční.

Jaký knižní žánr je mezi vašimi čtenáři nejvyhledávanější? Je pravda, že to jsou detektivky?

U dospělých jsou to detektivky, v poslední době hlavně české historické (V. Vondruška), severská krimi (Jo Nesbø) a také příběhy ze současnosti a knihy podle skutečných událostí. V dětském jasně vede fantazy.

Jsou knihy, které na vás zapůsobily vysloveně negativně? Pokud ano, čím?

Negativně zapůsobila především nebývale velká reklamní kampaň kolem knihy Padesát odstínů šedi – mnoho povyku pro nic.

Každá knihovna připravuje spoustu akcí kolem čtení a čtenářství – pro děti i dospělé – kterými akcemi byste se rádi pochlubili?

Dobrodružné čtení v Galerii plastik – s knížkou Pohádky pro dobrodruhy
Prázdninové čtení a hraní s lichožrouty
Čtení sluší každému – pohádky s kytarou
Fotosoutěž – Vezměte naši knihu na dovolenou
Perlorodky – projekt VČ Klubka
Klíčování pro 2. tř. ZŠ, kdy děti získávají klíč od světa poznání
Besedy se spisovateli
Literární besedy pro MŠ a ZŠ

knihovny Horice

Vítáte celostátní kampaně na podporu čtení u mládeže, jakou je např. projekt Čtení pomáhá?

Ano.

Setkali jste se s nějakými kuriozitami? Zanechali čtenáři v knížkách třeba netradiční záložky, měli zvláštní přání čtenářů, přebalili knihu do zajímavého obalu, rozveselila vás něčí poznámka napsaná v knize či vyřčená u půjčovního pultu?

Kuriozitou loňského roku je určitě naše korespondence s jedním odsouzeným vězněm z Valdické věznice :-), který nutně potřeboval knihu Základy logické matematiky.

Zaznamenali jste nové výtvarníky, kteří by se kvalitou ilustrací přiblížili uznávaným autoritám takového formátu, jako byli Helena Zmatlíková, Adolf Born či Zdeněk Burian?

Ano – zejména Markéta Vydrová, Miloš Starý, Galina Miklíková.

Mají rádi čtenáři v knížce obrázky? Vybírají si knížky podle toho, zda jsou ilustrované nebo ne? Jakou úlohu podle vás hrají ilustrace v knize?

U dětských čtenářů hrají ilustrace velkou roli, děti mají obrázky rády.

Myslíte, že je důležitá vnější podoba knih – vzhled obálky, vazba, písmo, formát?

Vnější podoba knihy je určitě velmi důležitá, u dětských ale i dospělých čtenářů.

Nabízíte nějaké typy elektronických čteček? Je o ně mezi čtenáři zájem? Jakou budoucnost podle vás mají elektronické knihy – pozorujete v té souvislosti úbytek čtenářů? Nebojíte se, že za pár let elektronické knihy ty papírové zcela vytlačí? Čtete je i vy sami nebo stále dáváte přednost klasické tištěné knize? Vidíte nějaký přínos tištěných knih oproti e-bookům (a naopak)?

Čtečky naše knihovna nenabízí, ani je sami nepoužíváme. Úbytek čtenářů zatím nepociťujeme, věříme, že bude stále dost takových, kteří dají přednost vůni tištěné knihy :-)

Jakým způsobem spolupracujete s místními školami? Kdy se stávají školáci vašimi čtenáři? Vydrží jim „chození do knihovny“ po celou školní docházku nebo zaznamenáváte úbytek zájemců o čtení knih a nižší návštěvnost s postupem věku?

Stav čtenářů je přibližně stejný. Se školami máme spolupráci dobrou – zejména s prvním stupněm ZŠ, oblíbený je i celoroční projekt Knížka pro prvňáčka. Děti chodí do knihovny na besedy a další akce, už od MŠ. S přibývajícím věkem je zájem knížky menší.

Jaká věková vrstva je nejpočetnější mezi vašimi čtenáři všeobecně? Můžete nám prozradit věk nejmladšího a nejstaršího čtenáře vaší knihovny?

Nejmladší čtenář 3 roky X nejstarší čtenářky (2) 92 let.

Jaké knihy si dnes lidé už vůbec nepůjčují?

Některá klasická literatura se čte zejména v rámci povinné četby, jinak o ni zájem u čtenářů moc není, ani o takové autory, kteří se četli ještě před dvaceti lety, jako např. V. Páral, J. Švejda apod., v dětském jsou to třeba knihy edice KOD.

Kolik svazků vaše knihovna ročně vyřazuje? Jaký je jejich další osud?

Ročně vyřazujeme cca 500–1500 knih, které nabízíme na Burze vyřazených knih, zbytek si odveze diakonie.

Jaké další služby poskytujete vašim klientům kromě půjčování knih?

Bezplatný internet, kopírování, informace všeho druhu – např. kde zrušit SIPO či další smlouvy, kde najít recept, který vysílali v rádiu apod. :-)

Děkujeme Vám za Váš čas a za Vaši záslužnou činnost na literárním poli!
Redakce Kultury21.

Městská knihovna Hořice


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Elly: „Motiv písně „Flower“ je inspirovaný i mým osobním životem a myslím, že si tím projde téměř každý člověk.“

elly 200Elly, vlastním jménem Eliška Tunková je novým objevem české popové scény. Momentálně ji čekají zkoušky na konzervatoři a před pár dní jí vyšla anglicky zpívaná píseň Flower. Zjistěte o písni i Elišce více díky našemu rozhovoru.

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

My Odyssey - mentoringový program pro ženy ve sportu

mentoring perexV květnu 2022 odstartoval druhý ročník mentoringového programu pro ženy působící na manažerských či exekutivních pozicích ve sportovních organizacích, a také pro sportovní trenérky. Tento mentoringový program je organizován Komisí rovných...


Literatura

Co napsala Písařka ze Sieny?

pisarka sienaAch, to zase bylo čtení s velkým Č. Zřejmě mám poslední dobou štěstí na výběr knih, protože Písařka ze Sieny je dalším příběhem, který mne dostal až do kolen. Tahle kniha je skvostným příkladem toho, kdy si člověk uvědomí, proč vlastně vůbec čte. Správným dávkováním je ...

Divadlo

Duchařská komedie o jednom velkém vánočním zázraku

Ti druzi 200Komedie Spirit Level, kterou v MdB uvedou pod názvem Ti druzí, sice obletěla úspěšně kus světa, ale o její autorce, přesněji o jejím životě se ví až podezřele málo. Anglická scenáristka a dramatička zůstává v téměř dokonalém utajení (důraz je na sl...

Film

3KINO se k nám vrací již po desáté

3KINO perexPřehlídka středoevropského filmu 3KINO FILMFEST, letos pořádaná již po desáté, patří ke vzácným příležitostem seznámit se s (nejen) filmovou tvorbou našich severních, východních i jihovýchodních sousedů – už jen proto, že jak polské, tak maďarské fi...