Ivana Hutařová těší prvňáčky i milovníky detektivek!

Ivana Hutařová těší prvňáčky i milovníky detektivek!

Tisk

ivana hutarovaIvana Hutařová má za sebou úspěšný a hlavně zajímavý projekt pro prvnáčky. A před sebou další Matyldu, takovou slečnu Marplovou českých luhů a hájů. Ivana Hutařová prostě nezahálí a tak mi to nedalo, abych jí nevyzpovídala. Své nápady a projekty totiž dotahuje do úspěšných konců s grácií.

 


Začnu prvňáčky. Jeden z těch projektů má název Knížka pro prvňáčka. O co šlo?

Knížka pro prvňáčka je celostátní projekt, zaměřený na žáky prvních tříd, kterým za čtyři roky jeho existence prošlo přes padesát tisíc dětí. Velmi zkráceně: prvňáčci, kteří se do projektu přihlásí a už v první třídě navštěvují knihovnu a snaží se naučit dobře číst, dostanou na konci školního roku za svou snahu zdarma knížku, která byla napsána a ilustrována přímo pro ně a nedá se nikde koupit. Letos to byla knížka známého a oblíbeného spisovatele Miloše Kratochvíla Školníci s ilustracemi Renáty Fučíkové. Z prvňáčků – čtenářů, se tak stává jakýsi exkluzivní klub.

Máte z celého projektu nějaký mimořádně milý zážitek, názor, reakci dětí?

Vždycky mě dostane atmosféra slavnostního předávání knížek.  Předává se nejen ve školách a knihovnách, ale i na zámcích v klášterech, nebo třeba i na parníku. Co je ale nejkrásnější: s dětmi přicházejí i dojatí rodiče a prarodiče i mladší sourozenci. Je to zkrátka často taková rodinná slavnost. A je co slavit! Přece pokud se dítě naučí číst, otvírá se mu nejen úžasný svět příběhů, ale ta dovednost mu usnadní také život. Kdo umí číst rychle s porozuměním, vypořádá se lépe i s dalšími předměty ve škole, třeba i s matematickými příklady. Jsem ráda, když se potkávám s rodiči, kteří si to uvědomují. Taky mě vždycky překvapí, kolik je mezi úspěšnými čtenáři vietnamských dětí. Ty se přece musí porovnat se čtením samy. Těžko jim může pomoci rodina. Uvidíme, jestli bude projekt pokračovat i příští rok. Chybí, jak jinak, peníze.

ivana hutarova jedna vrazda staci

Odevzdala jste také do nakladatelství JaS druhý díl Matyldy na stopě. Minule Matylda pátrala na dovolené u moře, můžete prozradit, k čemu se přichomýtne tentokrát?

Matylda se vrátí z dovolené a vyrovnává se s prvními dny v důchodu. Trochu se nudí po tolika letech v práci. Dostane nabídku ze svého pracoviště, aby nastoupila na brigádu a uspořádala jeden zanedbaný archiv. Vypadá to na klidnou práci, ale jak se Matyldě už stává, poklidné pořádání archiválií se nekoná. Naráží na několik zdánlivě spolu nesouvisejících záhad, které se jí pořád pletou do života, a tak se jim snaž přijít na kloub.  Pomáhají jí už dvě psí pomocnice, k Dorotce přibyla Madla, kterou si přivezla z Istrie. Celý příběh se odehrává během čtrnácti dnů adventu a větší prostor v něm dostala i Matyldina rodina. Mám tuhle předvánoční dobu moc ráda. Snad to čtenáři poznají.

To je dokonalá zápletka, láká mě již teď…Kdy se Matylda objeví na pultech?

Když se nic nezadrhne, knížka vyjde z tiskárny koncem září. Bude se jmenovat Vražedný advent.

Chystáte nějaký originální křest? Třeba… třeba v detektivní agentuře? :-)

Říkaly jsme si s nakladatelkou, že se pokusíme vymyslet nějaké originální prostředí, kam by mohli i pejskové, předobrazy psích hrdinek příběhů. Ještě uvidíme, určitě dáme vědět.

Líhne se Vám v hlavě už třetí Matyldin příběh?

Matylda dostala k Vánocům od manžela zájezd do Paříže. S lehce ironickým  komentářem, že tam se k žádným detektivním záhadám připlést nemůže. Že by znal tak špatně svou ženu? No, uvidíme!

Panejo, takže další případ na spadnutí. Přeji Vám dokonalou inspiraci s krásné chvíle nejen s Matyldou, ale také s projektem pro prvňáčky, kterému držím palce!

ivana hutarova

Zdroj foto: JaS nakladatelství a archiv Ivany Hutařové


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Vojtěch Žák: „Jsem zvědavý, kolik z mých přátel mi po vydání knihy přijde rozbít hubu“

Pesec kralem 200Vojtěch Žák je 24letý žurnalista, grafoman a vypravěč příběhů, který si momentálně chce splnit sen spočívající ve vydání knihy Než se pěšec stane králem. A právě s touto fantasy knihou se nyní seznámíte díky tomuto rozhovoru.

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

BluEye: „Důležité je jít proti proudu a odlišit se“

blueye 200Skromný a sympatický mladík, který je znám i za hranicemi naší malé země, avšak na ulici byste ho přehlédli, protože mnohdy třeba ani nevíte, že jste slyšeli nějaký track zrovna od něj – to je BluEye, ostravský trancový DJ a producent, který na scé...


Literatura

Odhalte tajemství staré delfské mince
ImageOblast kolem Černobylu, Romové v Indii, americké tajné bezpečnostní složky a to vše pod mystikou delfského orákula. Zdá se, že jde o neslučitelné pojmy, ale o opaku vás přesvědčí James Rollins v knize Poslední orákulum

Divadlo

Divadlo MA v srpnu uvede premiéru a další inscenace na Letním divadle v Grébovce

Grotta200Premiéru komedie přímo stvořené pro letní scénu, ale i další inscenace uvede o srpnových večerech pražské Divadlo MA na Letním divadle v Grébovce. Od 1. do 26. srpna již potřetí nalezne své sezónní působiště ve venkovním prostoru Grotty a díky tomuto...

Film

Nedotknutelné něžnosti ovládly francouzské kino

altV lidském životě lze nalézt spoustu zátěžových situací na hranici snesitelnosti, ať již se týkají vlastních nesnází (zvláště závislosti na cizí péči) nebo obrazné i doslovné ztráty těch nejbližších, to jest v první řadě partnera či dětí. Tato traumata prozko...