Festivalové otázky pro Jugiho z UDG

Festivalové otázky pro Jugiho z UDG

Tisk

jugi udg 200Přinášíme vám první rozhovor ze série festivalového ‚popovídání‘. V chládku backstage na Benátské noci před koncertem kapely UDG jsme vyzpovídali bubeníka Tomáše Staňka neboli Jugiho!

 

 

Ty píšeš k vašim songům texty. Kde bereš inspiraci?

To je hrozně těžká otázka. Beru ji uvnitř sebe. Vychází z toho jaký jsem člověk, co jsem prožil, prožívám nebo bych třeba chtěl prožít. Taky koukám okolo sebe, co prožívají třeba kluci z kapely nebo jiní lidé kolem nás. Na inspiraci musím číhat, a když se zjeví, tak ji lovím.

Takže používáš svůj život pro textovou inspiraci?

Používám svůj život, používám i životy lidí kolem sebe.

Co považuješ ze svých textů za to nejpovedenější?

Myslím si, že pro mě je nejlepší naše druhá deska Buď a nebe, kde jsem byl zamilovanej a třetí deska Autoportrét, kde jsem byl rozchodovej. To se vždycky píše samo :-)

Přemýšleli jste někdy o textech v angličtině nebo zůstanete věrný češtině?

Nepřemýšleli..Angličtinu umím spíš podprůměrně a tím pádem tvořit něco z jazyku, kterej neumím nejde. To by musel dělat někdo jinej. Lidé nás mají krom jiného rádi i kvůli textům, takže by to asi nebyl krom správným směrem.

jugi udg 1

Strašně často vystupuješ v sukni. Jak se tahle image přihodila?

Já jsem nad tím ze začátku nepřemýšlel, bylo to ze srandy nebo dokonce úplně náhodou. Neplánoval jsem , že bych z toho udělal nějakou image. Nicméně, když jsem pak hrál bez ní, tak lidi říkali, proč jí nemám a že jsem je tím zklamal :-) Takže teď hraju v sukni. Lidi to nějakým způsobem oceňujou, přijde jim to vtipný. Mě je to docela příjemný, profukuje to. Je to jedna z mála věcí, které závidím holkám :-)

Vy se určitě setkáváte s náporem fanynek, hlavně těch náctiletých. Jak to vnímáš? Poznávají tě třeba fanoušci na ulici?

Na ulici spíš výjimečně. Přece jenom nejsme žádný megahvězdy, který by byly každej den v televizi. Vlastně, i když hrajeme po festivalech a jsme docela populární kapela, tak veřejnost nás tolik nezná, nejsme v žádný televizní show nebo v superstar, kde ty lidi na to koukají každej den. Ale samozřejmě se občas stane, že někdo v metru nebo v restauraci přijde a pozdraví...

Nevadí ti to?

Ne, vůbec.

Vnímáš se jako obyčejnej kluk?

Úplně.

Když takhle vyrážíte na festival s kapelou, užíváte si ho i jako návštěvníci nebo odehrajete, sbalíte, jedete?

To asi záleží, jakej to je festival. Tady na Benátský to máme rozdělený, hrajeme brzo odpoledne a dneska už nikde jinde koncert nemáme, tak si to každej naplánoval podle svýho. Někdo tady zůstane úplně, někdo jede domů.

Co chystáte po festivalový sezóně?

My jedeme ještě Back to school, nám se festivalová sezóna protáhne, protože to jsou open airy po univerzitních městech do půlky října. Pak máme asi měsíc pauzu, kdy nehrajeme. Potom máme vymyšlený takový vánoční turné. Pojedeme do měst svejch spřátelenejch kapel, budou to takový klubový mejdany. Chceme to pojmout jako vánoční večírky.
jugi udg 2
Zdroj foto: Klára Mothejzíková


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Emily D. Beňová: Díky příběhům žiji hodně životů

archiv Emily D. Beňová3

„Píšu dlouho a nedovedu si představit, že bych to nedělala,“ přiznává Emily D. Beňová, autorka řady fantasy příběhů a románů pro ženy. Také vydavatelka a majitelka eshopu 1 000 knih. V současné době p...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Fotograf Pavel Krásenský: „Pokud mám možnost mít v lednici své malé místo, kde si uchovávám usmrcený hmyz, tak je rodina opravdu velmi tolerantní“

200rozV rámci Listopadu, měsíce fotografie na našem webu jsme se rozhodli vyzpovídat i některé české fotografy. Prvním z nich je Pavel Krásenský, jehož ilustrace jste už určitě viděli v nějaké učebnici biologie. Jeho parketou je totiž makrofotografie hmyzu a ...


Literatura

V Pavoučí síti Františka Niedla

pavouci sit200S životem i výčtem tvorby českobudějovického rodáka Františka Niedla jsme vás na webu Kultura 21 seznámili v listopadu 2012 v příspěvku kolegyně Veroniky Jurčové. 

...

Divadlo

Slam poetry exhibice vol.8

slam poetry report200První letošní pražská exhibice se uskutečnila ve čtvrtek 7. února, již tradičně v Rock Café. Osm slamerů, finálový rozstřel a značně vypjaté emoce. Letošní start do soubojů básníků se rozhodně povedl, vydali ale...

Film

Velké dobrodružství dívky a její odvážné kočičky

Zivot kotete perexVrnilka je živé a zvědavé mourovaté koťátko, které objevuje život na pařížských střechách. Jeho osud se ale změní, když se ho ujme desetiletá Clémence (Capucine Sainson-Fabresse).

 

...