Program 27. Mezinárodního varhanního festivalu v bazilice sv. Jakuba v Praze nabízí setkání s originálními umělci

Program 27. Mezinárodního varhanního festivalu v bazilice sv. Jakuba v Praze nabízí setkání s originálními umělci

Tisk

varhanni festival 200I v letošním roce se můžeme těšit na další ročník Mezinárodního varhanního festivalu. V uplynulých dvou pandemických letech se podařilo uskutečnit oba ročníky beze změn, v jeho hladký průběh doufají organizátoři i letos. 27. Mezinárodní varhanní festival v bazilice sv. Jakuba na Starém městě pražském proběhne v období od 4. 8. – 22. 9. 2022 a nabídne opět osm koncertů, vždy ve čtvrtek od 19 hodin.

 

Největší varhany v České republice se rozezní pod rukama i nohama předních umělců, tentokráte ze Spojených států amerických, Polska, Itálie, Francie, domácích interpretů, ale také vystoupí pražský Kühnův smíšený sbor a trombonista Tomáš Trnka.

„Program letošního ročníku připomene několik významných skladatelů, např. dvousté výročí narození Césara Francka, sté výročí narození českého varhanního virtuóza a skladatele Jiřího Ropka a připomeneme si i patnácté výročí odchodu na věčnost významného skladatele Petra Ebena. Samozřejmě, že v programech nebudou chybět Bachovy skladby a díla světových klasiků. Naše největší varhany tak zazní v celé své barevnosti a osobitosti,” uvedla ředitelka festivalu a titulární varhanice baziliky sv. Jakuba Irena Chřibková.

“Tato přehlídka světového varhanního umění je jedinou v takovémto rozsahu v našem hlavním městě,“ připomněla Irena Chřibková. Posluchači mají při této příležitosti současně možnost navštívit jeden z nejpozoruhodnějších pražských chrámů, jakým je právě bazilika sv. Jakuba, s jeho nevšedním interiérem a proslulou akustikou. A protože hudba nepotřebuje tlumočníka, jsou tato hudební setkávání všestranně obohacující.

„Náš festival, který v centru Prahy láká jak skvělými interprety, tak samotným geniem locim baziliky, bude jistě zajímavým a nevšedním setkáním, na které srdečně zveme,“ vybídla závěrem Irena Chřibková.

varhanni festival plakat

Během každého koncertu bude probíhat videoprojekce, díky které mohou posluchači sledovat na plátně varhaníka při hře.

Organizátorem Mezinárodního varhanního festivalu je společenství Svatojakubské Audite Organum. Kromě této varhanní události roku pravidelně pořádá také Velikonoční koncerty, Vánoční koncerty a Svatojakubský podzim. V roce 2010 vznikl Nadační fond Sancti Jacobi Organum pro shromáždění finančních prostředků nutných k úhradě modernizace hracího stolu svatojakubských varhan a poté i jako finanční rezerva pro případné větší opravy.

Varhany v bazilice u sv. Jakuba jsou se svými 4 manuály 91 znějícími rejstříky (hlasy) a 8 277 píšťalami největší v Praze i v celé České republice.

Předprodej vstupenek zajišťuje Ticketportal a www.pragueticketoffice.cz.

Bližší informace o programu festivalu na www.auditeorganum.cz a www.facebook.com/aomvf


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Pop-rocková skupina GAIA vystoupí ve zlínské Šopě s plejádou hudebních hostů

gaia200Zlínská kapela GAIA má v poslední době jeden zajímavý koncert za druhým. Zatímco v Přerově zahrála v neúplné sestavě skladby v tzv. unplugged verzi, v Kroměříži to už bylo v plné sestavě, kde si i zahrál saxofonista Radek Fufal Bednařík a hostující zpěvačk...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Letní oddechovka Musíme zůstat spolu

musime zustat spolu 200U nakladatelství Moba vyšla v červnu kniha slovenské autorky Jany Benkové s názvem Musíme zůstat spolu. Pokud si chcete odpočinout a moc nepřemýšlet, můžete sáhnout právě po této knížečce.

Divadlo

Kdo lehce nabude, lehce také pozbude

kdo 200Kdo z nás by nechtěl přijít k velkému jmění, aniž by musel vynaložit příliš velké úsilí pro jeho získání či vydělání. Avšak takový štědrý movitý i nemovitý dar se může velmi rychle proměnit v dar danajský. Své o tom ví i hlavní protagonistka inscenace

Film

Kultura se v jakýchokoli totalitních poměrech stává jejich hlasnou troubou

200fJako pětidílná je zamýšlená sada sborníků souhrnně nazvaných Kultura a totalita. Každý díl se bude věnovat některému z důležitých aspektů, které s tímto tématem úzce souvisejí. Vedle náčrtu každodennosti, jejíž průzkum zajisté vyžaduje časový odstup, jsou to ...