Malíř s vitalitou na rozdávání: Ivan Bukovský a jeho Obrazy z posledních let

Malíř s vitalitou na rozdávání: Ivan Bukovský a jeho Obrazy z posledních let

Tisk

ivan bukovsky20. 8. – 21. 9. 2012 Topičův klub v Praze s kurátorem Vlastimilem Tetivou připravil výstavu dvou desítek velkoformátových obrazů z posledních let, které namaloval akademický malíř Ivan Bukovský.

 



Obrazy z posledních let

Všechna plátna mají společný figurální motiv, kterému se malíř již dlouhodobě věnuje.  Některé obrazy čerpají z biblické a starověké mytologie (Adam a Eva – 2011). Jiné spojuje současný mediální podtext.  Dominantním dílem je obraz s názvem „On-line“, kde malíř namířil televizní kamery a mikrofony přímo proti ukřižovanému Kristu, u něhož rozeznáme jen jeho nohy.     

ivan bukovsky

Kdykoliv se postavíme před obrazy Ivana Bukovského, zjistíme, že není radno přibližovat se k nim příliš blízko.  I přes zvyšující se věk malířův jeho nejnovější díla vyzařují v neztenčené míře tolik energie, až to zabolí. Jak to malíř vůbec dokáže, můžeme si říci?  Obrazy nejsou vůbec líbivé, naopak, musíme o nich dost přemýšlet, a navíc malířova ruka je stále velmi silná a mrštná a figury jsou zachyceny v životní velikosti silně amorfně.   

ivan bukovsky

V posledních letech probíhá u Bukovského plynulý vývoj, kdy dochází současně ke změně témat i ke změně vyjádření - obojí  postihlo malíře současně.  Malíř zastává názor, že se skutečné události mají promítat do tvorby výtvarníka. Každý jeho obraz má svůj příběh. „Realitu je třeba reflektovat objektivně,“ opakuje Bukovský. „Vymyslet popisky k obrazům bývá mnohdy těžší, než namalovat obraz sám. Někdy se pojmenuje, někdy ne,“ říká s úsměvem Bukovský.

Náměty, stejně jako formy pláten Ivana Bukovského, dosvědčují, že závěsný obraz ještě nepatří mezi mrtvá média, že má stále lidem stále co říci.

ivan bukovsky

Z malířova života a díla

Poznáme-li jeho nejranější malby, ještě vlastně z dětství, zjistíme, že to je malíř rozený, protože vždy dokáže barvou a malířskou pastou mistrně vyjádřit všechno, co cítí a co chce vyslovit.  

Pražský rodák (63) začal studovat v letech  1964 - 1968 SOŠV v Praze a v roce 1971 - 1976 Akademii výtvarných umění v Praze u prof. J. Smetany. Na uměleckou scénu vstoupil na počátku 70. let minulého století. Jeho obrazy se tehdy daly začlenit do souvislostí s širším uměleckým fenoménem nové figurace. Šlo o širší umělecké hnutí, ve kterém se umělci snažili po II. světové válce polemizovat s tendencemi abstraktního malířství, protože je považovali za diktát socialistického realismu.

ivan bukovsky

Před rokem 1976 odchází Bukovský z pražské Akademie výtvarného umění a volí svou další cestu v linii jakoby fotograficky reportážní inscenace figurálního výjevu. Inspiruje se fotografií, ale promění ji v aktivní malbu. V té době je přizván, aby vystavoval v bývalém koncentračním táboře Terezíně (1980), kde zúročí skutečnost, že i jeho rodiče prošli za II. světové války tímto peklem. Na jeho obrazech se objevují motivy roztrhaných částí lidských těl jako memento možného a nejednou uskutečněného zvířeckého násilí lidských dějin.       

Bezbarvost normalizace zachytil Ivan Bukovský pomocí šedavých tonů (např. na obraze „Zdi“ - 1978). Později dochází v malířově tvorbě k přesunu fenoménu času, kdy zhušťuje rozvinutější děj do jediného momentu (např. motiv havárie, následků a pokusů o záchranu). Na počátku 90. let Bukovského zaujaly kalamity v širším měřítku. Nezachycoval jen katastrofu „pouze“ jedince, ale svými obrazy naznačuje, že jakákoliv tragédie se týká nás všech. Ale stále převládá šedivost, nelidské měřítko a ubíjející geometrie normalizačních sídlišť.

ivan bukovsky

Jakmile na obrazech objevujeme stylizované figury, malíř Bukovský začleňuje výjev do geometrického rámce a i v deformacích postav můžeme vidět jistou podobnost s dílem hlavního představitele nové figurace – obrazům britského malíře Francise Bacona. Pastózně namalované figury malíř stylizuje, někdy se jejich tvary rozpíjejí až do amorfnosti. Malíř vyjadřuje existenciální úzkost např. tím, že zdůrazní ústa a jejich emotivní projevy jako smích či bolest velmi jednoduše zachytí.

Po roce 2007 Bukovský výrazněji používá kontrast mezi světlem a stínem, kdy nanáší asfalt přímo na plátno. V dalším období se u malíře objevuje kompoziční motiv diagonály, který používali umělci minulých staletí, pokud chtěli dosáhnout dynamického vyznění tématu. U posledních pláten se setkáme s náměty, jejichž témata autor záměrně znejasnil a ponechává na nás, abychom si je na základě osobních zkušeností sami doplnili „dějem“.

V letech 1984 - 1990 spolupracoval s Krátkým filmem, od září 1996 do června 2003 učil na SOŠ a VOŠ ve Štětí Dějiny výtvarné kultury a Grafický design obalů. Od září 2003 přednáší Dějiny umění a Dějiny na Waldorfském gymnáziu v Příbrami. V současné době žije v Podlesí u Příbrami a pracuje v příbramském ateliéru. Je členem Svazu výtvarných umělců Mánes a skupiny Lipany a Orbis Pictus: Europa

Současný vývoj Bukovského jako malíře směřuje dál, spíše se stáčí do daleké historie. Malíř je inspirován řeckou klasikou a židovsko- křesťanskými mýty, u starozákonních proroků hledá smysl a cenu života.

ivan bukovsky

Dosažená ocenění
1984 - Zvláštní cena za malbu na III. trienále mladých malířů v Sofii (BG)
1985 - Cena za kresbu na I. trienále protiválečné kresby a grafiky Majdanek (Lublin PL)
1996 - Cena nadace Barceló
2007 - Cena poroty Premio San Crispino (It)

Zastoupení ve sbírkách
Národní galerie
České muzeum výtvarného umění
Jihočeská Alšova galerie
Památník Terezín
Veřejné soukromé sbírky – Čechy, Polsko, Německo, Rusko, Itálie, Jižní Korea, Izrael, USA

Co jsme slyšeli na vernisáži?

Vlastimil Tetiva, který oslovil malíře, uvedl výstavu vitálních a unikátních obrazů těmito slovy:

„Obrazy Ivana Bukovského jsou energií silného elementárního lidského citu. Autor nezná prostřednosti kompromisního pohledu, jen život v krajních polohách a s plným nasazením. Vyslovuje zřetelně city, které jsme v sobě zadusili a rozmělnili, a zobrazuje podobenství a život těch, kdo ve velkém napětí nepřestali žít. Svými obrazy ignoruje módní vlny, nesnaží se následovat konceptuální intelektualismus, nedotkly se jej ani virtuózní technicistní tendence. Vitalitou své malby zůstává věrný reflexi prostého života, kde hlavní úlohu hraje člověk a jeho osudy. A ten, kdo tyto obrazy vytvořil, tedy Ivan Bukovský, si zachovává odstup. Není to odstup nadhledu, ale respekt partnerství. “

Topičův klub
Národní 9 - l. patro, Praha 1
Otevřeno: pondělí, čtvrtek, pátek: 10.00 – 17.00 hodin
          úterý a středa: 10.00 – 18.00 hodin
Více na www.ivanbukovsky.cz


Zdroj foto: ivanbukovsky.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jean-Paul Didierlaurent o knize Čtenář z vlaku v 6.27

Jean-Paul Didierlaurent 200Francouzský spisovatel Jean-Paul Didierlaurent začínal s psaním povídek až v roce 1997 a přesto na sebe jeho románová prvotina Čtenář z vlaku v 6.27 strhává veškerou pozornost. P...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Navštivte ve Svitavách výstavu Tři Lamři

tri lamri200Od 16. dubna představí Městské muzeum a galerie ve Svitavách výstavu tří významných českých výtvarníků, Aleše Lamra a jeho synů Hanuše a Jana. I když jsou všichni tři umělci spojeni rodinnými vazbami, jejich tvorba je velmi odlišná a unikátní.


Literatura

Lichožrouti přicházejí potřetí

200 LichoNedávno vyšla kniha Lichožrouti navždy, třetí pokračování mimořádně úspěšného příběhu sepsaného Pavlem Šrutem a ilustrovaného Galinou Miklínovou. Kdo to jsou lichožrouti? Přece tvorové, kteří žerou ponožky – takže jejich majiteli pokaždé chybí nějaká ...

Divadlo

Nebezpečné hry irského tance

Lord perex1. listopadu jsme měli možnost zhlédnout další unikátní taneční show Lord of the Dance, tentokrát s názvem "Dangerous games". Představení proslulého Michaela Flatleyho opět nezklamalo.

...

Film

Naomi Watts vdechla život Lady Di

200dianaAngličané se poprvé odvážili zfilmovat příběh Lady Di. Snímek zachycuje Dianu především jako obyčejnou ženu, jako oběť paparazzi a nešťastného sňatku s princem Charlesem. Nejoblíbenější osobnost své doby se tady ukazuje ve skutečném světle.

...