Rockeři z Turba: Ještě se nám vůbec nechce bilancovat

Rockeři z Turba: Ještě se nám vůbec nechce bilancovat

Tisk

turbo skupinaV pátek 24. srpna bude pro mnoho lidí velkým dilematem. V Horčápsku, nedaleko od Příbrami budou v tento den vystupovat SkaliSka, Eviwat, punková legenda E!E a několik DJs. V té samé době rozezní letní kino dvě skupiny, a to Turbo a Keks. My jsme tentokrát krátce vyzpovídali hráče na klávesy skupiny Turbo Martina Laula.

 


Se skupinou Keks budete mít koncem srpna společný koncert v Příbrami. Už jste zde někdy vystupovali? Co se vám vybaví, když se řekne Příbram?

Pamatuji, že jsme tu hráli v 80. letech. Mám k Příbrami dost osobní vztah, protože můj děda pocházel z Březových Hor a praděda ještě rubal stříbrnou rudu. Moje příjmení má tedy kořeny na Příbramsku a vím, že tu mám ještě nějaké příbuzenstvo.

Na svém kontě máte spoustu hitů, kterou písničku ze svého repertoáru máte vy osobně nejraději?

Z těch starších věcí mám pořád rád Kdo z nás je vinný, kvůli melodii, aranži i textu.

Uslyší diváci kromě těchto šlágrů i některé novinky? Píšete i nové písně, nebo hrajete jen ty ověřené?

Odpovím na obě otázky najednou: v červnu jsme vydali novou řadovou desku Žár a na koncertech z ní, kromě osvědčených hitů, hrajeme čtyři novinky, které do programu dobře zapadají.

turbo skupina

Turbo existuje přibližně 30 let. Co vám tato doba dala a naopak vzala?

Asi nikdo z nás by neřekl, že nám ta doba něco vzala. Naopak jsme měli to štěstí, že se kapela brzy po svém vzniku dostala mezi českou a slovenskou špičku a solidní postavení na hudebním trhu jsme si udrželi až dodnes. A navíc, nám se ještě vůbec nechce bilancovat! (směje se)

Co si myslíte o dnešní hudbě a jak se podle vás za posledních 30 let vyvinula?

Podle mě se populární hudba od 80. let až tak nezměnila. Určitě je díky digitálním technologiím zajímavější a pestřejší zvuk, ale ta podstata rocku, pop-rocku apod. je pořád stejná. Na druhou stranu digitalizace posunula neuvěřitelně elektronickou hudbu a umožnila tak vznik nových stylů jako techno apod.

Máte mezi dnešními interprety nějakého favorita?

Samozřejmě, že mám spoustu svých oblíbených zpěváků a zpěvaček v zahraničí i u nás, ale vyloženě jednoho favorita bych asi vybrat nedokázal. Bylo by to na celou stránku novin.

turbo skupina

Podařilo se vám si skrz skupinu splnit svoje životní sny, nebo vám ještě nějaký zbývá?

Tak někdy v sedmnácti byl určitě můj sen hrát s nějakou slušnou kapelou a to se mě časem splnilo. Po těch letech s Turbem bych si přál, abychom ještě fungovali dál a aby se nám povedl nějaký nový hit. Třeba je už na naší poslední desce Žár, tak uvidíme.

A otázka nakonec: O co všechno přijdou diváci, kteří na váš příbramský koncert nedorazí?

Přišli by o koncert dvou zkušených kapel a za Turbo určitě o dvouhodinový průřez tím nejlepším, co skupina za 31 let udělala. Takže radši přijďte, těšíme se na všechny!      


Zdroj foto: turbo-rock.cz   


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Skoro úplně vymyšlený film je dotočen!

skoro vymysleny film200Skoro úplně vymyšlený film, autorské dílo z rukou mladých umělců, je dotočen! Film vychází z poetiky básně Charlese Bukowskiho a věnuje se hledání, iluzím, platonické lásce a je protkán mel...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Rozhovor s riaditeľkou Mestského divadla Trenčín Zuzanou Mišákovou

Zuzana-Misakova 200Situácia za posledné dva roky bola veľmi náročná. Každý sa s ňou vysporiadal inak. Zasiahla podnikateľov, cestovateľský ruch, no najmä umelcov, ktorých umenie je ich živobytie. To ako sa s danou situáciou vysporiadali a aký vplyv to...


Literatura

Camilla Läckberg je zpět

carodejnice200Švédská spisovatelka se vrací mezi české čtenáře s desátým příběhem řady, ve které se potkáváme s Erikou Falckovou a Patrikem Hedstömem, jejich rodinou, kolegy a přáteli. Desátý příběh je také nejrozsáhlejší, který jsme zatím v této sérii ...

Divadlo

Letní Grébovka s Divadlem MA v srpnu láká na 20 divadelních večerů pod širým nebem

letni grebovka 200Dvacet romantických večerů pod širou letní oblohou v půvabném prostředí evokujícím italský Řím… tyto a spoustu dalších výjimečných zážitků slibuje v druhé půli prázdnin Letní Grébovka s Divadlem MA. Oblíbený projekt komorní divadeln...

Film

Pohádkové rozloučení filmové legendy: Perinbaba a dva světy

PerinbabaPNa začátku prosince vstupuje do kin výpravný a očekávaný film Perinbaba a dva světy režisérské filmové legendy Juraje Jakubiska. Film plný magie a fantazie vznikal řadu let, slavný tvůrce ho dokončil, uvedení do kin se však už nedočkal. P...