Písničku Rychlík představuje v novém videoklipu otrokovická pop-rocková kapela GAIA

Písničku Rychlík představuje v novém videoklipu otrokovická pop-rocková kapela GAIA

Tisk

gaia200Otrokovická pop-rocková kapela GAIA vyprodukovala nový videoklip, a to na písničku Rychlík. I když se v klipu objeví všichni členové kapely, "ústřední"roli hraje zpěvačka skupiny Bára Havelková a herec Vítek Gabrhelík. Ale nejen o novém klipu, ale i o dalších plánech otrokovického hudebního seskupení, vypráví v následujícím rozhovoru nejen kapelník Vladan Vavruša, ale i Bára Havelková.


Jsi autorem nejen písničky Rychlík, ale i scénáře k novému videoklipu. Kdo klip režíroval a snímal?

Vladan Vavruša: Od začátku jsme věděli, že chceme, aby tento klip byl technicky co nejlépe provedený, abychom si tak zvýšili laťku naší klipové produkce. Proto bylo jasné, že oslovíme specialisty, a nakonec jsme navázali na předchozí spolupráci s Michalem Viečorkem, který pro nás udělal už lyrický klip k písničce Tak skoč. Michal se tedy ujal role režiséra, s sebou na natáčení dovezl i kameramana Michala Krause a osvětlovačku Magdalénou Bláhovou. S tímto tříčlenným štábem pod hlavičkou Woll Design jsme během jedné soboty natočili veškerý materiál k písničce Rychlík. Střih a color grading pak provedl opět Michal Viečorek a nebyla to jednoduchá úloha vyplnit naši představu, jak má klip ve finále vypadat. Nakonec jsme ale s výsledkem skutečně spokojení.

V klipu si zahrála Bára stejně jako celá kapela, ale i kluk, kterého vůbec neznám. Kde jste k němu přišli?

Vladan Vavruša: „Klukem“ z klipu je teď už kamarád Vítek Gabrhelík a jeho zapojení do klipu bylo do značné míry dílem náhody. Znali jsme se z dřívější doby, kdy ještě pracoval jako prodavač jízdních kol v jednom otrokovickém obchodu a pak se setkali na jednom z našich koncertů. Při rozebírání naší hudby už v příjemné pokoncertní atmosféře jsem se mimo jiné dozvěděl, že Vítek hraje amatérsky divadlo v Halenkovicích. Tuto informaci jsem si kupodivu zapamatoval, a když byl scénář hotový, tak jsem Vítka oslovil, protože se mi typově do této role velmi hodil. On nabídku bez váhání přijal a čas ukázal, že to rozhodně byla správná volba. K roli přistupoval velmi zodpovědně, dokonce chtěl předem zkoušet, což nás poněkud zaskočilo a opravdu jsme před natáčením jednu zkoušku v cílové lokaci udělali a na výsledku je to, doufám, znát. Z mého pohledu se nám podařilo scénář realizovat tak, jak byl zamýšlen.

Jak se rodil scénář a kdo se do něj zapojil?

Vladan Vavruša: Základ scénáře se zrodil už před rokem a vlastně docela jednoduše. Hledal jsem příběh, který by korespondoval s textem, ale současně nevyzněl nějak mravokárně nebo namyšleně. Tak mě napadla základní osa příběhu založená na převlecích a nesouladu dvou hlavních postav. Následně jsme ale udělali anketu mezi fanoušky, na kterou písničku bychom měli udělat profesionální klip a z něj vyšla vítězně naše písnička LeukoCity. Začali jsme tedy přemýšlet, jak ji pojmout, a nakonec jsme zjistili, že je to hodně náročná záležitost, a že by nebylo špatné udělat první profesionální klip na něčem jednodušším, abychom získali potřebné zkušenosti. Tak se vrátil do hry znovu Rychlík, který mezitím zvítězil ve dvou hitparádách, a proto se nám jevil jako ideální song pro tento účel. Oprášil jsem původní příběh, přidal psí roli jako další dějovou linku, našel uplatnění pro všechny členy kapely a výsledný scénář byl na světě. Dlouho ale trvalo vymyslet závěrečnou pointu, natáčení už bylo objednané na neúprosně se blížící termín a já vlastně pořád neměl konec příběhu. Nakonec týden před natáčením potřebný nápad přišel, a tak končíme, stejně jako začínáme s čivavou na klíně, jen s jednou drobnou změnou (smích). Měl bych ale určitě zmínit, že ne vše, co je v klipu vidět, jsem vymyslel sám. Kus práce na vizuálním pojetí klipu odvedla Bára ale i ostatní členové kapely přispěli svými nápady.

gaia1

V klipu Rychlík máš de facto hlavní roli zpěvačky, která je pokaždé jiná co se týče kostýmů. Navíc mám pocit, že herectví je asi tvoje hobby? Nebo se pletu?

Bára Havelková: Byla to role zpěvačky, tedy byla jsem to já sama, takže se dá vlastně říct, že jsem hrát nemusela, že to byl můj přirozený projev (smích). Každopádně jsem si natáčení skvěle užívala, byla radost a zábava spolupracovat jak s hereckým kolegou Vítkem, tak s celým filmovým štábem. Díky dlouhodobé a pečlivé přípravě vše šlapalo jako hodinky, až se mi dnes nechce věřit, že jsme stihli během jediného dne natočit všechny záběry. Pochvala patří samozřejmě i všem členům kapely, kteří odvedli bezvadnou práci na place, stejně jako komparzistům, a především kapelníkovi Vladanovi, kterému se celý nápad zrodil v hlavě. Společně jsme pak všichni ladili detaily a podíleli se na organizaci celého natáčecího dne.

Když se ještě vrátím k tomu herectví, je pravda, že jsem před pár lety absolvovala kurz herectví pro začátečníky a následně i pro pokročilé. Moc mě to tehdy bavilo, a kromě cenných zkušeností a nezapomenutelných zážitků jsem tam navázala přátelství s několika bezvadnými lidmi, se kterými jsem dodnes v kontaktu. Dvě kamarádky z kurzu Petra s Jitkou si v našem videoklipu taky zahrály.

Věřím, že bude klip úspěšný především proto, že je jiný než současná produkce. Má nápaditý příběh, humor, spoustu vtipných detailů a pointu, kterou si může každý vyložit po svém.
V současné době už máme rozpracovaný scénář k dalšímu klipu a já se už teď moc těším na budoucí natáčení.

gaia2

Myslím, že kapela GAIA s tebou neprohloupila, když tě angažovala. Jak hodnotíš dva roky s touto partičkou?

Bára Havelková: Jednoznačně pozitivně! Jsme velice povedená partička (smích). Hned při prvním setkání před více než dvěma lety mi moje intuice napovídala, že nám to bude společně šlapat a teď můžu potvrdit, že se nemýlila. Kluci jsou bezvadní muzikanti i kamarádi a já se vždycky těším na každou zkoušku, koncert nebo setkání jen tak u piva. Slýchávám hodně pozitivních reakcí od publika ve stylu: Chlapi, ta Bára vám svědčí nebo Vy jste vedle Báry rozkvetli (smích). Všichni se nejspíš shodneme, že to tak je. Prý kapele ta změna prospěla, vlila jsem jim novou krev do žil a určitě jsme se společně muzikantsky dost posunuli. Zkrátka jsme si sedli, funguje nám to a jsem ráda, že to z nás vyzařuje i na pódiu. Navíc si rozumím i s manželkami a rodinnými příslušníky členů kapely, kteří jsou pravidelnými návštěvníky na našich koncertech. A tak bych si přála, aby to i v budoucnu pokračovalo ve stejně pozitivním duchu. Mimochodem, víš, že nám kdosi na začátku předpovídal maximálně rok fungování?

gaia3

Píšeš i texty, které jdou dohromady s hudbou, kterou píše v drtivé většině Vladan. Takže je to ideální konstelace?

Bára Havelková: S Vladanem jsme si zvykli na styl skládání písničky, kdy on přinese svůj hudební nápad a já do něj vymyslím linku zpěvu. Potřebuju si k tomu dosadit jakýkoliv text, abych mohla zkoušet melodii s frázováním. A tak si obvykle sama napíšu jen provizorní text z momentálního pocitu, nálady nebo atmosféry, kterou cítím z toho hudebního podkladu. Při skládání našeho nejnovějšího songu nazvaného Výklad snů jsem počítala s tím, že se písnička přetextuje. Vladan s ní měl původně jiné plány, ale nakonec si na ten můj text tak zvykl, že jsme ho ponechali a jen doplnili. Byla jsem z toho mile překvapená. Mám radost, že mi Vladan obecně nechává takový prostor při psaní písniček. Samozřejmě ne vždy se na všem shodneme, občas oba musíme dělat kompromisy, ale výsledek stojí za to, a nakonec jsme spokojení. Ráda bych ale Vladana jednou přesvědčila vyzkoušet i opačný způsob skládání, tedy že bych hudební námět přinesla já. Myslím, že už se k tomu pomalu schyluje, protože jsem nedávno vytáhla ze svého šuplíku písničku, která mi tam ležela dva roky. A vida, Vladanovi se prý líbí… (smích).

gaia4

Jaké jsou ohlasy na klip Rychlík? Jak reagují fanoušci?

Vladan Vavruša: Klip je zveřejněný teprve krátce, ale ohlasy jsou vynikající. Lidem se líbí, že jsme klip pojali humorně a nebáli se udělat si legraci ze sebe samých. Velmi oblíbené je i zapojení čivavy Maggie, kterou do klipu zapůjčil a potřebnou drezúru prováděl náš baskytarista Milan Koplík. Je ale zajímavé, že interpretace konce klipu má několik variant i přesto, že jsme si mysleli, že je v klipu dostatek indicií k tomu, aby každý došel k závěru tak, jak byl popsán ve scénáři. Nakonec je to ale dobře, otevřený konec dává prostor pro fantazii a je na každém, jak si závěr vyloží.

gaia5

Začala jaro, co máte jako kapela GAIA v nejbližší době v plánu? Je pravda, že budou i nějaké anglické verze písní?

Vladan Vavruša: Kromě hraní na našich oblíbených místech se věnujeme novým songům a anglické verze písniček z našeho posledního alba Druhá Múza právě začínáme postupně zveřejňovat na Spotify a ostatních streamovacích platformách. Současně pro ně hledáme i nějaké jednoduché video ztvárnění, protože zatím máme podstatně větší sledovanost na YouTube kanálu než na streamech. V hlavě už pomalu uzrává scénář na další větší videoklip, tak třeba do roka a do dne bude na světě…

gaia6

Více informací o kapele naleznete na: www.gaiaotrokovice.cz

Zdroj foto: archiv GAIA


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Lucie Bílá: Z egyptské princezny v muzikálu Aida na metalovou královnu za deset minut

lucie bila modiLucie Bílá se zvládá za deset minut převtělit z egyptské princezny v muzikálu Aida na metalovou královnu na koncertě Arakainu. Prý stačí změnit kostým a už se to hraje úplně samo, říká se sm...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...


Literatura

Kuchařka od Vietnamců v Česku: Tak vaří Vietnam

kucharka200Vydavatelství Mladá fronta dostalo na trh kuchařku od Vietnamců v Česku s názvem Tak vaří Vietnam. Měla by ukázat, na čem je založena vietnamská kuchyně, jak si připravit její pokrmy doma a také představit specifické suroviny.

Divadlo

Divadelní hra „Spoutaný trávou“ zve děti i dospělé na originální loutky i stínohru

Spoutany travou 200Vyprávění nahého mnicha, císaře, generála a slona o životě, smrti i drobném hmyzu. Divadelní odpočinutí od světového chaosu s křehkými kovovými loutkami, zvuky a stíny. Již toto úvodní motto nastiňuje charakter divadelní hry „Spout...

Film

Současnost a budoucnost jezera Kökenúr

altPražské kino Aero má za sebou úspěšně 6. ročník filmového festivalu FLIM-Festivalu tibetských filmů a filmů o Tibetu. Pokud chcete jít za zábavou, která se skutečně vymyká mainstreamovým proudům, pak je to tato podívaná. A dokonc...